Kabul etmeliyiz ki; Türkiye coğrafi konumu itibari ile dünyanın en şanslı ülkelerinden bir tanesi. Asya ve Avrupa kıtasını bağlayan doğal bir köprü olan ülkemiz doğanın cömert hediyeleri bakımından da son derece zengin. Ülkemizde görülen dört farklı iklim çeşidinin olması onu binlerce yılık tarihi mirasının yanı sıra eşsiz doğal güzelliklere sahiplik yapmasıyla da ödüllendiriyor. Yemyeşil orman dokusu, zengin yaban hayatı, insanı rahatlatan atmosferi Türkiye’nin birbirinden değerli milli parkları her yıl yerli ve yabancı binlerce turiste kapılarını açıyor. Şehrin stresinden kaçmak ve doğanın insanın ruhunu dinlendiren huzurlu kollarına kendini atmak için ülkenin dört bir yanından ziyaretçiler birbirinden harika milli parklarımıza kendilerini atıyor diyebiliriz. Ülkemizde çok sayıda milli park alıyor. Biz de NeredenNereye.com ailesi olarak siz sevgili ziyaretçilerimiz için ülkemizin 10 harika milli parkını kısaca listeledik.

1. Yedigöller Milli Parkı 

Türkiye’de Karadeniz’in kendi şahsına münhasır şehri Bolu’da yer alan Yedi Göller Milli Parkı, merkez 42 km uzaklıkta bulunuyor. Bahar ve yaz aylarında doğanın canlanması ile yeşile hasret insanlara inanılmaz bir manzara sunan Yedi Göller Milli Parkı, sevdiklerinizle birlikte doğanın kollarında vakit geçirmek için kesinlikle biçilmiş kaftan. Ancak ziyaretinizi yalnızca bahar ve yaz ayları ile kıyaslamak hatalı olacaktır. Bölge aynı zamanda kış mevsiminde bembeyaz kar manzarası ile yerli ve yabancı ziyaretçilerini büyülüyor. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Yedi Göller Milli Parkı, vaktiniz olduğunda mutlaka ziyaret etmeniz gereken doğal alanlardan bir tanesi.

2. Karagöl Sahara Milli Parkı

Özellikle son yıllarda dünya genelinde de ünlü olmaya başlayan Karadeniz’in Artvin kenti modern dünyanın en yeşil şehirlerinden biri olarak değerlendirilebilir. Nüfusu son derece az olan bu kentte yapılaşma yok denecek kadar az. Bu nedenle yeşil bitki örtüsü göz alabildiğine uzanıyor. Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan Karagöl Sahara Milli Parkı ise kesinlikle şehrin en güzel manzaralarına tanıklık eden noktalarından biri. Karagöl Milli Parkı içerisinde ziyaretçilerin konaklaması için bir de tesis bulunuyor.

3. Hatila Vadisi Milli Parkı 

Ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin ilimizin sınırları içerisinde yer alan Hatila Vadisi Milli Parkı ilginç iklim özellikleri ile dikkat çekiyor. Bölge Doğu Karadeniz bölümünde yer almasına karşın park içerisinde Akdeniz iklimi etkilerine de rastlanıyor. Türkiye’nin en bakir doğal alanlarından biri olan bu milli park 17 bin 139 hektarlık bir genişliğe sahip. Ziyaretiniz sırasında bu uçsuz bucaksız yeşil alan içerisinde kaybolmanız kuvvetle muhtemel diyebiliriz. Hatila Vadisi Milli Parkı aynı zamanda Türkiye’nin en büyük cam teraslarından birine de ev sahipliği yapıyor. Bu cam terasın inanılmaz bir manzaraya ev sahipliği yaptığını da belirtmek gerek.

4. Olimpos Beydağları Milli Parkı 

Listemizin bu sırasında bir Akdeniz adresi bulunuyor. Olimpos Beydağları Milli Parkı, Olimpos Antik Kenti’ni de kapsayan bir doğal alan. Bu nedenle sevdiklerinizle birlikte yeşilin farklı tonlarını ziyaret ederken bir yandan da tarihin derinliklerine inebiliyorsunuz. Akdeniz ikliminin sıcak yapısından kaçmak ve biraz daha serin bir atmosfere girmek için de son derece uygun olan milli park her yıl yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turiste kapılarını açıyor.

5. Ilgaz Dağı Milli Parkı

Valla Kanyonu, Aydos Kanyonu ve Ilgarini Mağarası, Mantar Mağarası, Kuyluş, Ejderha Ağzı Mağarası, Ilıca Köyünde Ilıca Şelalesi ve Horma Kanyonu gibi turistik noktalara ev sahipliği yapan Ilgaz Dağı Milli Parkı, Kastamonu ve Çankırı illerimizin arasında Ilgaz Dağları boyunca uzanıyor. Karadeniz’in yemyeşil atmosferini son derece iyi şekilde yansıtan bu milli park kesinlikle görülmeyi hak ediyor diyebiliriz. 1976 yılında koruma altına alınarak milli park ilan edilen alan yerleşimden uzak ve son derece huzurlu bir atmosfere sahip. Ilgaz Dağı Milli Parkı, 37 bin hektarlık devasa bir alanı kaplıyor. 

6.  Nene Hatun Milli Parkı 

Milli parklarımızın birçoğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor ve son derece ünlüler. Ancak bu ülkemizin diğer bölgelerinde de milli park olmadığı anlamını taşımıyor. Erzurum’da bulunan Nene Hatun Milli Parkı, Türkiye’nin az bilinen doğal yaşam alanlarından bir tanesi. Osmanlı – Rus savaşları sırasında Erzurum’un verdiği direnişe önderlik eden ve direnişin sembolü haline gelen Nene Hatun’un adını taşıyan milli park Doğu Anadolu Bölgesi’nde tatil yapanların uğrak noktalarından bir tanesi.

7. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Ayvalık, sıcak iklimi ve denizi ile ülkemizin yaz turizmde ön plana çıkan seyahat noktalarından bir tanesi. Park, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yer alan 19 adanın koruma altına alınmasıyla oluşturulmuş. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, bozulmamış enfes doğal atmosferinin yanı sıra içerisinde yer alan ve tarihin farklı dönemlerine tanıklık eden yapıları ile de dikkat çekiyor. Bu doğal yaşam alanı içerisinde Ege’nin endemik bitkilerinin yanı sıra yalnızca bölgede yaşayan hayvan türleri de bulunuyor. 

8. Nallıhan Kuş Cenneti 

Hayvan dostlarımız doğanın ayrılmaz bir parçası. Ankara’nın kuzeyinde yer alan Nallıhan Kuş Cenneti ise ülkemizin adı çok bilinen doğal yaşam alanlarından birisi. Milli Park içerisinde diğer hayvanların yanı sıra onlarca farklı kuş çeşidi barınıyor. Türkiye’nin sayılı kuş cennetinden olan park içerisinde 200’ün üzerinde kuş türü yer alıyor. Ankara’ya olan yakın konumundan dolayı şehrin yerlileri tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu alan kuş cıvıltıları eşliğinde doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan diyebiliriz. 

9. Munzur Vadisi Milli Parkı 

1971 yılından bu yana Milli Park olarak koruma altında bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı baştan sonra Huş ağaçları ile kaplı. Doğu Anadolu’nun en değerli noktalarından biri kabul edilen bu doğal alan Tunceli şehrimizin sınırları içerisinde bulunuyor. Huş ağaçları ile kaplı huzur dolu bir ormanın içerisinde mavi ile buluşmak isteyen ziyaretçilerin uğrak noktası. 

10. Kaçkar Dağları Milli Parkı

Rize, Erzurum ve Artvin şehirleri arasında kalan 51 bin 550 hektarlık bir alanı kaplayan Kaçkar Dağları Milli Parkı, Türkiye’nin en geniş doğal koruma alanlarından bir tanesi. İklimi ile bir bütün olarak tüm dünyayı büyüleyen Karadeniz yeşilini ve mavisini artık anlamaya gerek olmadığını düşünüyoruz. İşte bu noktada sıra dağlar boyunca uzanan bu devasa alan içerisinde ne denli el değmemiş bir doğal ortam ile karşılaşabileceğinizi hayal edebilirsiniz. Son yıllar gelen ziyaretçilerin paylaşımları ile sosyal medyada da ünlü hale gelen Kaçkar Dağları Mili Parkı, her yıl yurt içinden ve yurt dışından binlerce ziyaretçiye kapılarını açıyor. 

Türkiye’nin dört mevsimi iklimi içerisinde yetişen eşsiz doğal alanları ve en değerli milli parklarını vakit kaybetmeden ziyaret etmek için ülkemizin her köşesine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin