Türkiye dört mevsimi yaşayan bir coğrafyaya ev sahipliği yapan yapısı ile seyahatseverlerin ilgi odağı olan ülkelerden bir tanesi. Mevsimlerin dengeli bir şekilde yayılması ile birlikte yılın her döneminde kendine özgü doğal güzelliklerini çekinmeden sergileyen pek çok alan bulabilirsiniz. Bu eşsiz doğal alanların korunması da bir o kadar önemli elbette. Dünyanın farklı ülkelerinde doğanın muhteşem güzellikleri korunma altına alınarak milli parklar oluşturuluyor. Elbette bu korunmuş alanlar seyahatseverler için son derece önemli cazibe noktalarını. Doğanın tüm renklerini bu özel alanlarda dilediğinizce keşfedebiliyorsunuz. Türkiye’de de tahribattan korunmak adına oluşturulmuş milli parklar var. NeredenNereye.com ailesi olarak Türkiye’de ziyaret edebileceğiniz milli parkları kısaca listeledik.

Çamlık Milli Parkı – Yozgat

1958 yılında Türkiye’nin ilk ilan edilen ilk milli parkı olan Çamlık Milli Parkı, Yozgat ili sınırları içerisinde İç Anadolu Bölgesi’nde yer almaktadır. İncelenen tarihi kaynaklara göre geçmişte oldukça sık ormanlara ev sahipliği yapan İç Anadolu Bölgesi ne yazık ki günümüze kadar olan süreçte insanlar tarafından tahrip edilmiş ve ormanlık alan olma özelliğini yitirmiştir. Çamlık Milli Parkı ise etrafı bozkırlarla çevrili yeşil bir vahayı andıran görünümü ile günümüze kadar korunmayı başarmış son derece değerli bir bölgedir. Bugün park içerisinde uzun geziler düzenlerken bir yandaş geniş bir yelpazede kendini sergileyen zengin bitki örtüsünü görebilir ve aynı zamanda onlarca farklı türde yabani hayvan ile etkileşime geçebilirsiniz.

Karatepe – Aslantaş Milli Parkı – Osmaniye

Akdeniz Bölgesi içerisinde, derelere, ırmaklara, ormanlara ev sahipliği yapan Aslantaş Milli Parkı, Osmaniye ilimizde bulunuyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında sıcaklıkların giderek artması ile birlikte bunaltıcı havanın etkilerinden uzaklaşmak isteyen ziyaretçilerin ilgisini çeken milli park çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Güneyin birbirinden renkli manzaralarına ev sahipliği yapan milli parkta uzun doğa yürüyüşleri düzenlemeniz, sevdiklerinizle doğanın huzurlu kollarında harika vakit geçirmeniz mümkün. Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan bu milli park özellikle dünyanın farklı köşelerinden gelen yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı konumunda.

Soğuksu Milli Parkı – Ankara

Soğuksu Milli Parkı, Ankara’nın merkezine 80 km mesafede yer alıyor ve ilin şifalı kaplıcaları ile ünlü olan Kızılcahamam ilçesinde bulunuyor. Bozkır ile kaplı İç Anadolu topraklarından Karadeniz’in her dönem yeşil gür ormanlarına geçiş bölgesinde bulunan milli park son derece zengin bir bir bitki örtüsüne ev sahipliği yapıyor. Karma bir iklim yapısının hakim olduğu bu milli park içerisinde barındırdığı zengin bitki örtüsü ile göz doldurmaktadır. Yapılan çalışmalar ile birlikte Soğuksu Milli Parkı içerisinde 4 farklı ekosistemin görülebildiği gözlemlenmiştir. Parkın ilgi çekici özelliklerinden biri de ekosistemlerinde 160 farklı kuş türünün yaşamasına olanak sağlamasıdır. Bu kuş türlerinden bazıları ise tüm dünyada koruma altına alınmış nadir türlerdendir.

Kuş Cenneti Milli Parkı – Balıkesir

Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir ilinin sınırları içerisinde bulunan Kuş Cenneti bünyesinde barındırdığı 266 farklı kuş türü ile neden bu isme sahip olduğunu bizlere açıklıyor. 17.058 hektarlık devasa bir alana yayılmış olan bu milli parkın şüphesiz en ilgi çekici noktası pek çok canlının çevresine konumlandığı Manyas Gölü. Kuş Cenneti Milli Parkı’nın en dikkat çekici noktalarından biri de özellikle antik dönemde bu topraklara yerleşmeye başlamış olan Lidyalılar gibi medeniyetlerden kalan izleri günümüze taşıyan bir nokta olmasıdır.

Uludağ Milli Parkı – Bursa

Türkiye’de kış turizmi denildiği zaman ilk akla gelen noktalardan biri olan Bursa – Uludağ’ı içerisinde barındıran bu milli park 13.042 hektarlık bir alanda konumlanmış. Yaz mevsiminde, trekking, dağcılık, kampçılık, piknik gibi etkinlikler yapabileceğiniz milli park yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçilere kapılarını açıyor. Ortalama olarak 4 ay boyunca snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti gibi kış sporlarını yapabileceğiniz milli park son derece renkli görüntülere ev sahipliği yapmaktadır. Sahip olduğu bitki örtüsü bakımından dünyanın sayılı alanlarından biri olarak gösterilmektedir.

Yedigöller Milli Parkı – Bolu

Yedigöller Milli Parkı, Bolu ilinin kuzeyi Zonguldak ilinin güneyinde Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alıyor. Karadeniz’in göz alabildiğince uzanan yemyeşil ormanlarının bir görünümünü sunan bu milli park karavan kampı yapmak isteyenlerin de uğrak noktalarından bir tanesi. İçerisinde bulundurduğu göllerle eşsiz doğa manzaralarına tanıklık eden park oldukça engebeli bir arazi üzerine kurulmuş durumda. Yedigöller Milli Parkı içerisinde sevdiklerinizle beraber şehrin gürültü ve kalabalığından uzak huzur dolu bir tatil geçirebilirsiniz.

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı – Aydın

Ege Bölgesi’nde Aydın ilinin sınırları içerisinde bulunan Büyük Menderes Deltası Milli Parkı verimli topraklar üzerinde toplamda 27.589 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Coğrafi özellikleri bakımından tam anlamı ile bir geçiş noktası olarak adlandırabileceğiniz bu parkın güneyinde maki bitki örtüsünün tüm renklerini görebileceğiniz gibi kuzey kısımlarında da Karadeniz bitki örtüsünün gür orman yapısı ile karşılaşabilirsiniz. Dünya üzerinde sayıları oldukça az kalan Akdeniz foklarına da ev sahipliği yapan sahilleri ile de ünlü olan milli park Dünya’nın dört bir yanından ziyaretçilere kapılarını açıyor.

+ Bonus: Listemizde yer alan milli parkların haricinde Türkiye’de, “Spil Dağı Milli Parkı, Kızıldağ Milli Parkı, Termessos Milli Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı, Munzur Vadisi Milli Parkı, Beydağları Sahil Milli Parkı, Köprülü Kanyon Milli Parkı, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Başkomutan Milli Parkı, Altındere Vadisi Milli Parkı, Alacahöyük Milli Parkı, Nemrut Dağı Milli Parkı, Beyşehir Gölü Milli Parkı” gibi bölgeleri de gezebilirsiniz. Türkiye’nin bütün milli parklarına en kısa sürede yolculuk yapmak için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin