Evet, artık yavaş yavaş sonbahar dönemini kapatıyor ve kış mevsime giriş yapıyoruz. Soğuk hava koşulları özellikle metropol şehirlerde iş yaşamının yoğunluğu ile birlikte günlük hayatımızı çekilmez hale getirebiliyor. Soğuk havaları sevmek kişiden kişiye değişiklik gösteren bir olay elbette. Ancak kışın gelmesi ile birlikte kar ve buz üzerinde yapabileceğiniz etkinlikler de ortaya çıkıyor. Son zamanlarda ulaşım kolaylığının sağlanması, her şeyin çok daha kolay şekilde öğrenilebilmesi nedeni ile kış sporlarına olan ilgi de artmış durumda. Bugün dünyada milyonlarca sporsever kış sporları ile ilgileniyor. 

Kış sporları kendine özel olimpiyatları da yapılan ve karlı zeminde ya da kapalı spor salonlarında buzlu pist üzerinde yapılan etkinliklerin genel adıdır. Geçmişte soğuk coğrafyalar üzerinde ulaşım sağlamak için kullanılan kızakların zaman içerisinde gelişim göstererek eğlence amaçlı kullanması ile ortaya çıkan kış sporları bugün kendi içerisinde pek çok farklı dala ayrılıyor. Başta kayak olmak üzere ülkemizde de birçok kış sporu rahatlıkla yapılabiliyor. Türkiye’de kış sporlarını yapabileceğiniz yerlere en kolay şekilde ulaşmak tüm otobüs biletlerinizi en uygun fiyatlar ile NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

Türkiye’de kış sporlarını yapabileceğiniz yerleri listelemeden önce dünya genelinde yapılan kış sporlarına kısaca bir göz atalım. 

Kayak

Kış sporu denildiğinde aklımıza ilk gelen kayak ülkemizde de belirli noktalarda rahatlıkla yapılabiliyor. Küçük büyük her yaştan sporseverin severek ilgilendiği bu spor dalı serbest stil, Alp disiplini, kuzey kombinesi, kayakla atlama gibi çeşitli alt dallardan oluşuyor. Bu spor genellikle aşağı doğru eğilimli bir pist üzerinde parkuru en kısa sürede tamamlamaya çalışarak yapılıyor. 

Son dönemlerde dünya genelinde giderek yaygınlaşan snowboard’a özel hazırlanmış bir tabla üzerinde karlı zeminde kayarak yapılıyor. Ancak kayağa göre çok daha profesyonel bilgi isteyen bir spor olduğunu belirtmek lazım. 

Kızak

Farklı stiller ile kaymak isteyen sporcuların tercih ettiği spor dalı bir pist üzerinde kendiniz kayması ile yapıldığı gibi köpeklerin çekmesi ile yapılabiliyor. 

Buz Pateni 

Kapalı alanda, buz zemin üzerinde kendine özel patenleri ile kayarak yapılan spor dalı çift ya da tek olarak uygulanabiliyor. Artistik buz pateni ise uzun yıllar eğitim gerektiren son derece estetik bir spor. 

Buz Hokeyi 

Spora özel kıyafetler giyen oyuncuların, buz zemin üzerinde disk şeklindeki topu rakip kaleye atması şeklinde oynanan oyun ülkemizde olmasa da dünya genelinde bir hayli rağbet görüyor. 

Körling 

Granitten üretilmiş özel bir topu belirlenmiş özel bir alanda tutmaya çalışarak oynanan oyun kış sporları kategorisinde değerlendiriliyor. 

Kar Motoru Yarışı

Karlı zemin üzerinde ulaşım sağlamak için tasarlanan kar motorlarının zamanla yaygınlaşması sonucu ortaya çıkan spor dalı hem motorlu sporlar hem de kış sporu tutkunlarını bir araya getiriyor. 

Kar Raftingi 

Tıpkı debisi yüksek akarsularda olduğu gibi karlı zemin üzerinde de özel tasarlanmış şişme bir bot ile rafting yapmak, son zamanlarda popüler hale gelmiş bir kış sporu. 

Kızaklı Köpek Yarışı

Soğuk havaya dayanaklı köpeklerin karlı zemin üzerinde kızakları çekmesi ile yapılan bu sporun büyük bir hayran kitlesi bulunuyor. Bu yarışa katılacak olan köpekler uzun yıllar boyunca bu spor için özel olarak eğitim görüyor. 

Türkiye’de Kış Sporları yapabileceğiniz Mekanlar 

Bursa – Uludağ

Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birine sahip olan Bursa, Uludağ Kayak Merkezi ile uzun yıllardır kış sporlarına gönül vermiş olan ziyaretçilerin ilk aklına gelen nokta oluyor. Dünyanın her noktasından ziyaretçiyi ağırlayan bu alan konaklama imkanı olarak son derece geniş bir yelpazeye sahip. Kış mevsiminde kar kalınlığının yaklaşık 3 metreyi bulduğu Uludağ’da 800 metreden 2750 metreye kadar uzanan farklı kayak pistleri yer alıyor. 

Bolu – Kartalkaya

Kar kalitesi olarak ülkemizin en değerli noktalarından biri olan Bolu – Kartalkaya tesisleri 1850 metre ile 2250 metre arasında değişen pistleri ile dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Tesiste, 2 telesiyej, 6 teleski ve 3 adet baby fit bulunuyor. Kış sporları için özel olarak tasarlanmış olan pistte snowboard yapmak için harika bir alan yer alıyor. 

Erzurum – Palandöken

Erzurum, Türkiye içerisinde soğuk hava koşulları ile ünlü olan noktalardan bir tanesidir. Kış aylarının son derece zorlu geçti bu coğrafya bu durumu bir avantaja dönüştürmeyi başarmış durumda. Palandöken tesislerinde kış sporları için harika bir alan yer alıyor. Yapılan çalışmalar ile birlikte 6000 kişilik tesislerde yalnızca gündüzleri değil geceleri de kayak yapan ziyaretçilere rastlamak mümkün. Uluslararası Kayak Federasyonu’nun tescillediği 2 pisti bulunan Palandöken aynı zamanda dünyanın en dik kayak pistlerine ev sahipliği yapıyor. Bölgede, 2 adet baby lift, 1 gondol ve kolay, orta, zor seviyelerden oluşan toplamda 7 pist yer alıyor. 

Kocaeli- Kartepe

Ülkemizdeki diğer kayak merkezlerine göre oldukça genç olan Kocaeli – Kartepe’de 4 adet pist bulunuyor. Özellikle kolay parkuru ile dikkat çeken Geyikalanı, kayak yapmaya yeni başlayan sporseverler için son derece ideal bir alan sunuyor. Kartepe pisti daha çok eğitimini tamamlamış ve bir süredir kayak ile ilgilenen ziyaretçiler için zorlu bir alan barındırıyor. 

Kayseri – Erciyes

3917 metre yüksekliği bulunan Erciyes Dağı’nın zirvesinde %10 ile %50 eğim oranı ile kayak yapma imkanı sunan Erciyes Kaya Merkezi yerli ve yabancı ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Erciyes’te en çok yapılan kış sporları arasında, “snowkite (uçurtma kayağı), heliski (helikopterli kayak), ski-pass” yer alıyor. Erciyes’te kayak pistleri zorluk seviyesi olarak mavi, kırmızı, yeşil ve siyah olmak üzere renklere ayrılmış durumda. Mavi renkli pistler orta derecede sporverleri ağırlarken siya renkli pistlerse tamamen profesyonel olan sporcular için ayrılmış durumda. 

Türkiye’de yer alan kış sporları merkezlerine en kısa sürede ulaşım sağlamak için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin