“Gözlem yapmayan bir gezgin kanatsız bir kuş gibidir.” – Moslih Eddin Saadi

Tarihi keşfetmenin en güzel yolu nedir? Dünya bizden önce pek çok insana ev sahipliği yaptı, ismini bilmediğimiz milyonlarca canlıyı ağırladı. Geçmişe doğru farklı kapıları aralayarak keşif yapmamızı sağlayan yegane bilim ise tarih. İnsan kendi geleceğini merak ettiği gibi geçmişi de tüm bütünüyle merak ediyor. Ancak zamanı geri sarmak mümkün olmadığı için bunu ancak kısıtlı imkanlar ile sağlayabiliyoruz. Siz geçmişe gitmenin, dönemin şartlarını, yaşayışını, kültürünü anlamanın en güzel yolu nedir? Bu sorunun cevabı benim için kesinlikle seyahat etmek. Doğru yerlere yapılmış birkaç seyahat duyduğunuz hikayelerini tümü ile değiştirebilir. Malumunuz ülkemizde tarih denince akla ilk gelen isim, İlber Ortaylı oluyor.  Kendisinin muazzam tarih bilgisi ve bunları bugüne kadar gerçekleştirdiği seyahatleri derlediği yeni kitabı yakın zamanda çıktı. Kendisi de birçok kez seyahatin tarihi anlamaktaki önemini iyi bir tarihin aynı zamanda bir seyyah olması gerektiğini vurguluyor.

Eğer tarihin gizli sayfalarına karşı biraz meraklıysanız bu yazımızda sizler için hazırlamış olduğumuz kısa liste ilaç gibi gelecek. Sizlere fazla ipucu vermeden mutlaka görmeniz gereken beş antik kenti sunacağız. Türkiye, binlerce yıllık geçmişi ile doğal ve tarihi güzellikleri bakımından eşsiz ülke. Hal böyle olunca gezip görmeniz gereken oldukça fazla yer ortaya çıkıyor ancak biz sizler için Türkiye’de tarihi ayakta tutan beş antik kenti derledik.

Efes Antik Kenti, İzmir

Türkiye’de antik kent denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri de Efes oluyor. Hem ülke içerisinde hem de ülke dışarısında oldukça ünlü bu kentimiz mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Kent, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunuyor. Efes Antik Kenti tarihin oldukça önemli üç büyük dönemine tanıklıklık etmiştir. Şehir, Neolitik, Helenistik ve Roma dönemi boyunca varlığını sürdürmüş ve bu nedenle bu üç döneme ait izler taşımaktadır. Bulunduğu bölge itibari ile antik dönemde en büyük ticaret kentlerinden biri olmuştur. Bu nedenle yüksek zümrenin yaşadığı bir şehir olarak mimarinin güzel örneklerini yansıtmaktadır.

Hattuşaş Antik Kenti, Çorum

Biri tarih mi dedi? Tarihin kalbine inmeye hazır olabilirsiniz. Sırada Eski Anadolu medeniyetlerinin kurucusu olan Hititlerden kalma bir antik kent olan Hattutaş Antik Kenti bulunuyor. Çorum merkezine yaklaşık seksen kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bu kentin keşfedilmesi yabancı bir arkeolog tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha sonrasında ise kent üzerinde defalarca arkeolojik çalışmalar gerçekleştirilmiş ve her defasında farklı tarih parçaları gün yüzüne çıkarılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda kent içerisinde, Frig, Asur, Hitit, Hatti, Bizans, Galat ve Roma dönemlerine ait eserler çıkarılmıştır.

Herakleia Antik Kenti, Muğla

Sırada Bafa’nın Kıpkırı köyünden bir antik kent bulunuyor. Hristiyanlık döneminin izlerini gözlemleyebilmeniz için harika fırsatlar sunan Herakleia Antik Kenti’ni Kıpkırı köyüne giderek rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz. Ancak hatırlatmakta fayda var, her ne kadar köye girer girmez döneme ait kalıntıları görmeniz mümkün olsa da yerel bir rehber olmadan antik kenti bulmanız bir hayli zor olabilir.

Göbeklitepe, Şanlıurfa

Son zamanlarda özellikle insanlığın ilkel dönemlerine dair yapılan araştırmalarla önemini bir kez daha gösteren bir antik kent Göbeklitepe. Bu sıralar oldukça yaygın olan, Yuval Noah Hahari’nin, “Sapiens” isimli kitabını okuyanlar hatırlayacaktır. On iki bin yıllık geçmişi nedeni ile Göbeklitepe antik kenti insanlığın ilk dönemleri için harika kanıtlar sunuyor. Bu nedenle kitabın özellikle ilk bölümlerinde Göbeklitepe’ye oldukça fazla yer verilmiş. Kent üzerinden hala yapılan çalışmalar neticesinde bugün elimizde avcı toplayıcı kabilelere ve yaşamlarına dair ilginç kanıtlar bulunmaktadır.

Milet Antik Kenti, Aydın

Milet Antik Kenti, Aydın’ın Didim ilçesinde yer almaktadır. Bu antik kenti ziyaret ettiğinizde aynı zamanda Aydın ilinin muazzam doğal güzelliklerini de keşfetme imkanı yakalıyorsunuz. Antik dönem denildiğinde aklan ilk gelen Eski Yunan oluyor. Günümüz Yunanistan’nın atalarının yaşamış olduğu bölge denilebilir bu antik kent için. Özellikle bir çok kitaba ve filme konu olan mitoloji tam da bu topraklar üzerinde yazılmış denilebilir. Şehri ziyaret ettiğinizde Apollo tapınağını görmeniz de mümkün. Bu ziyaret ile tarihin bu dönemine ait, kültür, din, sosyal yaşam gibi alanların nasıl olduğuna dair bir fikir edinebiliyorsunuz.

Listemizde yer alan antik kentleri yada çok daha fazlasını keşfetmek, görmek, gezmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerin en uygun uçak yada otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin