Türkiye üç tarafı denizlerle kaplı bir yarımada ülkesidir. Ülkede gezilip görülmesi gereken birçok yer ve tarihi bölge var. İstanbul, Ankara, İzmir gibi birçok nadide şehre ev sahipliği yapan Türkiye’ye her yıl milyonlarca turist geliyor. Türkiye’ye gelindiğinde mutlaka gezilmesi gereken yerlerin listesi aşağıdaki gibidir. İşte o liste!

Anıtkabir

Ankara’nın merkez ilçesi Çankaya’da yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’nın Anıttepe ilçesinde bulunan anıt mezarıdır. Tüm yıl boyunca birçok yerli ve yabancı turist buraya gelir. Ankara’ya geldiğinizde ilk gideceğiniz yer burası olmalıdır.

Sultan-Ahmet Camii 

Fatih’te Sultan Ahmet Meydanı’nda yer almaktadır. Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Sultan Ahmet Camii, Mimar Sinan tarzında inşa edilmiş ve Ayasofya’nın karşısında yer almaktadır. Ayasofya’nın karşısında olduğu için ihtişamına göre inşa edilmiştir. Sultan Ahmet Camii, 6 minareli geniş bir avluya inşa edilmiştir.

Caminin dört köşesindeki 4 minare 3, avludaki 2 minare ise 2 şerefelidir. Sultan Ahmet Camii; mavi, yeşil ve beyaz İznik çinileriyle süslenmesinden dolayı Avrupalılar tarafından mavi cami olarak anılmaktadır. Sultan Ahmet Camii, iç ve dış mimarisi, çini ve kalem işlemeleri ile heybetli güzelliği ile görülmeye değer tarihi güzelliklerden biridir.

Miniatürk

Miniatürk Türkiye Parkı dediğimiz bu muhteşem yapı, İstanbul ilimizde Haliç kıyısında yer almaktadır. Dünyada nadide olan bu park sadece ülkemizde hizmet vermektedir. Miniatürk 2001 yılında kurulmuş ve iki yıllık yoğun çalışmaların ardından 2003 yılında faaliyete geçmiştir. Ülkemizdeki farklı şehirleri gezmek ve en güzel binaları görmek ister misiniz? İşte tamda bu kapsamda Miniatürk muhteşem bir yerdir.

Dolmabahçe Sarayı

İki büyük güce hizmet eden bu saray, İstanbul’un Beşiktaş semtinde bulunmaktadır. Dolmabahçe Sarayı, geç Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet döneminin en önemli saraylarından biri olup, Osmanlı Padişahı Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk bir süre bu sarayda yaşamış, daha sonra burada vefat etmiştir. Muhteşem deniz manzarası, iç ve dış mimarisi ile Dolmabahçe Sarayı görülmesi gereken yerlerden biridir. Dolmabahçe Sarayı pazartesi ve perşembe günleri hariç her gün ziyarete açıktır.

Ayasofya

Ayasofya bir zamanlar yüzyıllar boyunca çeşitli dinlere hizmet eden bir ibadet yeriydi. 537 yılında Konstantinopolis Patriğinin himayesinde bir Rum Ortodoks katedrali olarak kurulmuştur. 1453 yılında cami olmuş ve 1931 yılına kadar kalmış ve kapatılmıştır. 1935’te müze olarak yeniden açıldı. Bir zamanlar dünyanın en büyük katedraliydi ve ayrıca Bizans mimarisinin güzel bir örneği olduğu için Sultanahmet Camii de dahil olmak üzere diğer camilere ilham kaynağı oldu.

Kapalı Çarşı

Alışveriş yapmak isteyenler için ilk gidilecek yer Kapalıçarşı. 5.000 mağaza ile dünyanın en büyük kapalı pazarlarından biridir. Günde 250.000’in üzerinde ziyaretçiyi ağırlayan çarşı, mücevher, uçan ve uçamayan kilim, baharat, antika, el boyaması seramik gibi birçok ürünün satıldığı bir pazardır.

Galata Kulesi

Galata Kulesi 67 metre yüksekliğindedir ve İstanbul siluetini kaplar ve Eski Şehir ve çevresinin nefes kesici manzarasını sunar. İsa Kulesi olarak da bilinen Orta Çağ’dan kalma Taş Kule, 1348 yılında inşa edilen İstanbul’un en yüksek binasıdır. Bir zamanlar yangınları uyarmak için inşa edilen kule, şimdi önemli bir turistik cazibe merkezi konumundadır. Bugün, dokuz katlı bina muhteşem manzaralar sunuyor ve bir kafe, restoran ve gece kulübüne ev sahipliği yapıyor ve asansörle erişilebilir özelliklere sahip durumdadır

Gülhane Parkı

İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Eminönü semtinde bulunan tarihi, doğası ve doğal güzellikleri ile efsaneleşmiş bir parktır. Bu park, Topkapı Sarayı ve Sarayburnu arasında yer almaktadır. Bu parkın tarihi eski zamanlara kadar uzanmaktadır. Park, Bizans döneminde kışla, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise kutlama yeri olarak kullanılmış. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ilk demokratikleşme programı olan Tazminat Fermanı burada okunmuştur.

Yine cumhuriyet döneminde ulu önder Mustafa Kemal burada Latin alfabesini tanıtmıştır. Burada ilk öğretmen unvanını aldı. Bunun yanı sıra Nazım Hikmet’in “Ceviz Ağacı” şiiri de bu parktan esinlenmiştir. Saray Bahçeleri olarak bilinen park, 1912’de halka açıldı. Uzun yıllardır halk tarafından kullanılan park, 1955 yılında hayvanat bahçesinde de hizmete açılmış. 2003 yılında yapılan tadilat ve onarımlardan sonra nefes alan bir yer haline geldi.

Emirgan Korusu

İstanbul’un Sarıyer semtinde yer almaktadır. Bu orman ilimizin en görkemli ormanlarından biridir ve görülmeye değerdir. Bu koru, tarihi yapısı ve doğal güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Koru, İstanbul’da Boğaziçi kıyısında yer alır ve sırtlara ve yamaçlara yayılmış yaklaşık 47 hektarlık bir alanı kaplar. Etrafına yüksek duvarlar örülüdür. Orman, tarih boyunca birçok kez el değiştirmiştir.

17.yüzyılda Osmanlı Padişahı IV. Murat burayı İran Emir’ine vermiştir. Burası daha önce Feridun Bahçesi olarak anılsa da bu hediyeden sonra Emirgan Korusu adını almış. 19. yüzyılda Osmanlı Padişahı Abdülaziz, bölgeyi Mısırlı İsmail Paşa’ya devretti. 1871-78 yılları arasında burada 3 konak yapılmıştır.

Belgrat Ormanları

Mimar Sinan, İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için Belgrad ormanına su kemeri yaptırdı. Bugün hala var olan setleri görebilirsiniz. Belgrad Ormanı içerisinde her mevsim farklı bir güzellik sunan bir yaya bölgesi bulunmaktadır. Barbekü ve kahvaltı alanı da mevcuttur.

Bu muhteşem ormanda çeşitli kuşlar ve çeşitli ağaçlar bulunur. Oksijen dolu Belgrad ormanlarında yürüyüş yapabilir veya egzersiz yapabilirsiniz. Belgrad Ormanı’nda sevdiklerinizle birlikte piknik yapabileceğiniz piknik alanları da bulunuyor.

Selimiye Camii

Selimiye Camii ülkemizin Edirne ilinde bulunmaktadır. Osmanlı Padişahı II. Selim tarafından yaptırılan bir camidir. Bu eser Mimar Sinan tarafından 90 yaşındayken yapılmış ve bir ustalık eseri olarak kabul edilebilir. 1568-1575 yılları arasında inşa edilmiştir.

Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken noktalarına en kısa sürede seyahat etmek için ülkemizin her köşesinden en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin