Bugün yolculuğumuz Orta Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık ili olan Samsun’a uzanıyor. Türkiye’nin en kalabalık 16. şehri olan Samsun’un ilk ismi Amisos olarak biliniyor. Şehir, binlerce yıllık geçmişi boyunca Anadolu’nun pek çok noktasında olduğu gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Osmanlı döneminin en önemli isimlerinden biri olan Evliya Çelebi tüm dünyada üne kavuşmuş olan Seyahatname isimli eserinde Samsun’a çokça yer vermiştir. Eserde şehir kısaca, “Samsun, Karadeniz kıyısında Kefe’nin tam karşısında ünlü bir kasabadır. Amasya suyu kabanın doğusundan geçerek denize dökülür. Samsun’un güneyindeki dağ bir yay çizerek batıdan ve doğudan denizle birleşir.

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Samsun şehri, bu dağ silsilelerinin oluşturduğu yarım çember ile Karadeniz arasında alçak bir düzlüktedir,” şeklinde anlatılmıştır. Samsun şehrinden etkilenen tek ünlü isim Evliya Çelebi değildir. Aynı zamanda Fransız doğa bilimci Tournefort ve İngiliz gezgin J. Macdonald Kinneir de eserlerinde Samsun’dan sıkça ve oldukça etkileyici şekilde söz etmişler. Şehrin günümüze değin binlerce yıldır uzanan geçmişinde, edebiyat ve sinema dünyasına sıkça konu olan Amazon savaşçılarına ev sahipliği yaptığı düşünülüyor.

Samsun, eğitim, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomik bakımdan içerisinde bulunduğu Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olarak kabul ediliyor. Haliyle bu durum zaman içerisinde çevre illerden göç almasında ve Samsun’un nüfusunun giderek artmasında etkili olmuş. Özellikle 90’lı yıllardan sonra hızla gelişim gösteren Samsun özellikle son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde turizm alanında yapılan yatırımlarla birlikte bölgede ziyaretçi sayısını en çok arttıran noktalardan biri olmuş.

Samsun’da Gezilecek Yerler

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı

Türk ulusu için Milli Mücadele döneminin ne denli büyük önem teşkil ettiğini biliyoruz ve hep birlikte yaşıyoruz. Bildiğiniz gibi Milli Mücadele’nin başlangıç noktası aynı zamanda Mustafa Kemal’in ilk hareket noktalarından biri olan Samsun. Bandırma Vapuru ise mücadelenin başlangıç planlarının hazırlandığı ve Bandırma Vapuru bugün hala Samsun kıyılarında görülebilmektedir. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a demirleyen geminin aslına uygun şekilde tasarlanan müzede Atatürk’ün şahsi eşyaları yer alıyor ve sergileniyor. Milli Mücadele Parkı içerisinde aynı zamanda 1200 şehidimizin yer aldığı Şehitler yazıtı yer alıyor.

Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

Onur Anıtı, Samsun’un sembol yapılarından bir tanesi. Anıt, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması anısına Heinz Kreppel tarafından yapılmış. Samsun ziyaretiniz sırasında Atatürk Parkı’na yolculuk yaparak büyüklüğü ile dünyanın sayılı eserlerinden biri olan onur anıtını görebilir ve park içersinde huzurlu bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Verimli toprakları sulayan Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde Bafra ilçesi içerisinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti bulunuyor. Oldukça geniş bir alan üzerine kurulmuş olan park son derece verimli topraklara sahip olduğundan çok farklı bitki türlerinin bünyesinde yaşamasına izin veriyor. Park verimli yeşil araziler üzerinde yayılmış olan küçük gölcükler ve bataklıklardan oluşuyor. Renkli ve canlı bir bitki örtüsüne sahip olması farklı kuş türlerinin burayı mesken olarak seçmesine neden olmuş.

Amazon Köyü ve Amazon Adası

Amazon Köyü, Samsun başta olmak üzere Orta Karadeniz Bölgesi’nde yaşadığı düşünülen ünlü Amazon kabilelerinin bal mumu heykelleri ile canlandırılması ile oluşturulmuş. Amazon Adası ise Amisos Tepesi’nde seyir noktası olarak tasarlanmış ve alan yerleştirilmiş durumda bulunuyor. Bu harika noktayı gezmeye başladığınızda Batı Park içerisinde devasa boyutlarda bir Amazon savaşçısının heykeli ile karşılaşıyorsunuz.

Amisos Tepesi

Seyahatleriniz sırasında harika manzaraları yakalayarak anı ölümsüzleştirmeyi ve kendinize harika anılar bırakmayı seviyorsanız Amisos Tepesi, Samsun’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir nokta. Amisos Tepesi aynı zamanda Samsun’da yerleşimin ilk başladığı yer olarak biliniyor. Uzanan yeşil çayırların tepesinden harika Karadeniz manzaraları izlemek için önünüzdeki bütün engelleri kaldıran bir nokta Amisos Tepesi.

Kent Müzesi

Seyahatleriniz sırasında müzeleri ziyaret etmekten keyif alıyorsanız, şehirde yer alan Samsun Kent Müzesi ilk adreslerinizden biri olabilir. İçeridiği bilgi yoğunluğu, ziyaretçileri ile kurduğu interaktif iletişim, sahip olduğu eserler ile Samsun’un kadim geçmişine ışık tutuyor bu yer. Tek başınıza ya da aileniz, sevdiklerinizle beraber son derece keyifli vakitler geçirerek Samsun ve Türkiye tarihine dair bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Hemen bir otobüs bileti alarak Samsun’a yolculuk yapmak için NeredenNereye.com ziyaret edebilirsiniz Samsun otobüs bileti NeredenNereye.com’da!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin