“Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.” –Bosna Atasözü-

Malumunuz Ramazan ayı içerisindeyiz. Yaz mevsimine gelen ramazanda oruç süreleri hayli uzun olduğu için aktivite gerçekleştirmek zor olsa da bu güzel atasözünün dediği gibi seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir. Yüzlerce yıldır İslamın egemen olduğu topraklarda ramazan ayı boyunca ziyaret edilebilecek çok sayıda yer bulunuyor. Bu konuda kendimizi şanslı sayabiliriz. Sizler için ramazan ayında ziyaret edilmesi gereken beş yeri listeledik.

Mevlana Türbesi ve Müzesi / Konya

Konya, köklü tarihi geçmişinde pek çok Anadolu medeniyetine ev sahipliği yapmış yerlerden bir tanesidir. Geçmişi bu kadar derin olan bir şehir zaman içerisinde pek çok ünlü isimi ev sahipliği yapmıştır. Konya denildiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de şüphesiz Mevlana oluyor. Mevlana yalnızca ülkemizde değil dünyanın çok farklı noktalarında da saygı ile anılan bir isim. Bütün dünyayı etkileyen hoşgörü felsefesi ise insanın yaşamını derinden etkileyen öğretilerden bir tanesi. Mevlana’nın çağların ötesine ulaşan mesajlar bıraktığı aşikar. İnsanlığa miras olarak bıraktığı Mesnevi adlı eseri ile hoşgörünün ne demek olduğunu hepimize anlatmayı başaran Mevlana adına Konya’da bir türbe bulunuyor. Burası aynı zamanda Mevlana müzesi olarak faaliyet göstererek döneme ait eserlerin sergilenmesine izin veriyor. Ramazan ayında Konya’ya gidenlerin mutlaka görmesi gereken noktalardan bir tanesi Mevlana Müzesi.

Balıklıgöl (Halil-ür Rahman Gölü) / Şanlıurfa

Şanlıurfa halk arasında peygamberler şehri olarak anılmaktadır. Bu haksız bir isim değil elbette. Yaklaşık olarak dokuz bin yıllık bir tarihe sahip olan şehir geçmişi boyunca pek çok peygamberin ve din büyüğünün yaşadığı bir yer olmuştur. Bu konuda özellikle Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yerin suya dönüşerek Balıklıgöl ismi ile bilinen alana dönüştüğüne inanılmaktadır. Şanlıurfa hem ülke içerisinde hem de ülke dışarısında inanç ve kültür turizmi bakımından oldukça önemli bir noktadır. Nemrut’a karşı olan mücadelesinin binlerce yıldır dillerde olduğu bu kutsal bölge ramazan ayında yolu Şanlıurfa’ya düşenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken noktalar arasında.

Selimiye Camii / Edirne

Selimiye Camii Osmanlı döneminin en değerli isimlerinden biri olan Mimar Sinan’ın ustalık eserim diye isimlendirdiği bir yapı. Camii, Edirne ilinin sınırları içerisinde yer alıyor. Osmanlı mimarisinin en değerli örneklerinden biri olarak kabul edilen caminin motifleri kesinlikle görmeye değer. Halk arasında bir efsanesinin de bulun ters lale motifi oldukça ünlü. 2011 yılı içerisinde dünya mirası listesine alınan caminin dört minaresi ve devasa bir kubbesi bulunuyor. Mimari açısından bugün dahi pek çok gizem barındıran bu yapı on altın yüzyılda yapılmış olmasına karşın günümüze kadar neredeyse hiç tahribata uğramamış. Camii, Osmanlı padişahlarından ikinci Selim adına yaptırılmıştır.

Ulu Camii / Bursa

Bursa, Osmanlı döneminin önemli merkezlerinden bir tanesi. Bir dönem için imparatorluğa başkentlik de yapmış. Bu nedenle şehirde bu döneme ait önemli eserler bulunuyor. Bursa’nın meşhur Ulu camisi de bunlardan bir tanesi. Şehir merkezinde yer alan cami ramazan ayında yolu Bursa’ya düşenler tarafından mutlaka görülmesi gereken yerlerden bir tanesi.

İshakpaşa Sarayı/ Ağrı

Osmanlının Lale devrinin son eserlerinden biri olan yapı kültür mirası açısından oldukça değerlidir. Yapımının yaklaşık olarak yüz yıl kadar sürdüğü tahmin edilmektedir. Mimari açıdan oldukça önemli olarak değerlendirilmesinin nedeni camii içerisinde Osmanlı, Fars ve Selçuklu mimarisinin motiflerinin görülebilmesidir. Aynı zamanda dünyanın en eski ısıtma sistemi ile çevrelenmiş yapılarından biri olarak da bilinmektedir.

Listemizde yer alan yada çok daha fazla yeri Ramazan ayı içerisinde ziyaret etmek için yolculuğunuzu NeredenNereye.com üzerinden en uygun otobüs yada uçak biletlerini alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin