Baharın kendini gösterip yaza hazırlık yaptığımız şu günlerde İstanbul gibi bir metropolde yaşayan insanların en büyük arayışlarından biri de yerleşimden ve kargaşadan uzak, doğanın huzurlu kollarına sığınabileceği bir yer oluyor. İstanbul gibi yapılaşmanın giderek arttığı bir şehir söz konusu olduğunda artık geniş, yeşili ve maviyi aynı anda zevkle izleyebileceğimiz alanlar bulmak oldukça zor. İstanbul’un Beykoz ilçesi içerisinde yer alan Polonezköy uzun yıllardır şehir halkının kaçamak yapmak için uğrak adresi haline gelmiş olan yeşil alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Polonezköy Tabiat Parkı, İstanbul şehir merkezine 34 km uzaklıkta, Beykoz ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Tarihi oldukça eski dönemlere dayanan Polonezköy içerisinde modern yerleşim yaklaşık 100 yıl kadar önce, Rusya tarafından işgal edilen Polonya halkının buraya yerleşmesi ile başlamış. Bugün Polonezköy nüfusunun yüzde 20’lik bir kısmı Polonya kökenli vatandaşlardan oluşuyor. Bu şirin mi şirin doğal alan, İstanbul’un son derece yorucu olabilen keşmekeş yapısından uzaklaşabileceğiniz nadir güzel alanlardan bir tanesi olarak ziyaretçilere kapılarını açıyor. Polonezköy içerisinde bisiklet yollarını kullanarak bisiklet sürebilir, yürüyüş parkurlarından yararlanabilir ve meşhur kor kahvesinden yudumlayabilirsiniz. Doğal yapılanmayı bozmadan yeşillikler içerisine serpişmiş olan tahta evlerde kendinize yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz. 

İstanbul’da hafta sonu aktiviteleri için en çok tercih edilen beldelerden biri olan Polonezköy, köylere has tertemiz, ferah ve rahatlatıcı havası, doğal güzellikleri, tereyağı, balı ve özellikle kirazlarıyla meşhur. 

Polonezköy Tabiat Parkı

Asya ve Avrupa kıtalarını bir köprü şeklinde birleştiren eşsiz şehir İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, Beykoz ilçesi sınırlarında yer alan Polonezköy çok uzun yıllardır şehir halkının özellikle hafta sonu kaçamakları için kullandığı nadir yeşil alanlardan bir tanesi. Doğanın harika armağanlarından biri olan Polonezköy Tabiat Parkı, şehirden uzak nefes almak için, yabani kuş sesleri ve yemyeşil tabiat eşliğinde, doğayı ve kültürü aynı anda yaşayabileceğiniz eşsiz güzellikte bir yer. Polonezköy Tabiat Parkı içerisinde fayton ile gezebilme imkânınız olmasının yanı sıra düğün, doğum günü partisi ya da farklı eğlence aktiviteleri düzenleyebiliyorsunuz. Sevdiklerinizle birlikte piknik yapma imkânınızın yanı sıra bölgede çok sayıda lüks restoran da hizmet veriyor. 

Osmanlı döneminde “Adam Köy ” olarak isimlendirilen Polenezköy’ün modern yerleşim tarihi 1775 yılına uzanıyor. Bu tarihte Rusya önderliğinde farklı devletler tarafından parçalanan Polonya’dan kaçan siyasi yetkililer ve vatandaşlar Osmanlı koruması altında bölgeye yerleştiriliyor. Zaman içerisinde Osmanlı devletine bağlı hale gelen yöre halkı, 1800’lü yıllarda Osmanlı’nın yaptığı Balkan savaşlarına katılıyor. Savaşlardan sonra Sultan Abdülmecit tarafından günümüzde bizlerin Polonezköy olarak bildiği topraklara iskân iznini açmış. Ancak bölgenin isminin Polonezköy olması, cumhuriyet dönemine dayanıyor. Cumhuriyetin ilanından sonra bölgeye “Polonezköy” adı verilerek siyasi bir kimlik kazandırılmış. 

Günümüzde hala 80’den fazla Polonya asıllı vatandaşımızın yaşadığı bu sevimli köyde, bu insanlar 150’yıldan uzun süredir atalarının geleneklerini ve dillerini yaşatmaya çalışıyor. Köyün şirin tahta evleri bilhassa 1900’lü yıllardan sonra turizm amaçlı olarak yavaş yavaş pansiyona dönüştürülmüş. Seyahatiniz sırasında son derece sıcakkanlı olan Polonya asıllı vatandaşlarımız ile tanışma şansınız da oluyor. Polonezköy’ün meşhur evleri, çitler ve yediveren sarmaşıkları ile süslü olarak ziyaretçilerini karşılıyor. 

İstanbul gibi neredeyse ülkenin kalbinin attığı devasa kent içerisinde kendini korumayı başarmış, yeşil ağlarla örülmüş enfes bir alan olan Polonezköy kent halkı için gerçekten harika bir seyahat fırsatı sunuyor. Bu şirin köyün girişinde sizleri kilise ve mezarlık karşılıyor. Bu noktadan yalnızca 100 metre kadar ilerlediğiniz sessiz ve sakin ortamı ile huzurlu bir atmosfer sunan kasaba meydanına ulaşabiliyorsunuz. Tüm bu harika özelliklerinin yanı sıra Polonezköy Tabiat Parkı içerisinde, “karaçam, kızılçam, sarıçam, meşe türleri, Macar meşesi, atkestanesi, Anadolu kestanesi, Avrupa ladini, doğu çınarı, Akdeniz Selvi’si, gürgen, karaağaç, kızılağaç, kayın, ıhlamur, doğu mazısı, yayılımcı dağ muşmulası, geyikdikeni, beyaz çiçekli-yaprak döken kartopu türleri” gibi çok sayıda bitki türünü de görebilirsiniz. Elbette bu doğal ortam birbirinden sevimli hayvan dostlarımızın da yuvalarına ev sahipliği yapıyor. Polonezköy’de bir gece geçirirseniz sabaha birbirinden sevimli kuş sesleri ile uyanmanız oldukça muhtemel. 

Polonezköy’de Gezilecek Yerler 

Polonezköy, nüfusu son derece az minik bir köy olarak günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Bu özelliğini koruması da bizler için son derece iyi olmuş diyebiliriz. Kentin bu denli yakının böylesine yeşil ve doğayla iç içe bir ortam bulmak gerçekten oldukça zor olsa gerek. Köy toplamda 400 -500 metrelik minik bir alan üzerine kurulmuş ve bu alan boyunca yerel halkın şirin tahta evleri sırasıyla uzanıyor. 

İstanbul’un bu şirin mi şirin köyünde bir yandan koşu parkurlarında koşular yapıp, sevdiklerinizle birlikte piknik keyfine dalarken öte yandan da bu minik köy içerisinde yer alan, “Czestochowa Meryem Ana adını taşıyan kilise, içerisinde Mehmet Sadık Paşa’nın eşinin mezarı da bulunan Polonezköy Mezarlığı, Atatürk’ün Polonezköy’ü ziyareti esnasında kaldığı ev, köyün 150. kuruluş yıldönümünde açılan ve Polonezköy tarihi ve kültürünü yansıtan Zofia Teyze’nin Hatıra Evi” gibi gezilecek noktaları görebilirsiniz. 

Polonezköy’e Nasıl Gidilir?

Polonezköy’e ulaşım sağlamak için kişisel aracınız ile rahatlıkla yola çıkabilirsiniz. Şehrin Anadolu Yakası’ndan gelenler Fatih Sultan Mehmet Köprüsü son çıkıştan Riva Yolu sapağına dönerek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler. Avrupa Yakası’ndan ulaşım sağlamak isteyenler ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü geçtikten sonra ilk sapağı kullanabilirler. 

Köprüden sonra ilerlemeye devam ettiğinizde Acarkent yolunu görüyorsunuz. İstikametiniz Acarkent’e çevirerek 4.5 km ilerlediğinizde Polonezköy sapağını takip edebilirsiniz. Bu noktadan sonra kişisel aracınızla yolu takip ederek köye kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Toplu Taşıma kullanarak Polonezköy’e ulaşım sağlamanız mümkün. D1 Polonezköy – Üsküdar/Kadıköy otobüsleri Kadıköy’den kalkıyor. Ancak belirtmek gerek ki, ortalama 110 dakikalık sefer süresi yorucu bir yolculuk olabilir. Bu nedenle bu seferi tercih etmeden önce otobüsün kalkış saatlerini ve trafik yoğunluğunu kontrol etmek yerinde olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin