Efendim, malumunuz son zamanlarda yapılacak olan festivalleri sizlere aktarmayı görev edinmiş durumdayız.  Eylül – Ekim ayında Türkiye’de yapılacak festivallerden sonra artık dünyaya açılıyoruz. Dünyanın en ünlü festivallerinden birini soracak pek çok kişinin aklına Octoberfest gelecektir. Almanya’nın her yıl düzenlediği bu festival Avrupa’dan ve dünyanın farklı noktalarından milyonlarca insana ev sahipliği yapıyor. Biz de yakın zamanda Avrupa seyahati düşünen gezginler için Octoberfest’i mercek altına aldık.

Octoberfest (Ekim Festivali), Almanya’nın Bavyera eyaletinde yer alan Münih kentinde düzenlenen uluslararası bir festival. Dünya genelinden 6 milyondan fazla kişinin katılım gösterdiği Octoberfest her yıl Eylül ayının son haftası ve Ekim ayının ilk pazarını kapsayacak şekilde yaklaşık 16 günlük bir zaman diliminde kutlanıyor. Böylesine yoğun katılımcı sayısı ve bölgeye sağladığı katkı ile birlikte Octoberfest Münih kentinin en önemli olayı olarak kabul ediliyor. Biliyorsunuz ki yakın döneme kadar Almanya iki farklı devletçik şeklinde yönetiliyordu daha sonrasında ise birleşti ve tek devlet şeklini aldı. Bu siyasi değişim her milyonların akın ettiği Octoberfest’in de kutlanış biçiminde bir değişikliğe yol açmış. Eğer festivalin bitim tarihi 1 ya da 2 Ekime denk gelirse, etkinlik 3 Ekime yani birleşme gününe uzatılıyor. Bu yıl ise Octoberfest 22 Eylül – 7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Nadir olarak değişiklik gösteriyor olsa da festival genellikle Theresienwiese (There Alanı) olarak bilinen bölgede kutlanıyor.

Octoberfest 2018’de Neler Olacak?

Octoberfest düzenlenen eğlenceler ve gerekli tanıtımın yapılması ile birlikte tüm dünyada fenomen olmuş festivallerden bir tanesi. Festivalin neşesi henüz ilk dakikalardan itibaren kendisini gösteriyor. Biliyorsunuz ki, Octoberfest’in en önemli noktası biradır. Alman üretimi sınırsız bira deneyebileceğiniz bu etkinlik tam da kendine yakışır şekilde başlıyor. Her sene festivalin ilk günü Münih Belediye Başkanının ahşap bir fıçıya bira fıçısına çeşme takması ile başlıyor. “O’zapft is!” işte festival tam olarak bu kelimeler ile başlıyor. Anlamı, “Çeşmelendi!” demek olan bu deyim, başkanın olayı teoriden pratiğe dökmesi ile hayat buluyor diyebiliriz. Octoberfest, festival alanın oluşması için bölgeye devasa diyebileceğimiz çadırlar kuruluyor. Bu çadırlar elbette yalnızca görüntü için değil aynı zamanda her şeyin başlangıç noktası ilk biraların yudumlandığı ve binlerce insanın buluştuğu yerler. Bovyera başkanının festival için özel olarak, Alman bira üreticileri tarafından mayalanan birayı yudumlaması ile eğlence için yeşil ışık yanıyor diyebiliriz.

Dünyanın en ünlü bira etkinliğinde içmeden kutlama yapmanız pek mümkün gibi görünmüyor elbette. Devasa çadırlarda ilk yudumlar alınırken dikkat etmeniz gereken iki cümle var; “eins, zwei, drei, G’suppaaa!” bunun anlamı, “bir, iki, üç kafaya dik ya da iç” demek oluyor. İkinci olarak ise, “Prosttt” sözcüğü anlamı çoğu kişinin tahmin edeceği üzere, “Şerefe” demek. Festivalde Almanya’nın kendine özgü yöresel lezzetleri ve aynı zamanda dünya mutfağından pek çok farklı lezzeti deneyimlemeniz mümkün. Ancak burada dikkat etmeniz bir gereken bir konu var. Octoberfest için etkinlik alanına devasa çadırların kurulduğundan bahsetmiştik. Bu çadırların kendi içerisinde farklı sınıflandırmaları bulunuyor. Farklı lezzetlerin ikramı her çadırda mevcut ancak türüne göre farklı lezzet seçenekleri artıyor veya azalıyor diyebiliriz. Festival boyunca dikkatinizi çekecek noktalardan bir diğeri ise Almanların içlerinde masal karakterlerini andırdığı yerel kıyafetleri olacak. Üstelik bunu etkinlik boyunca yalnızca festival alanında bulunan insanların değil tüm halkın giydiğini görebilirsiniz. O kadar yol gitmişken bir anı olması için kendinize de bu kıyafetlerden bir tane edinmek fena fikir olmasa gerek.

Octoberfest boyunca sıklıkla karşılaşabileceğiniz iki durumu da belirtmekte yarar var. Birincisi ailelerin yanında bulunan küçük dostlarımızın kocaman bardaklarda biraları yudumlaması. Alman aileleri çocuklarının Octoberfest için özel ürettiği birayı deneyimlemesine izin veriyor. Elbette alınan ilk yudumdan sonra biranın alkolsüz içeceklerle değiştirilmesi de sıklıkla karşılaşılan bir durum. Diğeri ise şans kurabiyeleri diyebiliriz. Festivale özel hazırlanan olağandan büyük kurabiyeler üzerine, “ben bir prensim”, “çok tatlısın”, “seni seviyorum” gibi yazılarak yazılarak boyunlara asılıyor. Octoberfest boyunca her şey bira içmekten ibaret kalmıyor elbette. Festivale katılan yerli ve yabancı müzisyenlerin konserleri, kurulan lunaparkta sınırsız eğlence de seçenekler arasında.

Bu sene düzenlenecek olan Octoberfest’e siz de katılmak istiyorsanız öncelikli olarak ihtiyacınız olan bir uçak bileti olacaktır.

Almanya Münih için en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden kolaylıkla satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin