Artvin, Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesin’de  bulunan ve doğanın en güzel yansımalarını yeryüzüne taşıyarak gezginlere hitap nadide şehirlerden biri. Türkiye’nin yeşil cenneti olarak da adlandırılıyor. Nüfusu ile Türkiye’nin en az nüfusu bulunan illerinden bir tanesi bu şirin şehir… Belki de Artvin doğal güzelliklerinin el değmeden bu denli güzel korunabilmesinin nedenlerinden en önemlisi bu… Artvin günümüzde her biri ayrı ayrı gezilip görülmeye değer olan 8 ilçeye sahiptir, bu ilçelerin en güzel yanı şüphesiz zengin doğal güzellikleridir. İlçeler içerisinde yer alan özellikle bazı yaylalar son dönemlerin popüler gezi beldeleri haline gelmiş, bu durum burada yer alan doğanın tahrip edilmesi açısından insanları endişelendirmeye başlamıştır.

Artvin’e seyahat etmeyi düşünen gezginler için şehirde gözlerden uzak fazla popüler olmayan ancak görülmesi gereken yerler mevcuttur. Artvin için farklı kültürlerin kaynaşma sergilediği bir şehir denilebilir. Artvin içerisinde gezilecek yerler içerisinde öncelikle doğal güzellikleri ile göz önüne gelen mekanlar dikkat çekiyor. Ayrıca geçmişinde ağırladığı medeniyetlerden kalan izleri de yansıtan bir şehir Artvin. Hanlar, hamamlar, camiler ve köprüler şehir içerisinde gezilecek yerler listesinde bulunuyor. Artvin Rafting sporu için ülkenin en gözde yerlerinden biri, bunun yanı sıra kış aylarında şehre gidenler Atabarı Kayak Merkezinde kış sporları ilgilenebilirler. Eğer uzun uzun doğa yürüyüşlerini ve el değmemiş doğa içerisinde kaybolmayı seviyorsanız Artvin, Türkiye’de gezi rotamızın ilk sıralarında yer alması gereken bir doğa harikası.

Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin’i ziyaret etmek istiyorsanız bunun için en uygun dönem yaz mevsimi olarak görülebilir. Bilindiği üzere Doğu Karadeniz ülkemizin en çok yağış alan coğrafi bölgesi ve alışık değilseniz yaz mevsimi dışında yoğun yağışlı hava nedeni ile seyahatinizde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Artvin’de son dönemde yaşanılan ilgi artışı nedeni ile kaliteli konaklama tesislerinin artış gösterdiğini de söylemekte fayda var. Özellikle yaz aylarında yöre halkı ile birlikte yaylalara çıkmayı planlıyorsanız, bu alanlarda çevreye zarar vermeden kurulmuş ayrıca Artvin’in geleneksel ev yapısını resmeden eski ahşap evlerde konaklama imkanınız da mevcut. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi Atabarı Kayak Merkezi için kışın da Artvin’i ziyaret edebilirsiniz.

Artvin’de Gezilecek Yerler

Doğu Karadeniz’in yeşil cennetine bir seyahat düzenlediğinizde, özellikle doğaya meraklı olan gezginlerin ziyaret edebileceği pek çok alan bulunmaktadır. Her ne kadar önceki yıllarda fazla bilinen bir tatil merkezi olmasa da son dönemde eşsiz doğal güzelliklerinin tanıtımının yapılmaya başlaması ile birlikte popüler tatil beldelerinden biri haline gelmiştir. Artvin’de gezilecek yerler arasında, “Karagöl Sahara Milli Parkı, Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, Ardanuç Gevernik Kalesi, Artvin Kalesi, İskender Paşa Camii ve Türbeleri, Barhal (Altıparmak) Kilisesi, Mençuna Şelalesi, Atabarı Kayak Merkezi, Cehennem Deresi Kanyonu, Otingo Kaplıcası” olarak sıralanabilir.

Artvin’de gezilecek yerler denildiği zaman ilk akla gelen Karagöl Sahara Milli Parkı, özellikle doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin görmesi gereken bir noktadır. Parkın Sahara ve Karagöl olmak üzere iki kısmı var; Karagöl bölümünde göl, ağaçlar, piknik alanları mevcut. Bu korunmuş milli parka girmek için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Artvin seyahatiniz sırasında, Karagöl Sahara Milli Parkına gezip yolculuğunuza Camili Gorgit Tabiat Koruma alanı ile devam edebilirsiniz. Bu alan gene doğa turizmi seven gezginlerin Türkiye’de kesinlikle görmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Kuşların göç yolu üzerinde bulunan bu arazi de özellikle yılın belirli dönemlerinden farklı kuş türlerini bir arada görebilirsiniz. Ardanuç (Gevhernik ) kalesi ise şehrin eşsiz doğal yapısı ile kaynaşmış tarihi noktalardan bir tanesidir. 5. Yüzyılda inşasına başlanıldığı tahmin edilen kale günümüze kadar ulaşmayı başarmış Türkiye’nin değerli tarihi yapılarından bir tanesidir. Artvin’in eşsiz manzarasının fotoğraf makinalarınız ile birlikte bir de buradan deneyimlemenizi tavsiye ederiz.

Artvin’de Ne Yenir?

Artvin Karadeniz mutfağının en iyi şekilde yansıtıldığı şehirlerden biridir. İl içerisinde hayvancılık da yapıldığından ötürü yemeklerde kırmızı et kullanımı oldukça fazladır. Ancak, bilindiği üzere Karadeniz mutfağında genellikle yeşil sebzelerin ana malzeme olarak kullanılır. Bu durum Artvin için de geçerlidir. Özellikle yörenin Türkiye’nin hemen hemen her noktasında bilinen lahana dolması meşhurdur. Artvin ziyaretçilerinin şehirden ayrılmadan önce, “laz böreği, kavut çorbası, şalgam yemeği, puçuko, bulgurlu taze fasulye, kavurmalı yumurta, kayısefe, irsa böreği, katmer, hamsili ekmek, çinçar çorbası” gibi yöresel lezzetleri denemelerini tavsiye ederiz.

Artvin Otobüs Bileti

Türkiye’nin bu yemyeşil cenneti Artvin’e seyahat etmek için daha fazla beklemeyin. Haydi hemen NeredenNereye.com üzerinden Artvin’e bir otobüs bileti alın ve yolculuğunuz hemen başlasın… 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin