Türkiye, geçmişinden günümüze miras kalan tarihi ve kültürel güzelliklerinin yanında doğanın cömertçe sunmuş olduğu doğal güzellikleri ile ele alındığında tartışmasız dünyanı en güzel ülkelerinden bir tanesi. Özellikle ülkemizin Akdeniz ve Ege koylarının mavi ile yeşili muhteşem bir ahenk ile birleştiren huzurlu, etkileyici, benzersiz doğasını görüp etkilenmemek elde değil. Mavi Yolculuk ya da mavi tur ismi bilinen deniz yolculuğu da bu nedenle ülkemizde gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. İyi planlanmış bir mavi yolculuk sırasında şehrin gürültüsünden uzak, harika koylarda tarih, doğa ve lezzetli yemekler ile birlikte son derece eğlenceli vakit geçirebiliyorsunuz.

Ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunan koylarda çizilen bir mavi yolculuk bir tatilden beklediğinizi fazlası ile karşılıyor. Türkiye’nin bu bölgeleri aynı zamanda dünyanın en güzel mavi yolculuk rotalarından biri olarak da anılıyor. Bu nedenle sayıları giderek artmak ile birlikte yerli ve yabancı turistler her yıl kendilerine belirlemiş oldukları mavi yolculuk rotalarında harika vakitler geçiriyor. Özellikle Antalya, Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi bölgelerimizde düzenlenen mavi turlar ülkemizin turizm gelirinde oldukça büyük bir paya sahip. Berrak denizi ile bir marka konumunda yer aldığını söyleyebileceğimiz koylarda mavi tur düzenleyen yerli ve yabancı turistler uzun süre hafızalarından çıkaramayacakları anılar kazanıyor.

Bir mavi yolculuk sırasında Türkiye’nin en güzel koylarını görmek şansını elde edebildiğiniz gibi seyahat sırasındaki duraklarda ziyaretçiler için düzenlenen çeşitli etkinliklere katılarak tatilinizi daha da renkli hale getirebilirsiniz. Günübirlik ya da isteğe göre birkaç süren mavi yolculuk sırasında gün boyu güneşin ve denizin tadını çıkarabileceğiniz gibi rotanız üzerinde bulunan tarihi noktaları ziyaret edebilir, dalış yapabilir, harika yöresel lezzetleri ustalarının ellerinden deneyimleyebilirsiniz. Mavi yolculuk sırasında eğer rotanıza dahil ise eşsiz yürüyüş yollarını da keşfedebilirsiniz. Doğanın ziyaretçilerine oldukça cömert davrandığı bu yürüyüş yollarının sonunda birbirinden harika şelalelere de rastlamanız mümkün. Kara yolu üzerinden ulaşımın son derece zor olduğu yolları deniz yolculuğu ile kısa sürede keşfetmenizi sağlayan mavi yolculuk harika bir tatil geçirmek için kaçırılmaması gereken bir fırsat sunuyor. Bu nedenle biz de NeredenNereye.com ailesi olarak Türkiye’de mavi yolculuk yapabileceğiniz 5 harika koyu sizler için kısaca listeledik.

Kamelya Adası – Marmaris

Marmaris’te, Selimiye köyüne 1 km uzaklıkta bulunan Kamelya Adası, Türkiye’nin en ünlü mavi yolculuk rotalarından bir tanesi. Tarihin kadim dönemlerinden bu yana özellikle antik dönemde yerleşim alanı olarak kullanılan adanın günümüzde ev sahipliği yaptığı hayvan dostlarımızdan başka sakini bulunmuyor. Eski dönemlerden bu yana yerleşim noktası olarak kullanılmasından dolayı günümüzde bu harika adada oldukça ilgi çekici gezilecek yerler bulunuyor. Sessiz, huzurlu ve sakin yapısının yanında insanın içine huzur veren berrak denizi bu adanın Türkiye’nin dünyaca ünlü mavi yolculuk rotalarından biri olmasına olanak sağlıyor. Adada yer alan yüzlerce yıllık zeytin ağaçları, tarihi kilise gibi kültürel gezi noktaları, cıvıl cıvıl kuşlar ve ev sahipliği yaptığı diğer hayvan dostlarımız ile birlikte Marmamaris’in saklı cennetlerinden biri olan Kamelya Adası mavi yolculuk yapmak istiyorsanız mutlaka listenize eklemeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Kamelya Adası’nın son derece berrak olan denizi burada yaşayan balıkları çıplak gözle görmenize olanak sağlıyor. Ancak dünyanın farklı noktalarından Kamelya Adası’nın zengin deniz yaşamını duyan ziyaretçiler buraya özellikle dalış ekipmanları ile geliyor. Adada dalış yapmanıza ve rengarenk su altı dünyasına girmenizi sağlayan dalış noktaları da mevcut. Adada yer alan tarihi manastır da oldukça ilgi çekici noktalardan bir tanesi. Eşsiz mozaikler ile süslü olan bu manastıra adanın daimi sakinleri olan keçilerin oluşturduğu patikalardan çıkabiliyorsunuz. Patikaların sonunda adanın tepesine çıktığınızda karşılaştığınız manzarayı ölümsüzleştirmek isteyeceğinizden şüphemiz yok, bu nedenle yanınızda fotoğraf makinenizi getirmenizi tavsiye ederiz.

Gökova Körfezi – Bodrum/ Muğla

Bodrum’u anlatmak için fazla söze gerek yok; her yaz dünyanın farklı köşelerinden milyonlarca kişiyi ağırlayan bodrum kendini kanıtlamış bir tatil rotası. Bununla birlikte Bodrum – Datça yarımadası arasında kalan Gökova Körfezi de mavi yolculuk için seçilebilecek en ideal rotalardan biri olarak değerlendiriliyor. Başlangıç noktası Bodrum olarak tercih edilen mavi turların en uğrak durağı olarak kabul edilen Gökova Körfezi, mavinin kara ile sınırında başlayan çam kokulu ormanları ile ünlü bir tatil noktası. Doğa ana bölgenin ziyaretçilerine dünyada eşine ender rastlanan düzeyde cömertçe davranmış diyebiliriz zira burası yeryüzünün saklı cennetlerinden biri olarak anılıyor.

Gökova’yı mavi turunuz için varış noktalarından biri olarak belirlediğinizde yolculuğunuz boyunca; Orak Adası, İngiliz Limanı, Kleopatra Adası, Çanak Koyu, Okluk Koyu, Tuzla Koyu, Pabuç Burnu gibi birbirinden harika koyları görebiliyorsunuz. Bu yolculuk boyunca tekneniz her demir attığında yazın sıcak havasında serinlemek için masmavi ve bir o kadar da berrak sulara kendinizi bırakabilir, Akdeniz ikliminin iç ısıtan yapısında yeşeren kısa boylu bitkilerle kaplı tatil beldelerini gezebilirsiniz.

Sarsala Koyu – Göcek/Muğla

Dalaman’a 15 km uzaklıkta bulunan Sarsala Koyu, güneşin ışıklarını altın tozu renginde ince kumları ve berrak denizinin üzerinde ahenk ile yansıtarak ziyaretçilerinin göz zevkini süslüyor. Sarsala Koyu çevresinde yerleşimin olmaması bu tatil noktasının son derece huzurlu bir ortama sahip olmasının birincil nedeni. Çeşitli araçlar ile kara yolu aracılığı ile de koya ulaşım sağlanabiliyor bu nedenle zaman zaman biraz kalabalık olsa da çoğu zaman sizleri muhteşem doğasının huzurlu kollarına bırakıyor. Özellikle günübirlik seyahatlerde mavi yolculukların vazgeçilmez rotalarından biri olmasına karşın çok fazla kişi tarafından bilinmeyen Sarsala Koyu bu özelliği nedeni ile insanların etkisinden uzakta kalarak muhteşem doğasını günümüze değin korumayı başarmış.

Cennetten bir köşe olan Sarsala Koyu, özellikle sıcak havadan hoşlananlar için muhteşem bir seçenek. Koy Akdeniz ikliminin etkisi altında yılın büyük bir bölümünde sıcak sularının ısısını koruyabiliyor. Öyle ki, bazı yıllarda şubat ayına kadar koyda denize girebiliyorsunuz. Sakinliği, sessizliği, el değmemiş muhteşem doğası ile mavi yolculuk düzenleyenlerin uğrak noktası olan bu koyda ziyaretçiler yemyeşil doğanın ve tertemiz denizin tadını sonuna kadar çıkarabiliyor.

Ada Boğazı – Bozburun/ Muğla

Marmaris’e bağlı bir tatil beldesi olarak karşımıza çıkan Bozburun, Türkiye’nin rengarenk doğası ile eşsiz koylara ev sahipliği yapması ile ünlü olan bir tatil rotasıdır. Bozburun’un en ünlü koylarından biri olan Ada Boğazı çıplak gözle dahi renkli su altı yaşamını izlemenize olanak sağlayan berrak denizi, farklı bir dünyanın kapılarını aralayan dalış noktaları ve yeşilin farklı tonlarını mavi ile buluşturan muhteşem doğası ile ziyaretçilerinin hafızalarından uzun süre silinmeyecek manzaralara ev sahipliği yapıyor. Tam da bu nedenle Türkiye’nin en değerli mavi yolculuk rotalarından biri olarak kabul ediliyor. Bu büyüleyici koyun eşsiz doğal güzelliğini paha biçilemez bir tabloya benzetsek abartmış olmayız.

Akdeniz ikliminin içinizi ısıtan sıcaklığında, uzun bir gün boyunca göz alabildiğince uzanan plajı süsleyen altın renkli ince kumlar koyun güzelliğine güzellik katıyor. Üstelik ışıl ışıl parlayan denizde yeterince kaldığınızı düşünüp karaya ayak basmaya karar verirseniz bölgede yer alan tarihi Rum köyleri de sizleri bekliyor.

Ölüdeniz – Fethiye / Muğla

Dünyanın en güzel plajları listesinde her zaman yerini alan Fethiye’nin Ölüdeniz plajını yakından gördüğünüzde sahip olduğu bu ünün haksız yere olmadığına şahitlik ediyorsunuz. Yeşilin ve mavinin ziyaretçilerinin akıllarından uzun süre çıkmayan bir ahenkli eşsiz biçimde buluştuğu Ölüdeniz, ismini rüzgar etkisinden uzakta neredeyse hiç dalga barındırmayan denizinden alıyor. Tatilinizi cam gibi sularda yüzerek, su sporları yaparak, yamaç paraşütü yaparak veya izleyerek geçirmek istiyorsanız tatil listenize ilk Ölüdeniz’i eklemelisiniz.

Konumu nedeni ile son derece sıcak ve dingin sulara sahip olan Ölüdeniz, Türkiye’de mavi yolculuk yapmak isteyenlerin her zaman bir numaralı adresi oluyor. Bölgenin dünyaca ünlü olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle özellikle yaz aylarında Türkiye’de mavi yolculuk yapmak isteyen yabancı turist tarafından akına uğruyor desek abartmış olmayız. Mavi tur sırasında farklı heyecanlar arayanlar için Ölüdeniz bölgesinin adının tersine son derece hareketli olduğunu söylemekte fayda var. Ölüdeniz seyahatiniz sırasında yamaç paraşütünden, jet -ski gibi etkinliklere kadar birçok farklı aktiviteye katılarak tatilinizi renklendirebilirsiniz.

Türkiye’nin en güzel koylarına en kısa sürede ulaşım sağlamak için ülkenin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin