Mavi Göl, Türkiye’nin başkenti Ankara’da özellikle şehir halkının kısa zamanlı fırsatları değerlendirmek için çokça tercih ettiği nadir güzelliğe sahip bir doğal alan. Ankaralıların boş zamanlarında, eğlenmek, piknik yapmak, balık tutmak, mangal yapmak için tercih ettikleri park alanlarından birisi olarak adını Mavi Göl (Bayındır Barajı) olarak bilinen, 6 milyon metreküplük suyun oluşturduğu nadide alandan alıyor. Bölgeyi ziyaret edip de baraj gölünü ilk defa gördüğünüzde kendisine neden bu ismin verildiğini çok daha iyi anlıyorsunuz. 

Mavi Göl (Bayındır Barajı), Ankara halkının ve yurt içinden şehri ziyarete gelen seyahatseverlerin en çok tercih ettiği gezi noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun en büyük nedeni Mavi Göl’ün Ankara – Kızılay’a yaklaşık 12 kilometre mesafede konumlanması ve ulaşım son derece kolay olması. Ankara gibi metropol bir şehir içerisinde ulaşımın bu denli kolay olduğu ve doğanın nimetlerini çekinmeden bizlerle paylaşan bir alan olunca ziyaret etmeden olmaz elbette. Mavi Göl (Bayındır Barajı), 2005 yılından günümüze Mamak ilçesi içerisinde ziyaretçilerini doğanın huzurlu ve sakin atmosferi ile karşılıyor. 

Türkiye’nin en büyük ikinci kenti olarak bilinen Ankara’nın merkezinde Mavi Göl (Bayındır Barajı), halkın şehir ortamından biraz olsun uzaklaşmak, doğanın mavi bir incisi etrafında serinleyerek dinlenmek için tabir – i caizse akın ettiği, geniş piknik alanları ve sosyal tesisleriyle ziyaretçilerine konforlu bir sosyal ortam sunan rekreasyon alanı olarak karşımıza çıkıyor. 

Ziyaretçilerine hem yeşil hem de maviyi bir arada sunan Mavi Göl (Bayındır Barajı), 85.000 metrekarelik yeşil alanlardan oluşuyor. Mavi Göl’de ziyaretçilerin ilgisini cezbetmek için ışıklandırmalar da özel olarak düzenlenmiş. Gece vakitlerinde kurulan özel aydınlatma sistemi, gölün mavi bir inci gibi parlamasına neden olurken yeşil alanlarında gün ışığındaymış gibi doğal kalmasını sağlıyor. Ayrıca ziyaretçilerin herhangi bir ihtiyacının karşılanması için park alanı içerisinde 7 adet büfe hizmet sunmaktadır. 

Kayaş Bayındır Barajı

Taşkınlıkları önlemek ve Ankara halkına içme suyu sağlamak amacı ile inşa edilen Kayaş Bayındır Barajı, Bayındır Çayı üzerinde kurulmuş. Bölgenin su ihtiyacı ve potansiyeli göz önüne alınarak planlanan barajın çalışmaları 1962 yılında başlamış ve 1965 senesinde Ankara halkı Bayındır Barajı ile tanışmış. Yaklaşık olarak 7 büyük göl hacminde su barındıran Mavi Göl (Bayındır Barajı) etrafındaki ormanlık alan barajın yapımından sonra halkın hizmeti için genişletilmiş, bitki örtüsü çeşitlendirilmiş olup son olarak 2005 yılında 2.120.000 metrekarelik bir park tasarlanarak hizmete açılmıştır. 

Ankara’nın Piknik Alanı

Kayaş Bayındır Barajı (Mavi Göl) inşaatı tamamlandıktan sonra çevresinde yer alan geniş yeşil alanın değerlendirilmesine karar verilmiş. Bu doğrultuda sosyal tesisler, spor alanları, etkinlik alanları park alanı içerisinde doğaya saygı duyularak planlanmış ve Ankara halkının hizmetine sunulmuş. Ankara’da piknik düşünüldüğünde ilk akla gelen noktalardan biri olan Mavi Göl Parkı içerisinde piknik için ayrılmış alanda toplam 1500 masa ve 250 barbekü bulunuyor. Geniş bir alana yayılmış olan bu piknik düzenlemesi oldukça fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapabiliyor. Ziyaretçilerin neşeli bir günü sorunsuz geçirebilmesi için park alanına ayrıca tuvalet, kafeterya, çardaklar gibi çok sayıda konfor imkanı da eklenmiş. Ankara yönetimi parkı ziyaret etmek isteyen çocuklu aileleri de unutmamış ve park alanı içerisinde çok sayıda çocuk oyun alanı yerleştirmiş. Kısacası Mavi Göl’de Ankara’da piknik yapabilmeniz için herşey düşünülmüş sizlere sadece şehrin merkezinde bulunan bu doğal alanı ziyaret etmek kalıyor. 

Mavi Göl’e Nasıl Ulaşım Sağlayabilirim?

Samsun yolu üzerinde bulunan Mavi Göl, Ankara’dan 12 kilometrelik bir yolculuk sonucunda sizleri bekliyor. Kişisel aracınız ile ulaşım sağlamak istediğinizde, Ankara – Samsun karayolunu takip ederek Mamak’ta bulunan Kayaş ayrımına ulaşmanız gerekiyor. Bu noktadan sonra göl oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Tabelaları takip ederek kolaylıkla park alanını bulmanız mümkün oluyor. Ayrıca bölgeye Ankara’dan hareket eden otobüs seferlerini kullanarak toplu taşıma ile de ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ankara Otobüs Bileti için NeredenNereye.com’u ziyaret edebilirsiniz.

NOT: Ankara Mavi Göl yıl boyu halka açık olup, giriş ücretsizdir. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin