Maşukiye, özellikle uzun bir süre yaşamak zorunda kaldığımız pandemi koşulları göz önüne alındığında İstanbul’a son derece yakın konumu ile yeşilin, doğanın kollarında bir orman havası almak isteyenler için harika bir seçenek sunuyor. Kartepe’nin eteklerine kurulu olan bu doğal cennet doğa ile iç içe sakin bir tatil yapmak isteyenler için harika bir alan sunuyor. 

Kocaeli kent merkezine son derece yakın bir konumda yer alan Maşukiye, Ökçe Murat Bey önderliğindeki Çerkez topluluğu tarafından Osmanlı – Rus savaşlarının sona erdiği 1864 yılında kurulmuş. Osmanlı döneminde gözlerden uzak vakit geçirmek isteyen aşıkların kaçamak noktası olan Maşukiye, ismini de “aşık” anlamına gelen “Maşuk” kelimesinden alınıyor. Modern dönemde isimlendirilmeden önce ise Voçbe Hable ismi ile biliniyormuş. 

Kartepe’de, Maşukiye yürüyüş yoluna gezintiye çıktığımızda dönemin Osmanlı mimarisini yansıtan konakları görmek mümkün. Maşukiye’nin de içerisinde yer aldığı bölge, Ubıh-Abhaz ve Adige boylarına mensup Çerkezlerin yerleşmesi sonucunda kültürel anlamda bir hayli zenginleşmiş. Tarihimizde önemli bir yeri olan 93 Harbi’nden sonra Batum’dan gelen bir grup tarafından yerleşim merkezi olarak seçilen bu alan cumhuriyetin ilanı ile birlikte özellikle Karadeniz’den gelen göçlerle birlikte her geçen gün nüfusunu arttırmış. Köyde yerleşimin artması ile birlikte buraya beraberlerinde kendi kültürlerini taşıyan insanlar, zaman içerisinde Maşukiye’nin de kendine özgü kültürel değerler ve mutfak zenginliği kazanmasına neden olmuş. Kurtuluş Savaşı döneminde gösterdiği kahramanlıklar ile tarihte yerini alan Hasan Paşa ve ülkemizin ilk kadın belediye başkanı olan Leyla Atakan ise burada yaşamış olan ünlü isimler. 

Maşukiye Gezilecek Yerler 

Çerkezlerin yerleşmesi ile birlikte kültürel anlamda çeşitlilik yaşanan Maşukiye’de her şeyden önce Osmanlı mimarisinin nadide örneklerinden kabul edilen köy konaklarını yürüyüş yolu boyunca gezebilirsiniz. Maşukiye bölgesinde eşine ender rastlanan şekilde hem Karadeniz iklimi hem de Akdeniz ikliminin özellikleri görülüyor. Bu nedenle bölge içerisindeki doğal alanda bitki türleri çeşitliğinin son derece fazla olduğunu söylemek gerek. Maşukiye seyahatiniz sırasında geniş bitki yelpazesini gezebilir, doğanın içerisinde huzurlu vakit geçirebilirsiniz. 

Maşukiye’de gölde gezintiye çıkmak için kano kiralayabilir, eğer bu size cazip gelmiyorsa karayolu için bisiklet kiralayabilirsiniz. Özellikle doğanın canlanmaya başladığı ve sıcaklıkların görece ılıman olduğu bahar mevsiminde eşsiz bisiklet gezileri yapılabiliyor. Ayrıca Sapanca Gölü de Maşukiye’ye oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Sapanca Gölünü de görmeye gidebilirsiniz. Göl kenarında yürüyüşler yapmak ve temiz havada sevdiklerinizle birlikte vakit geçirmek, yılın yorgunluğunu ruhunuzdan ve bedeninizden atmak için harika bir yöntem. Yorulduğunuzda ise Kırkpınar kenarındaki tesislerde eşsiz göl manzarasına karşı bölgeye özel yöresel lezzetlerin tadını birbirinden şık restoranlarda çıkarabilirsiniz. 

Maşukiye Yaylaları 

Maşukiye aynı zamanda yayla bakımından da zengin bir bölge. Kartepe’nin eteklerinde kurulmuş bu alanlar, özellikle bölgeyi yaz aylarında ziyaret ediyorsanız sizlere serinlemek için harika bir fırsat sunuyor. Maşukiye’nin meşhur alabalık restoranlarında bir ziyaret çektikten sonra bölgenin canlı doğal yapısını yakından keşfetmek için rotanızı yaylalara çevirebilirsiniz. 

Maşukiye denildiğinde gezginlerin aklına ilk olarak Kirazlı Yaylası geliyor. Şüphesiz bunun en büyük nedeni bu yaylaya ulaşımın son derece kolay olması. İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nün eşsiz manzarasının en iyi şekilde görülebildiği Kirazlı Yaylası, fotoğraf çekmek ve enfes bir piknik düzenlemek isteyen ziyaretçiler tarafından akına uğruyor desek yeridir. Eğer kalabalık alanlardan ziyade sessiz ve sakin ortamları seviyorsanız, özellikle yaz aylarında Kirazlı Yaylası ziyaretinizi hafta içine getirmek yerinde olacaktır. 

Milli Park içerisinde yer alan Kuzu Yaylası ise Kirazlı Yaylasına göre kalabalıktan oldukça uzak. Bu alana ulaşım hem zor hem de milli parka giriş yapmak için belirli bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı insanlardan uzak ve son derece sakin. Ancak belirtmek gerek ki, kelimenin tam anlamı ile saklı cennet olarak nitelendirilebilecek bu yayla vaktiniz varsa bölgede kesinlikle görülmesi gereken noktalardan bir tanesi. Bu enfes yaylanın özellikle sonbaharın puslu havasında inanılmaz manzaralara tanıklık ettiğini görmek mümkün oluyor. Bunda yaylada sıklıkla bulunan devasa kayın ağaçlarının da etkisi büyük. 

Eğer zamanınız varsa Maşukiye’de ayrıca Çiğdem, Soğucak, Sultanpınar, Dikmen yaylalarını da ziyaret edebilirsiniz. Bölgenin neredeyse her mevsim canlı doğasına tanıklık etmek için harika bir fırsat sunan bu yaylalara seyahat etmek için dikkat etmeniz gereken en önemli husus hava koşulları. Evet, gerekli ekipmanlar ile her mevsim yaylaları ziyaret etmek zor da olsa mümkün. Ancak özellikle kış mevsiminde yaylalara ulaşımın son derece zorlu olduğunu belirtmekte fayda var. 

Maşukiye Nerede? Nasıl Gidilir? 

Maşukiye, Kartepe ilçesine bağlı bir yerleşim bölgesi. Kocaeli’ne yaklaşık 20 km uzaklıkta yer alıyor. Maşukiye aslında Soğuksu ve Çınarlı isminde iki farklı mahalleden oluşuyor. Sapanca Gölü ve Kartepe arasında bir alanda yer alması ise burayı eşsiz bir gezinti mekanı haline getiriyor. 

Maşukiye’ye ulaşım sağlamak için karayolunu da ya demiryollarını kullanabiliyorsunuz Ankara, İstanbul, Bolu gibi şehirlerden gelecek olanlar TEM otoyolu üzerinden Kocaeli’ne doğru ilerleyebilirler. Adapazarı’na doğru dönerek buradan Sapanca Sapağına girdiğinizde 10 -15 dakikalık bir yolculuğun ardından Maşukiye’ye varabilirsiniz. 

İstanbul ile arası yaklaşık 125 km olan Maşukiye’ye özel aracınızla ya da araç kiralayarak da kolayca ulaşım sağlamak mümkün. Ayrıca Kocaeli ve Adapazarı’ndan Maşukiye için farklı saatlerde otobüsler de kalkıyor. Bursa – Maşukiye arası mesafe ise yaklaşık olarak 156 km. 

Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin