Kapadokya, Orta Anadolu’da Nevşehir, Kayseri, Kırşehir, Aksaray ve Niğde etrafında şekillenen bölgenin adıdır.  Doğanın binlerce yıl neticesinde bu hale getirdiği bölge yıl içerisinde yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrar. Şüphesiz Kapadokya’yı bu kadar ilgi çekici hale getiren bölgede yer alan peribacalarıdır. Eşsiz görüntüleri dünya genelinde kullanılan bir turizm terimi haline gelen peribacaları insanların ilgisini daima buranın üzerinde tutacakmış gibi görünüyor. Doğanın bu sıra dışı armağanı, bölgeyi gezerken gün doğumundan batımına değin süren yolculuklarınız sırasında zamanın nasıl geçtiğini anlamınızı zorlaştırıyor.

Peribacalarının oluşum tarihi belki de milyon yıllar öncesine dayanıyor olsa da bölgedeki insan izlerinin başlangıcı kimi kaynaklara göre Pers İmpartorluğunun ilk dönemlerine değin uzanıyor. Bölgeyle ilgili olarak yapılan kimi çıkarımlara göre Arkaik dönem Pers imparatorlarının bölgede açık yazıları bulunuyor. Ancak  bunun aksi yönde; bölgedeki insan yerleşiminin farklı dönemlere dayandığını söyleyenler de var.

Bölgenin sahip olduğu alüvyonlu topraklar bu bölgede yerleşimin başlaması üzerinde oldukça etkili olmuş. Bu eşsiz bölgenin ilk sakinleri, inançları nedeni saklanmak zorunda kalan insanlardan oluşuyormuş. Kapadokya’yı gördüğünüzde özellikle sahip olduğu yeraltı mağaraları ile birlikte saklanmak için ne kadar uygun bir yer olduğunu anlıyorsunuz. Bu bölgeye kaçarak gelen Hristiyan yeraltı mağaralarına yerleşerek hem dinlerini özgürce yaşamışlar hem de bu eşsiz coğrafyanın tadını çıkarmışlar diyebiliriz. Bölgeyi gezerken rastladığınız kiliseler ve ibadethaneler bunun en güzel örneklerini sergiliyor.

Tüm dünyanın ilgisini bu topraklara çeken peri bacaları sizleri görür görmez bir masal dünyasının içerisine çekiyor. Özellikle gün batımında siluetine tanıklık ettiğiniz bu coğrafya uzun zaman hafızalarınızdan çıkmayacak manzaralara ev sahipliği yapıyor. Birbiri ardına irili ufaklı sıralanmış peribacalarının arasında kaybolmak, bu doğal mistisizm bedeninizde yarattığı etkiyi sonuna kadar hissetmek istiyorsunuz. Dünyanın çok uzak kutuplarından, farklı dillerde farklı öyküler anlatan insanların büyük bir merak içerisinde neden bu toprakları gezmek istediğini daha iyi anlıyorsunuz. Küçük büyük farklı yerel işletmelerde gördüğünüz hediyelik eşyalar ve bunlara ilgi gösteren kalabalık arasında bilhassa gün batımında yürümeyi denediğinizde, elma kızıla boyanan güneşin ışıkları bu renkli hediyeleri çok daha cazip hale getiriyor. Kapadokya’nın eski mistik hikayeleri rüzgarın uğultuları ile kulaklarınıza fısıldanıyor ve elbette bu bölgenin en can alıcı etkinliklerinden biri olan balon turlarını görüyorsunuz. Kapadokya’ya kadar gidip balon ile bölgeyi turlamamak olmaz tabi ki. Balon yavaşça yükselirken gün batımı ile birlikte şenlenen peri bacaları siz yükseldikçe daha da küçülüyor. Gökyüzünden baktığınızda içinden çıkılması zor bir labirenti andıran bu yer rüzgarın esintileri ile birleştiğinde mırıldanması hoş bir şarkı gibi oluyor.

Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Yıl içerisinde binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Anadolu’nun bu mistik topraklarında gezilip görülmesi gereken çok sayıda yer bulunuyor elbette. Kapadokya’daki önemli yerler arasında, “Ürgüp, Göreme, Ihlara Vadisi, Selime, Güzelyurt, Uçhisar, Avanos ve Zelve,” yer alıyor.

Göreme: Açık hava müzesi Türkiye’nin aynı zamanda dünyanın en değerli açık hava müzelerinden bir tanesi. Bölgeye geldiğinizde dikkatinizi ilk çeken oyulmuş kayalarda yer alan ibadethaneler oluyor. Rehber eşliğinde burayı gezdiğinizde bu yapıların tarihine çok daha iyi tanıklık edebiliyorsunuz.

Ihlara Vadisi: Eğer Kapadokya’ya gidiyorsanız Ihlara Vadisi’ni gezmek kesinlikle yapmanız gereken aktivitelerden bir tanesi. Ancak bu alanı gezmenin bir hayli yorucu olduğunu da söylemek gerek. Bu nedenle iki farklı yöntem kullanabilirsiniz. Eğer yukarıdan vadiyi izlemek ile yetinmek istiyorsanız bunu balon turunuz sırasında yapabilirsiniz. Ancak ben vadinin havasını ciğerlerime doldurmak istiyorum ve burada yer alan çeşitli yapıları göreceğim diyorsanız biraz daha zahmetli bir yol olan vadiyi yürüyerek turlamayı denemelisiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri : Kapadokya’nın en önemli bölgelerinden bir tanesidir. Benzeri bir yeri gezmek dünyanın başka noktalarında pek az yapabileceğiniz bir etkinlik. Ancak yeraltı şehrini gezmek için belirli uyarılar var. Burayı gezecek ziyaretçilerin bel, fıtık, panik atak, kalp gibi rahatsızlıklarının olmaması gerekiyor.

Asmalı Konak : Efendim bir dönemin televizyon izleyicilerini ekran başından kaldırmayan dizinin çekimlerinin yapıldığı bu yer hala popülerliğini koruyor. Dizinin dışında konağın kendi tarihi hikayesini dinlemek de bir hayli heyecan verici.

Kaymaklı Yeraltı Şehri : Tarihi M.Ö 3000 yılına kadar uzanan bu yeraltı şehri Kapadokya içerisinde en popüler olan noktalardan bir tanesi. Derinkuyu bölgesine oranla gezmesi çok rahat ve giriş çıkış çok daha kolay sağlanabiliyor.

Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?

Havayolu

Kapadokya’ya havayolu ile ulaşım sağlamak isterseniz ne yazık ki bölgede havalimanı bulunmuyor. Bu nedenle Kayseri yada Nevşehir illerine uçak ile seyahat etmeniz gerekiyor. Kapadokya’da yer ayırttığınız otelinizin havalimanına servis imkanı olabilir. Bunu otelinize sormanız gerekiyor.

Demiryolu

Kapadokya’ya tren ile de gelebilirsiniz. Tren ile Kayseri’ye gittikten sonra tren garına 15 dk mesafede bulunan otogardan Kapadokya için kalkan seferleri kullanabilirsiniz.

Karayolu

Aynı zamanda bu güzel coğrafyayı keşfetmek için ülkenin hemen hemen her kesiminden çeşitli otobüs firmalarının Kapadokya otobüs biletlerini satın alabilirsiniz.

Balon turu yaparken dünyanın en eşsiz manzaralarından birini izleyebileceğiniz Kapadokya’ya zaman kaybetmeden ulaşım sağlamak için Kapadokya Otobüs Bileti NeredenNereye.com‘da!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin