Evet, bu hafta Ege Bölgesinde yer alan güzide şehrimiz Manisa’ya gidiyoruz. Detaylara geçmeden önce şehri genel itibari ile bir tanıyalım. Manisa, Ege Bölgesinde, İzmir’den sonra ikinci büyük ilimiz olma özelliğini taşıyor, şehrin nüfusu ise günümüzde 1.5 milyona yaklaşmış durumda. Manisa, Türkiye genelinde her yıl düzenlene Mesir Macunu şenlikleri ve bu şenlik boyunca dağıtılan mesir macunu ile ünlü durumda. Gediz Ovasında yer alan toprakları ile birlikte Manisa içerisinde tarım üretimi de oldukça verim şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu nedenle şehir özellikle çevre illerinden göç alarak nüfusunu katlamış durumda. Gelişim yalnızca tarım alanında sağlanmış değil, aynı zamanda yüzyıllar boyu süregelen bir el sanatı olan dokumacılık, gıda üretimi, dericilikte şehirde revaçta olan geçim kaynakları arasında yer alıyor.

Bir şehri ya da ülkeyi ziyaret ederken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri seyahat için en uygun dönemi belirlemek. Bu elbette sizin kişiliğinize göre de değişiklik gösteriyor. Benim gibi soğuk havalardan hoşlanmayan biriyseniz seyahat için genellikle yaz aylarını, serinlemek için deniz bulabileceğiniz lokasyonları tercih etmeniz gayet yerinde olur.  Manisa da yaz aylarının aylarında sıcaklığın 40 dereceye kadar çıktığı şehirlerimizden bir tanesi. Bu nedenle hem hareketli etkinliklere katılmak adına hem de yazın kavurucu sıcaklarından biraz kaçınmak adına şehre gitmek için en uygun zamanlar bahar ya da sonbahar ayları olarak görülüyor.

Manisa yalnızca doğanın şehre armağan ettikleri nedeni ile değil, aynı zamanda geçmişi ile de dikkat illerimizden biri. Aslında Anadolu’nun hemen hemen her şehri gerçekten köklü bir tarihe sahiptir. Manisa da bu şehirlerden biri… Biliyorsunuz ki, özellikle Mezopotamya medeniyetlerinin birçoğu kuruluşlarından sonra yerleşim yeri olarak Anadolu’yu seçmişler. Bu da zaman içerisinde farklı uygarlıklardan günümüze değin kalan değerli mirasların ortaya çıkmasına neden olmuş. Eski Anadolu medeniyetlerinden sonra son olarak Osmanlı İmparatorluğunun himayesi altında kalmış ve bugün şehrin ülke içerisindeki ününü pekiştiren mesir macunu şenlikleri bu dönemden kalan kültürel bir miras.

Manisa’da Gezilecek Yerler

Ege’nin bu güzel şehrine bir seyahat düzenlemeyi planlıyorsanız elbette ki aklınıza gelen ilk sorulardan biri “Manisa’da gezilecek yerler nerelerdir,” oluyor. Elbette “yazsak roman olur” diyebileceğimiz kadar uzun bir liste sıralanabilir ancak biz bu genel rehber içerisinde belli noktaları çok kısa şekilde ele alacağız.

Manisa Kalesi

 Manisa Kalesi’nin kalıntılarını, şehrin kuzeyinde yer alan Sipil Dağı’nın eteklerinde görebilirsiniz. Bu kale tarihin aydınlatılamamış noktalarından biri sayılabilir. Aslında kimler tarafında tam olarak hangi tarihte yapıldığı henüz kesin olarak bilinemiyor. Ancak kalenin kalıntılarını incelediğinizde özellikle Bizans döneminden kalma desenli tuğla kalıplarının yapımında kullanıldığı görülüyor.

Muradiye Camii

Mimar Sinan şüphesiz Osmanlı döneminin en yetenekli sanat insanlarından biri ve ayrıca yapmış olduğu eserler ile tüm dünyada tanınan bir mimar. Kendisinin erken dönem mimari çalışmalarının arasında Manisa’da yer alan Muradiye Camii de yer alıyor.

Sipil Dağı Milli Parkı

Manisa’ya bir arkadaş grubunuz ile birlikte gitmiş olabilirsiniz. Bu durumda şehir içerisindeki gezilecek görülecek yerleri şöyle bir turladıktan sonra biz doğa yürüyüşü yapmak istiyoruz diyorsanız, yaklaşık 7 bin hektarlık Sipil Dağı Milli Parkı aradığınız yer olabilir.  İçerisinde yüzlerce farklı türde bitki bulunan bu doğa harikası alanı gezerken dağın üst kısımlarında gizlenmiş mağaraları da ziyaret edebilirsiniz.

Sardes Antik Kenti

İzmir – Uşak yolu üzerinde Salihli ilçesinde bulunan kalıntılar tarihi açıdan büyük önem taşımaktadır. Sardes Antik Kentinde bulunan kalıntıların tarihin ilk tiyatro yapılarından birine ait olduğu düşünülüyor. Kalıntılar arasında dönemin uygarlığından kalan kral tahtı ve kütüphane oldukça iyi şekilde ayakta kalmayı başarmış. Ülkemizin arkeolojik olarak değerli yerleri arasında bulunan Sardes Antik Kenti özellikle tarih sevenlerin Manisa ziyaretleri sırasında mutlaka görmesi gereken yerlerden biri. Ayrıca Manisa’da tarih sevenler için bir de Manisa Arkeoloji Müzesi bulunuyor, yalnızca Sardes Antik Kenti değil şehrin dört bir yanından elde edilen arkeolojik kalıntılar burada sergileniyor.

Kuladokya – Kula Peri Bacaları

Kapadokya’da bulunan peri bacaları tüm dünyada bilinen Türkiye’nin en değerli doğal oluşumlarından bir tanesi. Peki bir benzerinin Manisa içerisinde yer aldığını biliyor muydunuz? Kuladokya, tıpkı Kapadokya gibi binlerce yıllık bir doğal sürecin sonucunda oluşmuş bir doğa harikası. Manisa seyahatiniz sırasında burada kısa bir gezi düzenlememek için hiçbir neden yok.

En yakın zamanda Türkiye’nin güzide illerinden Manisa’ya bir seyahat düzenlemek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun Manisa otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz. Yüzlerce otobüs firması arasından dilediğinizi seçin, sizin için en uygun otobüs biletini online satın alın.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin