Takvimlerimiz temmuz ayını gösteriyor. Bu ay içerisinde Türkiye’nin son yıllarda en dikkat çeken etkinliklerinden biri düzenleniyor. Yurt dışından ve yurt içinden pek çok insan bu dönemde lavanta kokuları ile sarılı olan Isparta Kuyucak Köyü’nü ziyaret ediyor. Birkaç yıl öncesine kadar çok az kişinin bildiği Kuyucak Köyü, bugün Isparta turizminin en ilgi çekici noktalarından bir tanesi. Isparta Kuyucak Köyü içerisinde 1975 yılında ufak tefek ekilmeler ile başlayan lavanta bahçeleri bugün bölgede 5000 hektarlık alanı kaplamaktadır. Bu gelişmelerin ardından köyün her bir noktasını lavanta kokularının sarması ile birlikte bu şirin köy ismini tüm dünyada duyurmaya başladı diyebiliriz. NeredenNereye.com ailesi olarak bu yazımızda siz sevgili gezginlere lavanta kokulu Kuyucak Köyü’nü tanıtmaya çalışıyoruz. 

Isparta – Kuyucak Köyü

Hepimizin bildiği gibi Isparta uzun yıllardır sürdürdüğü gül üretimi ile tüm Dünya’da adından söz ettiriyor. Gül ve gül ürünleri konusunda evrensel bir marka olmak konusunda ilerleyen Isparta son yıllarda sergilemiş olduğu gelişim ile birlikte lavanta konusunda da adından söz ettirmeye başladı. Keçiborlu’ya bağlı Kuyucak Köyü içerisinde başlatılan ekim çalışmaları sonuçlarını göstermeye başlamış durumda. Lavanta kokularının dört bir yanını sarmış olduğu bu köyde renkleri ile göz alan bu çiçek bahçelerinin mutlaka görülmesi gereken manzaralardan birini ortaya çıkardığını söylemek gerek. Binlerce hektarlık alanda ekili olan lavantaların yaydığı kokulardan dolayı gezginler buraya lavanta kokulu köy ismini takmış durumda.  Bölgenin turizme kazandırılması için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Kuyucak Köyü’ne destekte bulunmaktadır. 

Dünya genelinde gül üretiminden sonra lavanta ve yan ürünleri ile marka olmayı hedefleyen Isparta’da her yıl bu alanda 3-5 arasında sürdürülebilir proje ortaya konmaktadır. Isparta, Kuyucak Köyü içerisinde üretimi yapılan lavantaların tüm Dünya’da tanınan bir marka olması için özellikle bakanlık tarafından çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Binlerce hektarlık alanda yapılan lavanta ekimleri bölgedeki kadın nüfusunun da iş hayatına katılması konusunda oldukça etkili olmuş ve çevrede yürütülen bu projeler farklı büyük markalar tarafından da destekleniyor. 

lavanta

Kuyucak Köyü Ne Zaman Ziyaret Edilir?

Isparta’da yer alan Kuyucak Köyü yılın her döneminde kendine özgü bir güzelliğe sahip diyebiliriz. Bu nedenle bu güzel köyü ziyaret etmek için özellikle yılın belirli bir dönemini beklemenize gerek yok. Ancak amacınız lavanta bahçelerini görmek ve onların insanın içini ısıtan manzarasını deneyimlemek ise gitmek için en uygun zaman lavantaların boylarının en uzun olduğu 15 Haziran’dan temmuz ayının sonuna kadar olan dönem uygun olacaktır. Bu güzel ve renkli manzarayı ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinelerinizi yanınızda getirmeyi unutmayın. Eğer vaktiniz uygunsa bütün köyün katılımı ile yapılan lavanta hasadını da katılabilirsiniz. Lavanta bahçelerinin hasadı ağustos ayı gibi yapılmaktadır. Hem lavantaları görmek hem de hasada katılmak için ağustos ayının başında Isparta Kuyucak Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz. 

Kuyucak Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Eğer kendi aracınız varsa lavanta kokulu köye oldukça kolay şekilde gidebilirsiniz. Bu durumda ilk durağınız Isparta Merkez olmalıdır. Daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi yoluna çıkmanız gerekiyor. Üniversiteden sonra biraz ilerlediğinizde yol karşınıza Keçiborlu ayrımını getirecektir. Bu ayrımdan sonra Keçiborlu merkezine doğru hareket ediyorsunuz ve yol sonunda lavanta kokulu köyü bulmanız hiç de zor değil. 

Eğer tatilinizde kullanacağınız kişisel bir araca sahip değilseniz endişe etmeyin. Toplu taşıma araçları ile de lavanta kokulu köye son derece basit şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Direk Keçiborlu otobüsü bulabileceğiniz gibi Isparta Otogarı’na geldikten sonra buradan hareket eden Keçiborlu otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Otogar üzerinden otobüs firmaları her gün belirli saatlerde Keçiborlu seferi düzenliyor. Gerçekleştirdiğiniz sefer sonunda Keçiborlu’ya geldikten sonra ise lavanta kokulu köye ulaşım sağlamak son derece basit. 

Kuyucak Köyü Giriş Ücreti

lavanta-demetKuyucak Köyü’ne seyahat ederek bir tatil geçirmeniz için ödemeniz gereken herhangi bir ücret bulunmuyor. Dünya’nın her yerinden insanların ziyaretine açık olan bu şirin köyde son derece hesaplı bir tatil geçirebilirsiniz. 

Kuyucak Köyü İletişim Bilgileri

Adres: 32702 Kuyucak/Keçiborlu/Isparta

Telefon: 0 246 541 40 06 (Muhtarlık)

E-Posta Adresi: [email protected]

NeredenNereye.com ailesi tüm Türkiye’ye sağlıklı ve mutlu yolculuklar diler!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin