Konya, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde bulunan ve içerisinde yer aldığı coğrafi bölgenin en gelişmiş şehirlerinden biri olarak kabul edilen bir ilimiz. Konya topraklarından yükselerek sesini tüm dünyaya duyuran Mevlana ve onun hoşgörü felsefesi bugün şehrin sembolü haline gelmiş durumda. 

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak bilinen Konya’da şehir yerleşiminin tarihi 3000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Tarihi boyunca birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan şehir Hititler döneminde “Kuwanna” Frigler döneminde “Kowania” Romalılar döneminde ise “Iconium” olarak anılıp son olarak Türkler tarafından “Konya” olarak isimlendirilmiş. Şehrin isminin etimolojik gelişimi tarihi kaynaklarda farklı olarak adlandırılsa da bugün sahip olduğu Konya isminin Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalıplaşarak günümüze kadar geldiği biliniyor. 

Konya’da yapılan arkeolojik araştırmalar şehirde yerleşik yaşamın tarihinin M.Ö 7. yüzyıla kadar uzandığını göstermektedir. Bugün bilinen sınırlarının içerisinde farklı medeniyetlerden kalan çok sayıda esere rastlanan şehirde Çatalhöyük bu ilimizin tarihi zenginliğini ve Anadolu’daki en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu kanıtlar niteliktedir. M.Ö 6.yüzyılda Hititler ve Lidyalılar ile başlayan Konya tarihi sırası ile Persler, Büyük İskender, Roma Sasaniler ve Emeviler ile devam eder. 10. yüzyıla kadar Roma hakimiyetinde bulunan Konya toprakları 1071 Malazgirt Zaferi ile birlikte kapılarını Türklere açmış ve bu tarihten itibaren Türklerin hakimiyetinde kalmıştır. Haçlı seferleri sırasında son derece kilit bir rol oynayan şehir daha sonraki döneminde Osmanlı hakimiyetine geçerek günümüze kadar ulaşmıştır. NeredenNereye.com ailesi olarak bu denli zengin bir tarihe sahip olan Konya’nın tarihi yerlerini sizler için kısaca listeledik. 

Not: Zengin tarihi ile dikkat çeken Konya’yı ziyaret etmeden önce müzekart edinmenizde fayda var. Böylece şehrin tarihini günümüze taşıyan seçkin müzeleri daha rahat şekilde ziyaret edebilirsiniz. 

1 . Konya Selimiye Cami (Sultan Selim Cami)

Şehzade Selim tarafından yaptırılan caminin hangi mimar tarafından yapıldığı bilinmese de bu harika eserde klasik Osmanlı mimarisine ait izleri rahatlıkla görebiliyorsunuz. Bazı tarihi kaynaklarda caminin Mimar Sinan tarafından yapılmış olabileceği bildiriliyor. Cami incelendiği zaman Mimar Sinan’ın diğer eserlerinden aşina olduğumuz izleri görebiliyorsunuz. İnşasına 1558 yılında başlanan cami 1567 yılında tamamlanmış. Selimiye Caminin en dikkat çekici noktası hiç şüphesiz merkezinde yer alan 12 metre çapındaki kubbesi. Daha sonradan eklenen yarım kubbe ile bu alana genişlik kazandırılmış. 2019 senesinde restore edilen cami de üç kapı bulunuyor, bu kapılardan en ilgi çekici olanı ise hiç şüphesiz Taç Kapısı. 

2 . İplikçi Cami

Vezir Şemseddin Altınaba tarafından 13. yüzyılda yaptırılan İplikçi Cami, Anadolu tarihinden günümüze miras kalmış en değerli  Selçuklu eserlerinden bir tanesidir. İplikçi Cami özellikle yapımı esnasında kullanılan kahverengi tuğlalar nedeni ile son derece estetik bir görünüme sahiptir. Ne yazık ki, İplikçi Cami 16. yüzyılda çıkan bir yangın nedeni ile hasar görmüştür. Ancak Hacı Emrullah isimli bir tüccarın desteği ile aynı yüzyıl içerisinde onarım görmüş ve günümüze değin korunmayı başarmıştır. 

3 . Şems Tebriz – i Camisi ve Türbesi 

Konya’dan çıkarak fikirleri ile tüm dünyayı etkilemiş olan Mevlana’nın yol göstericisi Şems – i Tebrizi için yapılan cami Şems Parkı içerisinde huzur dolu bir ortamda bulunuyor. Daha sonradan üzerine eklenen kurşun kaplı çatı ile günümüzdeki şeklini alan türbenin 13. yüzyılda yapıldığı biliniyor olsa da kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. 1977 yılından ciddi bir tadilattan geçirilen türbenin yanında aynı ismi taşıyan bir de mescit bulunuyor. Konya ziyaretiniz sırasında bu huzur dolu türbeyi ziyaret ederek sakin ortamından faydalanmak yerinde olacaktır. 

4 . Alaeddin Cami 

Alaeddin Tepesi üzerinde yer alan cami Selçuklu döneminden günümüze kadar gelen en eski ve en büyük yapı olarak biliniyor. Bu eşsiz caminin yapımına 1116 – 1156 tarihleri arasında Selçuklu Sultanı I. Rükneddin Mesud zamanında başlamış ancak tamamlanması 1221 senesinde, I. Alaeddin Keykubad zamanında gerçekleşmiştir. Caminin kuzey kapısında yer alan kitabeye göre Alaeddin Cami, Mimar Dimaşklı Mehmet Bin Havlan tarafından yapılmıştır. Bu yapının ilgi çekici noktalarından biri de yapımı sırasında Roma ve Bizans dönemine ait 40’tan fazla mermer sütun kullanılmış olmasıdır. Caminin avlusunda “Kümbethane” adlandırılan bir bölüm bulunur ve burada, “II. Kılıçarslan, I. Gıyâseddin Keyhüsrev, II. Rükneddin Süleyman, III. İzzeddin Kılıçarslan, I. Alâeddin Keykubad, II. Gıyâseddin Keyhüsrev” gibi Selçuklu hükümdarlarının türbesi bulunur. 

5 . Nasreddin Hoca Türbesi 

Sivri zekası ve hazır cevaplığı ile Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Nasreddin Hoca şüphesiz Konya denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri oluyor. Hepimizin aklında yer edinen bu tarihi kişilik için yapılan türbe ise Konya’daki ünlü tarihi yerler arasında bulunmaktadır. 1284 yılında Akşehir’de ölen Nasreddin Hoca buraya defnedilmiş ve zaman içerisinde bu alan türbeye dönüşmüş. Nasreddin hoca türbesinin günümüzdeki haline dönüşmesinde ise Konya Valisi Faik Bey’in 1906 yılındaki çalışmaları etkili olmuştur. Türbe başındaki sandukada Nasreddin Hoca’nın ölüm tarihi kendisini andıran esprili bir üslupla ters olarak yazılmıştır. 

6 . Mevlana Müzesi

Tüm dünyaya duyurduğu hoşgörü felsefesi ile Konya’nın sembol isimlerinden biri olan Hz. Mevlana’nın Dergahı, 1926 yılından bu yana müze olarak hizmet veriyor. 1231 yılında ölümünün ardından Selçuklu devleti tarafından Mevlana’nın babasına verilen bu alan onun ebedi mekanı olarak kullanılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır. Sevenleri her ne kadar bu alan içerisine bir türbe yapılmasını istemiş olsa da Mevlana buna izin vermemiş. “Kubbe-i Hadra” (Yeşil Kubbe) ismi verilen yeşil türbe, Mevlana’nın 1273 senesinde ölümünün ardından oğlu Sultan Veled’in isteği ile Mimar Tebrizli Bedrettin tarafından yapılmıştır. Günümüzde sevenleri tarafından ziyaret edilen bu müzede, “Dervişan Kapısı, Hamuşan Kapısı, Mevlana Sandukası, Mesnevi örneği, Nisan Tası” gibi bölümler bulunmaktadır. 

7 . Atatürk Evi Müzesi 

Günümüzde müzeye çevrildikten sonra Mustafa Kemal’in kişisel eşyaları ve kıyafetlerinin sergilendiği bu bina Atatürk Evi Müzesi olarak isimlendirilmiş. Atatürk’ün Konya ziyaretleri sırasında kullandığı bu ev 1926 yılında Mustafa Kemal’e hediye edilmiş. Geçmişinde, 1940 -1960 yılları arasında valilik konağı olarak da kullanılan bu yapı için daha sonrada Atatürk anısına müzeye çevrilme kararı alınmıştır. 17 Nisan 1982’de ziyaretçilere açılan bu eski yapının ayakta kalabilmesi için tarihi boyunca birkaç kez onarım gerekmesi gerekmiş ve orijinal hali korunarak günümüze kadar ulaşması sağlanmış. 

8 . Konya Arkeoloji Müzesi 

1901 senesinde temelleri atılan Konya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de İstanbul Arkeoloji Müzesinden sonra en eski ikinci arkeoloji müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Türklerin Anadolu’ya girişinden önce ve sonra en önemli yerleşim noktalarından biri olan Konya’da tarih kayıtları son derece eski dönemlere rastlamaktadır. Bu nedenle bugün var olan modern şehir yapılanması içerisinde şehrin geçmişinde günümüze miras kalan tarihi ve kültürel değerleri rahatlıkla görebilirsiniz. Konya ziyareti sırasında şehrin tarihini en şekilde öğrenebileceğiniz yerlerin başında Konya Arkeoloji Müzesi gelir. 

9 . Karatay Medresesi 

Bir dönem Selçuklu hükümdarlığının başkenti olan Konya’da özellikle bu döneme ait tarihi eserleri görmek mümkündür. Sultan II. Keykavus döneminde Emir Celaleddin Karatay’ın isteği ile yapılan Karatay Medresesi, Selçuklu döneminden günümüze miras kalan en önemli yapılardan biridir. Medresenin mimarı tam olarak bilinmese de yapı dönemin şartlarında göre oldukça akılcı tasarlanmış, Selçuklu’dan sonra Osmanlı döneminde de önemli eğitim merkezlerinden biri olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde sık sık kullanılan çini işlemeciliğine meraklı iseniz Karatay Medresesi, Türkiye’de mutlaka görmeniz gereken noktalardan bir tanesidir. Yapı içerisinde her biri birbirinden değerleri farklı çini örnekleri yer almaktadır. 

En kısa zamanda Konya’nın tarihi noktalarını ziyaret etmek için en uygun Konya otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin