Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla’ya sunacağı ve O’nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir. Kadir geceniz hayırlı olsun.

Türkiye çok uzun yıllar boyunca Osmanlı imparatorluğu olarak yaşamış bir coğrafyadır. İslam dini asırlardır bu coğrafyada egemen ve kültürümüzün en büyük parçasını oluşturuyor. Kandiller, dini bayramlar her yıl kutlanan özel günler arasında yer alıyor. İnsanlar bugünleri ibadet ile, sevdikleriyle, yaratıcıya istek ve dualarını sunarak geçiriyor. İnsanın manevi yönünü ortaya çıkaran mekanların bu gibi özel günlerde bir hayli yoğun olması da kaçınılmaz oluyor.

Söz konusu İslam dini ve gelenekleri olduğunda akla ilk gelen isimlerden biri olan Osmanlı imparatorluğu dinin ögelerini en iyi şekilde yansıtan eserleri coğrafayamıza miras bırakmış durumda. Belki de İslam mimarisinin en eşsiz eserleri bu topraklarda yer alıyor. Sade tarzı, ulvi yapıları ile manevi duyguları yükselten bu eşsiz yerler bin aydan daha hayırlı olduğu söylenen kadir gecesinde de insanların akınına uğruyor. Biz de sizler için kadir gecesinin geçirilmesi gereken beş harika camiyi listeledik.

Sultanahmet Camii

17. yüzyılın en önemli mimari eserlerinden biri olup aynı zamanda Osmanlı döneminin de en değerli İslam eserleri arasında yer almaktadır. Cami içerisinde sadeliğe önem verildiği belli eden süslemeler ve motifler eşsiz bir ahenk ile yer alır. Sultanahmet Camii, kendisini çevreleyen meydan ile sembolik bir bütünlük oluşturuyor. Burada yalnızca camiyi değil aynı dönemden kalan farklı eserleri de görme şansı yakalıyorsunuz. Yılın hemen hemen her dönemi camide çok sayıda yerli ve yabancı insanı görmek mümkün.

Süleymaniye Camii

Osmanlı dönemi İslam eserleri denildiğinde hemen herkesin aklına aynı isim geliyor. Mimar Sinan İslam mimarisine çok büyük katkıları olan bir isim mimari dehası ise günümüzde bile konuşuluyor. Özellikle ortaya koyduğu Süleymaniye Camii ve Edirne’de yer alan Selimiye Camii yılın hemen hemen her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor. Süleymaniye Avrupa’da muhteşem Süleyman olarak anılan Kanuni Sultan Süleyman için inşa edilmiş. Bu açıdan bakıldığında ihtişamlı yapısını daha iyi anlıyorsunuz. Cami oldukça geniş bir avluya sahip ve arka tarafına geçtiğinizde inanılmaz bir İstanbul manzarası ile karşılaşıyorsunuz. Cami gezinizin bittikten hemen sonra ise tam karşısında yer alan tarihi kuru fasulyecilerde harika bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği cami Edirne ilinin sınırları içerisinde yer alıyor. Cami içerisinde yer alan ters lale figürü hakkında halk arasında rivayetlerde bulunuyor. Efsaneye göre her yıl biraz daha zemine yaklaşan ters lale figürü zemine ulaştığında kıyametin kopacağına inanılıyor. Caminin çevresi de görülmeye değer doğal güzellikler barındırıyor.

Eyüp Sultan Camii

Eyüp Sultan Camii, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen camilerinden bir tanesi. Cami özellikle ramazan ayı boyunca oldukça yoğun oluyor. Ramazan ayı boyunca camiyi ziyaret gelen insanlar için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu caminin Fatih döneminde sahabe Eyub’un mezarının bulunması üzerine inşa edildiği biliniyor. Aynı zamanda Eyub’un türbesinin de bulunduğu camiye gelen halk burada çeşitli isteklerde bulunarak dua ediyor.

Bursa Yeşil Camii

Yeşil Camii Bursa’ada yer alan erken dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi. Bilindiği üzere Bursa şehri Osmanlı’ya başkentlik yapmış şehirlerden bir tanesi. Bu nedenle bünyesinde döneme ait pek çok eseri de barındırıyor. Kadir gecesi için Yeşil camiyi ziyaretiniz sırasında aynı dönemde farklı ve güzel eserleri bir arada görebilirsiniz.

Kadir gecesini geçirmek için listemizde yer alan yada sizin rotanızda belirlediğiniz pek çok farklı noktaya gitmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak yada otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin