“Dünyaya son bir kere bakacaksın deseler bu bakışı İstanbul Çamlıca Tepesinden yapmak isterdim.” -Lamartine-

İstanbul, Türkiye’nin en gözde şehri olması ile birlikte tartışmasız dünyanın da odak merkezlerinden biri konumunda. Karadeniz’i ve Marmara’yı birleştiren köprüsü, iki kıtayı birleştiren şehir yapısı ile bu şehir dünyanın kesinlikle görülmeyi hak eden noktalarından bir tanesi. 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul, bunu günümüzde hala görmenin mümkün olduğu sayılmayacak kadar çok tarihi miraslarına, eşsiz coğrafi yapısı ve doğal güzelliklerine borçlu. Bir yıl içerisinde dört mevsimi yaşayan ve Türkiye’nin merkezi olarak kabul edilebilen şehir yılın her döneminde dünyanın farklı noktalarından ziyaretçileri ağırlayabiliyor.

İstanbul, sahip olduğu önem ile fazlası ile tanınan bir şehir bu nedenle kendisinden uzun uzadıya bahsetmenin pek anlamı yok. Böyle bir şehirde gerek Türkiye’den yurt dışına gitmek isteyenler gerekse de dünyanın farklı noktalarından şehri ziyaret etmek isteyenler için havaalanı şart. İstanbul’da bugüne kadar Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere iki farklı havaalanı hizmet sağlıyordu. 7 Ekim 2013 yılında açıklanan proje ile birlikte İstanbul’un artık yeni bir havalimanı olacağı halka duyuruldu. O günden bu yana 3.Havalimanı olarak insanlara duyurulan havalimanı beraberinde tartışmaları getirmiş olsa da devasa proje binlerce kişilik ekipler ile inşa edilmeye başlandı. Bu denli büyük bir proje için son derece hızlı ve titiz çalışan Türkiye’nin en büyük havalimanı 29 Ekim 2018 tarihinde resmi olarak açılacak.

3. Havalimanı Hakkında

Her yıl yolcu sayısını yurt içi ve yurt dışı olarak arttıran İstanbul, milyonları aşan yolcu sayısı Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı oldukça uzun süredir hizmet sağlıyordu. 90 milyon 3.Havalimanın 29 Ekim 2018’de açılmasından sonra 1953 yılından bu yana faaliyet gösteren Atatürk Havalimanı 45 saat içerisinde 3.Havalimanına taşınacak. Tüm taşıma işlemlerinin 45 saat içerisinde tamamlanması bekleniyor. Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan 3.Havalimanın isminin ne olacağı ise hala tartışma konusu. Bugüne kadar farklı öneriler sunulmuş olsa da henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.

3.Havalimanı yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanın da en büyük yolcu taşımacılığı projelerinden bir tanesi. Bu dev proje İstanbul’un merkezi noktalarından 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İstanbul’un kuzey yakasında bulunan havaalanı toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alanda yükseliyor. Havalimanın 2018’de açılacak bölümü tamamını kapsamıyor. Bu yıl içerisinde yaklaşık 90 milyon kapasitesi olan 3.bölüm, terminal açılacak. Proje tam anlamı ile tamamlandığı ise yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi gibi inanılmaz rakamlar için hizmet sağlayabilecek duruma gelecek. Bu dev proje henüz açılmadan estetik ve mimarisi ile göz doldurmaya başladı diyebiliriz. 3.Havalimanının şimdiden edindiği birçok ödül bulunmakta. Yetkililer mimari tasarımın özellikle İstanbul’un kültürel birikimi yansıtan modern bir çizgi sergilediklerini belirtiyor. Tüm tasarımın içerisinde ise 90 metrelik yüksekliği bulunan hava gözlem kulesi özellikle dikkat çekiyor.

3. Havalimanı Ulaşım

Atatürk Havalimanının taşınması işlemi aynı zamanda dünyanın en büyük göç işlemlerinden biri olacak. Peki bu devasa proje nerede yer alıyor ve nasıl ulaşım sağlayabiliriz? 3.Havalimanı, İstanbul’un Avrupa Yakasında Karadeniz kıyısında kurulu olan yerleşim bölgesinde yer alıyor. Tayakadın ve Akpınar Köyleri arasında kurulmuş olan yapı son derece geniş bir alanı kapsıyor. İstanbul merkezine uzak olarak bilinen Arnavutköy, Göktürk, Kemerburgaz bölgesinde yer alan 3.Havaalanına nasıl gidebilirsiniz? Bu sorunun yanıtı şimdilik yetersiz ulaşım kaynakları olarak algılanabilir ancak metro ve diğer raylı sistem çalışmalarının 3.Havalimanına bağlanacağını ve tüm ulaşım imkanlarının seferber edileceğini belirtmek de fayda var. İETT ise çoktan 3.Havalimanı seferlerini başlatmış durumda. Okmeydanı’ndan kalkan 48F kod numaralı otobüsler ile haftanın her günü Okmeydanı – Hasdal – Göktürk güzergahını takip ederek 3.Havalimanına ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsün sefer saatileri için ise İETT’nin resmi sitesi üzerinden 48F kodu ile arama yapmanız gerekmekte.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin