“Gezmek insanı alçak gönüllü yapar. Dünyada aslında ne kadar da küçük bir yer kapladığımızı görmüş oluruz.” – Gustave Flaubert

İstanbul, içerisinde yer aldığı coğrafi bölge nedeni ile dünyanın en nadide şehirlerinden bir tanesidir. Geçmişi incelendiğinde tarih boyunca şehrin bu özelliği nedeni birçok medeniyetin yuvası olduğu görülmektedir. Özellikle İstanbul’un eski tarihi yarımadası ziyaret edildiğinde geçmişe yön veren büyük medeniyetlerin bırakmış olduğu eşsiz eserler görülür. Ayasofya, Sultan Ahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı İstanbul’da görebileceğiniz nadide tarihi eserlere sadece bir kaç örnek. Daha önce bu şehre gelmemiş biri şehrin kültürel zenginliğinden oldukça etkilenecektir. Bu durumun oluşmasında en temel etmen tabi ki şehrin geçmişinde, Roma, Bizans, Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmış olması.

İstanbul üzerinde oldukça uzun bir süre hakimiyeti bulunan Osmanlı İmparatorluğu şehir ve çevresine çok sayıda eser bırakmıştır. Şehrin hemen hemen her semtinde bu medeniyete ait eserleri görmek hiç de zor değil. Osmanlı’dan kalan eserlerden söz açıldığında ise aklımıza ilk gelen camiler oluyor. Camiler, külliyeleri medreseler İslam mimarisinin en değerli eserleri arasında. Bu değerli eserlerden İstanbul içerisinde de bolca görmek mümkün elbette. Sizler için İstanbul’da gezilmesi gereken beş camiyi listeledik.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii, Osmanlı döneminin en önemli mimarlarından olan Mimar Sinan tarafından yapılmış. 1550 – 1557 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman adına yapılan bu camii İslam mimarisinin en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Yıl içerisinde camiyi ziyaret eden pek çok yerli ve yabancı turist oluyor. Özellikle ramazan ayı içerisinde cami ziyareti sonrasında hemen yanı başında yer alan tarihi kuru fasulyecilerde iftar yapmak yerli turistler arasında oldukça populer. Mimar Sinan’ın yapımında kullandığı özel teknikler sonucunda bugün caminin akustik ses iletimi neredeyse mükemmel durumda.

Eyüp Sultan Camii

Özellikle ramazan ayı içerisinde en çok ziyaret edilen bölgelerden biri olma özelliğini taşıyan camii bizim toplumumuz açısından büyük önem arz etmektedir. İstanbul’un tarihteki ilk kuşatmalarından biri sırasında şehit düşen sahabe Eyub anısına yaptırılmış olan caminin içerisinde aynı zamanda sahabenin türbesi yer almaktadır. Halkımız arasında bu türbeye gelerek çeşitli istek ve arzuları için dua etmek oldukça yaygındır. Eyyub- el Ensari, Mekke’den Medine’ye göç sırasında peygamberi evinde ağırlayan isimdir. Rivayete göre sahabenin mezarını bulan ve türbesinin buraya yapılmasını isteyen kişi Fatih Sultan Mehmet’in akıl hocası olarak kabul edilen Akşemsettin’dir.

Fatih Camii

Camii adından anlaşılacağı üzere İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alıyor. Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılması istenen camii o dönemde kendisinin yerinde bulunan On İki Havari Kilisesinin yerine inşa edilmiş. Caminin kilisenin yerine inşa edilmesine neden olarak ise, artık şehre yeni bir inanışın hakim olduğunun gösterilmek istenmesi olduğu gösteriliyor. Zaman içerisinde şehirde yaşanılan depremler sonucunda caminin büyük kubbesi çökmüş ancak Sultan III. Mustafa’nın emri ile yeniden yaptırılmıştır.

Ortaköy Camii

Listemizin bu sırasında belki de İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan Ortaköy Camii yer alıyor. İstanbul boğazının eşsiz bir manzarasına sahip olan camii aynı zamanda Büyük Mecidiye Camii olarak da biliniyor. Dönemin önde gelen mimarlarından olan Nigağos’un bir eseri olan camii, 1853 yılında Sultan Aldülmecit tarafından yaptırılmış. Caminin özellikle iç dekorasyonunda kullanılan malzemeler ise oldukça dikkat çekici.

Sultan Ahmet Camii

İstanbul’un yerli ve yabancı olmak üzere en çok ziyaretçi alan camilerinden bir tanesi Sultan Ahmet Camii. Osmanlı padişahlarından I. Ahmet tarafından 1609-1620 tarihleri arasında yaptırılan camii, yurt dışında Mavi Camii olarak biliniyor. Özellikle caminin iç dekorasyonunda kullanılan İznik çinileri zaman içerisinde tahribata uğramış olsa da oldukça dikkat çekici. Sultan Ahmet Camii, mederese, külliye, hünkar kasrı, sıbyan mektebi, hamam, darüşşifa gibi bölümlerden oluşuyor.

Listemizde yer alan camiler yada çok daha fazlasını vakit kaybetmeden ziyaret etmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun fiyatlarla uçak bileti yada otobüs bileti  satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin