“Eğer dünya tek bir devletten ibaret olsaydı başkenti İstanbul olurdu. -Napoleon Bonaparte-”

İstanbul hiç tartışmasız Türkiye’nin ve Dünya’nın en güzel şehirlerinden bir tanesi. İki kıtaya birden bakmanıza olanak sağlayan bu muazzam şehir on binlerce yıllık tarihi boyunca birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bunun en doğal sonuçlarından biri olarak günümüzde İstanbul modern bir metropol yapısı çizerken aynı zamanda eşi benzeri olmayan çok sayıda tarihi ve kültürel değere de ev sahipliği yapıyor. Bu muazzam şehrin tarihin sayfalarına gömülmüş anılarını yakından görmek için müzelerini gezmek gerek elbette. NeredenNereye.com ailesi olarak sizler için İstanbul’daki müzeleri kısaca listeledik.

İstanbul Modern Sanat Müzesi

Yaklaşık 8 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulmuş olan İstanbul Modern Sanat Müzesi, 2004 yılından bu yana kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Ancak bu harika müze açılmadan önce de bu konuda pek çok çalışma yürtüldüğünden geçmişi yirmi sene öncesine kadar dayanıyor diyebiliriz. Türkiye’nin ilk özel girişimlerle açılan sanat müzesi olan bu yapı açıldığı günden bu yana Dünya’nın farklı köşelerinden yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçiyi, sanatseveri ağırladı. Müzeyi gezebilmeniz için 25 TL tutarında bir giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. İstanbul Modern Sanat Müzesini 10:00 -20:00 saat aralığında ziyaret edebilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcı

532 senesinde Bizans İmparatoru I. justinianus tarafından inşa ettirilen bu eser İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken noktalardan bir tanesi. Dönemin şehrinin su ihtiyacını karşılamak için yapılan sarnıç tarihin belirli dönemlerinde tahribata uğramış olsa da yapılış amacından sapılmadan kullanılmaya devam edilmiş. Osmanlı döneminde de Topkapı Sarayı’nun su ihtiyacını karşılayan bu yapı içerisinde yer alan Medusa kafası heykeli tüm dünyadan ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Müze kartın geçerli olmadığı bu yapıyı gezerken içerisinde çok sayıda kişinin dilek tutarak havuza bozuk para atması ile karşılaşabilir ve hatta bir dilek de kendiniz için tutabilirsiniz.

Aya İrini Müzesi

4 . yüzyılın başlarında inşa edilen bu Bizans yapısı İstanbul’da camiye çevrilmemiş olan kiliselerin nadide örneklerinden bir tanesi. Özellikle mimari alanda ilgi sahibi olanların görmesi gereken eserlerden bir tanesi olan Aya İrini dönemin mimari anlayışını son derece başarılı bir şekilde yansıtıyor. 60 TL gibi bir giriş ücretinin bulunduğu bu eşsiz müze 09:00 -19:00 zaman aralığında ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Söylentilere göre Aya İrini Kilisesi, Roma döneminden kalan Artemis, Apollon, Afrodit yapılarının kalıntıları bir araya getirilerek inşa edilmiş.

Çinili Köşk Müzesi

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çinili Köşk o dönemde padişah tarafından bölgede gerçekleştirilen müsabakaları izlemek amacı ile yazlık saray olarak kullanılıyormuş. Sırça Köşk adı ile bilinen bu eser daha sonradan Çinili Köşk ismini almış. Bunun nedeni ise içerisinde barındırdığı eşsiz güzellikteki çiniler ve seramik yapılar. Müze bugün, Topkapı Sarayı’nın dış surlarının içerisinde sarayın Gülhane Parkı’na bakan kısmında kalıyor. Yılın 365 günü açık olan Çinili Köşk Müzesi, 09:00 – 19:00 saatleri arasında hizmet sunuyor. Çinili Köşk Müzesi’ni gezmek için bilet ücreti olarak 30 TL ödemeniz gerekiyor. Bilet satışlarının ise 18:00’a kadar olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Ayasofya Müzesi

Mimari açıdan bir şaheser sayılan Ayosofya ilk olarak 360 senesinde yapılmış olmasına karşın tarihi boyunca birçok üzücü olay ile karşılaşmak zorunda kalmış. Bu olaylar sırasında tahrip olmuş olsa da ilk kilisenin üzerine inşa edilen diğer yapılar, tekrar tekrar yenilenerek bu muhteşem eserin günümüze kadar ulaşması sağlanmış. Bugün dünyanın dört bir yanında ünlü olan mimari eserlerden biri kabul edilen Ayasofya yılın hemen hemen her döneminde farklı noktalardan gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. Kilise olarak inşa edildikten sonra bir cami olarak kullanılan bu yapı günümüzde en değerli müzelerimizden bir tanesi. Dünyanın farklı noktalarından gelen mermerler ile inşa edilmesinin yanı sıra içerisindeki eşsiz mozaiklerle de büyülüyor.

Panorama 1453 Tarih Müzesi

Panorama 1453 Tarih Müzesi isminden de anlaşılacağı üzere İstanbul’un fethini konu alıyor. Türkiye’nin ilk panoramik müzesi olmasının yanı sıra aynı zamanda Dünya’nın da ilk üstü kapalı panoramik müzesi olma unvanını elinde bulunduruyor. Bu tarih müzesi yılın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Panorama 1453 Tarih Müzesi giriş ücreti ise 7.5 TL.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İlk ismi Evkaf -ı İslamiye olarak bilinen bu müze cumhuriyetin ilanından sonra günümüzdeki ismini alarak Süleymaniye Külliyesi’nde ziyaretçilerine kapılarını açmış. Türk İslam Eserleri Müzesi içerisinde Türklerin tarih boyunca halı dokumacılığından metal işlemeciliğine kadar uzun bir yelpazede uğraş gösterdikleri her türlü sanat ve zanaat işleri bulunuyor. Müze kartın geçerli olduğu bu müzenin giriş ücreti ise 25 TL. Müze 09:00 -19:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

İstanbul Deniz Müzesi

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bu müze ilk olarak Kasımpaşa’da küçük bir bina içerisinde ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. Ancak I. Dünya Savaşı sırasında içerisindeki eserler güvenlik nedeni ile Anadolu’ya yollanmış ve savaşın ardından tekrar İstanbul’a getirilmiş. Türkiye’nin ilk ve en büyük deniz müzesi olma unvanını elinde bulunduran İstanbul Deniz Müzesi içerisinde 20 bini aşkın eser yer alıyor. 10:00 -18:00 saatleri aralığında hizmet gösteren müzede yetişkinler için 10 TL giriş ücreti bulunuyor öğrenciler içinse müze herhangi bir ücrete tabi değil.

Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi, Rahmi Koç’un desteği ile 1994 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmış. Müze, Tarihi Lengerhane Binası, Hasköy Tersanesi, açık hava sergileme alanı olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Klasik otomobiller, Libertorlar ve daha aklınıza gelebilecek pek çok şey Rahmi Koç Müzesi içerisinde sergileniyor. 10 :00 -18:00 saat aralığında ziyaretçilere açık olan bu müzenin biletleri ise günümüzde 18 TL’den satışa sunuluyor.

+ Bonus : “Pera Müzesi, Yeşilköy Havacılık Müzesi, Kariye Müzesi, Türkiye İş Bankası Müzesi, Büyük Postane (PTT) Müzesi, Pelit Çikolata Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Madame Tussauds İstanbul Balmumu Heykel Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi” gibi diğer müzelerde İstanbul’da görebileceğiniz mekanlar arasında. İstanbul’un en seçkin müzelerini en kısa sürede ziyaret edebilmek için Türkiye’nin her yerinden en uygun İstanbul otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin