İstanbul, hiç tartışmasız Türkiye’nin ve de dünyanın en güzel şehirlerinin başında geliyor. Modern yüzyıl ile birlikte kelimenin tam anlamıyla metropol haline gelen şehir, geçmişi boyunca da gerek iki kıtayı birbirine bağlayan doğal bir köprü özelliği olması nedeniyle gerekse de yaşama elverişli koşullarıyla tarihin en görkemli medeniyetlerine ev sahipliği yapmış. Bu nedenle İstanbul geçtiğimiz on yıl içerisinde Avrupa Kültür Başkenti olarak nitelendirilmiştir. 

Tarihe ve eşsiz doğal güzellikleri, Türkiye’nin her noktasından farklı yemek kültürlerinin en ünlü lezzetlerini bulabileceğiniz restoranları, sarayları, yalıları ve çok daha fazlası ile İstanbul’da yaşamının güzellikleri saymakla bitmez diyebiliriz. Ancak, özellikle modern yüzyıl ile birlikte şehrin nüfusunun giderek kalabalıklaşması, ülkenin en büyük iş merkezi haline gelmesi nedeniyle zaman zaman insanlara sıkıntı verebildiğini de söylemek istiyoruz. Bu büyük metropolun sakinleri, yeri geldiğinde hafta sonu kısa bir zaman aralığında doğanın huzurlu kollarında kaçamak yapmak için can atıyor. Neyse ki, İstanbul hafta sonu kaçamak yapabileceğiniz yakın rotalara sahip. 

Yalnızca bir vapur seyahati ya da birkaç saatlik araba yolculuğu ile ulaşım sağlayabileceğiniz bu doğa harikası alanlar, huzurlu bir hafta sonu geçirip haftaya zinde başlamanız için birebir. Şehrin stresinden uzakta, doğanın huzurlu kollarında temiz hava eşliğinde vakit geçirmek işin yorgunluğunu atmak için bulunmaz bir fırsat sunuyor. NeredenNereye.com ailesi olarak sizler için İstanbul yakınlarında hafta sonu gidebileceğiniz rotaları kısaca derledik. 

Ağva

Ağva isminin Latince kökenine baktığımızda, “İki dere arasında kurulmuş köy” anlamına geldiğini görüyoruz. Aslında ziyaretinizin ilk dakikalarında şöyle bir göz gezdirdiğinizde neden bu ismin tercih edildiğini çok daha iyi anlayabiliyorsunuz. İstanbul’dan yola çıktığınızda 2,5 saat süren bir araba yolculuğu ile ulaşım sağlayabileceğiniz Ağva, şehir halkının hafta sonu için ilk aklına gelen rotalardan bir tanesi. 

Şile’ye bağlı bir kasa olan Ağva’da kilometrelerce uzanan sahil boyunca bir yürüyüş yapmak hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirmek için birebir diyebiliriz. Oldukça sessiz ve sakin olan bu kasabada ziyaretçiler için özel olarak düzenlenmiş piknik alanlarında açık havada yemenin keyfini sürebilirsiniz. Dilerseniz Ağva’da sevdiklerinizle birlikte kamp deneyimi yaşamanız için de alanlar mevcut. Ancak, konforlu bir tatil geçirmek istiyorsanız bölgede farklı türlerde konaklama imkanı sunan çok sayıda işletmede mevcut. 

Adalar 

Adalar, İstanbul’un dünyaca ünlü kaçamak noktalarından bir tanesi. Böylesine büyük bir metropolün yalnızca bir vapur seyahati mesafede harika bir kaçamak noktasına sahip olmasının yanı sıra, Adalar tarihin farklı dönemlerine tanıklık eden eserler ile de süslenmiş durumda. Birbiri ardına sıralanmış İstanbul’un dört farklı takım adası, her birinin kendi içerisinde farklı özelliklere sahip olması nedeniyle dünyanın farklı noktalarından ziyaretçileri kendine çekiyor. 

Dostlarınızla, sevdikleriniz harika şehir ve deniz manzarası karşısında koyu bir sohbete tutuşmak, lezzetli yemeklerle süslenmiş bir sofrada piknik yapmak, bisiklet turuna çıkmak uygun mevsimde denize girmek adalarda yapabileceğiniz harika etkinlikler arasında yer alıyor. Eminönü’nden kalkan vapurlar ile bölgeye kolayca ulaşım sağlayabiliyorsunuz. 

Garipçe Köyü 

Garipçe Köyü, Sarıyer’den 10 km uzaklıkta Rumeli Kavağı ile Rumeli Feneri arasında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Sarıyer Belediyesi’ne bağlı bu köy özellikle 3. Köprü inşaatı sonrasında çok popülerleşti. Köy halkı çoğunlukla Karadeniz’den göçüp buraya yerleşmiş ve çoğunlukla muhafazakar bir halk.

Garipçe Köyü, 1 günlük kısa bir gezi için harika bir imkan sunuyor. Şehre yakın konumu nedeniyle kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bu alanda, Karadeniz’in hırçın oyunlarına karşı huzur dolu bir atmosferde harika bir kahvaltı yapabilir, köyde yer alan tarihi yapıları gezebilirsiniz. Garipçe Köyü, aynı zamanda tarihin tozlu sayfalarından günümüze taşınmış bir balıkçı köyü olduğundan dolayı bölgedeki restoranlarda taptaze servis edilen balıklardan hazırlanmış menüleri deneyimleyebilirsiniz. Karadeniz’in huzur veren dalga sesleri, İstanbul’un karmaşasından uzaklaşmanıza ve zihninizin dinginleşmesine izin veriyor. 

İstanbul’da oldukça yakın bir konumda bulunan Garipçe Köyü, ziyaretçilerini ilk bakışta şaşırtıyor. Köye ayak bastığınızda şehre bu kadar yakın bir noktada doğallığını bozmadan yaşayan bir köy olduğuna inanmakta zorlanabiliyorsunuz. Köy içerisinde yerel halkın kendi elleri ile üretimini yaptığı et, süt, yumurta gibi organik ürünleri de oldukça uygun fiyatlara satın alabilirsiniz. 

İğneada 

igneada-longoz

 

Bir tarafı deniz, diğer tarafı göl alan bu ormanlık alan İstanbul’dan biraz daha uzaklaşmak isteyenlere özellikle sonbahar mevsiminde muazzam manzaralar sunuyor. Üstelik İğneada ekosistemi, dünyanın sayılı doğal zenginlikleri arasında kendine yer buluyor. 

İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı kendi doğal yapısını korumayı başarmış muhteşem bir ilçe. Dünyada eşine ender rastlanan Longoz ormanları, İğneada’nın çok büyük bir kısmında kendine yer buluyor. Bu denli değerli olması nedeniyle Milli Park ilan edilen İğneada içerisinde ziyaretçilerin keyifli vakit geçirebilmesi için piknik alanları bulunuyor. Bölgede yer alan İğneada Feneri ise ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken tarihi yapılar arasında gösteriliyor. 

Kıyıköy 

Balıkçılık ve ormancılık ile geçinen Kıyıköy, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı kendine özgü bir sahil kasabası. Ekosistemi son derece zengin olan bu köy, doğal güzellikleri nedeniyle son yıllarda popüler bir kaçamak noktasına gelmiş. Dileriz yoğun ilgi nedeniyle doğal güzelliğini kaybetmez!

Köyün içerisinden geçen iki dere, Türkiye’nin hırçın çocuğu olan Karadeniz’e dökülüyor. Köyün temiz havasının sırrı olan Karaçam ormanları ise ziyaretçilerine gerçekten nefes aldıklarını hissettiriyor. Bu muhteşem doğal yapılanmasının yanı sıra köy dünyanın en eski taş manastırları arasında gösterilen Aya Nikola Manastırı’na da ev sahipliği yapıyor. Kıyıköy Hamamı, ahşap ve taştan yapılmış evleriyle köy milenyuma ait değil de önceki yüzyıllardan günümüze kalmış gibi görünüyor. Şehrin havasından kurtulmak isteyenler için birebir olduğunu söylemek hiç de abartı olmaz. 

Türkiye’nin her yerinden en uygun İstanbul otobüs bileti NeredenNereye.com’da!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin