“Gittiğin yerlerden sadece yeni hatıralar al ve sadece ayak izlerini bırak.” – Chief Seattle-

Isparta, Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yer alan ve göller yöresi olarak adlandırılan bir ilimiz. Isparta’nın iklimsel yapısı Akdeniz ikliminin bir yansıması niteliğinde… Şehri yazları içerisinde ziyaret ederseniz kavurucu sıcaklar ile karşılaşmanız kuvvet ile muhtemel. Kışları ise ılık ve genellikle yağmurlu havalarda harika şehir turları yapabilirsiniz. Ancak bu yazımızda Isparta’ya özellikle yaz döneminde gitmenizi gerektirecek bir konuyu ele alıyoruz. Göller yöresi olarak adlandırılan Isparta’nın güller ile süslenmiş ovalarından lavanta bahçelerine uzanan bir yolculuğun festivali sizleri bekliyor.

Lavanta Kokusuna Bir Yolculuk: Kuyucak Köyü Lavanta Festivali

Hemen hemen dünyanın her şehrin içerisinde yerel yada evrensel olan bir çok festival düzenleniyor. Her biri farklı amaçlar güden bu festivallerin bölgenin tanıtımına, turizmine katkısı ise göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Festival dediğimizde ise aklımıza hemen eğlenceleri ile ünlü olan Octoberfast yada Sansation gibi isimler geliyor. Biz bu yazımızda daha huzurlu, daha sakin ve tabiatın renklerini daha derinden hissetmenizi sağlayacak bir festivali sunuyoruz. Her yıl lavantaların hasat mevsiminde düzenlenen Kuyucak Köyü Lavanta Festivali yeşile ve doğaya meraklı olanların kaçırmaması gereken etkinliklerden biri.

Malumunuz Isparta ili Türkiye’de ve hatta dünyada yetiştirmiş olduğu gülleri ile meşhurdur. Hemen hemen her rengi dünyada ayrı bir duygunun, olgunun sembolü haline gelmiş olan güller için de şehirde düzenlene birçok etkinlik bulabilirsiniz. Fakat bugünkü öznemiz lavanta… Bu çiçek oldukça hoş kokusu ile bilinen dünyada parfüm üretiminde yaygın olarak kullanılan nadide bir bitki. Özellikle olgunlaşıp hasat dönemine yaklaştığı zamanlarda, güneşin parlak ışıkları altında olabildiğince uzanan mor renkli bu bitkinin görüntüsü de kokusu kadar hoş.

Peki gül kokusu ile dolup taşan Isparta bahçelerine Lavanta nereden geldi dersiniz. Aslında günümüzde düzenlene hasat festivali ve burada yapılan lavanta yetiştiriciliğinin hikayesi bir hayli ilginç diyebiliriz. Her şey Isparta’da gül ticareti ile uğraşan Zeki Konur ve Nihat Yılmaz’ın Fransa’ya gerçekleştirdikleri bir seyahat sonrasında burada bulunan yaklaşık otuz kadar haneye Lavanta fidesi getirmesi ile başlıyor. Zaman içerisinde bir iki bahçede yetiştirilen lavantalar kokusu ve güzelliği ile yerel halkı etkiledikçe bahçe sayısı da artıyor haliyle. Bugün ise özellikle Kuyucak, Kuşcular, Yeşilyurt, Kılış gibi şehrin şirin köylerinde birçok lavanta yetiştiricisi mevcut ve kendilerine kazanç sağlıyor. Bu köylerden herhangi birine girdiğinizde henüz yolundan başından itibaren mor rengin ihtişamını taşıyan bu nadide çiçeklerle dolu bahçeleri göreceksiniz. Fotoğraf meraklıları için eşsiz kareler yakalama fırsatını da ortaya çıkardıkları söylemeden olmaz. Ancak belirtmiş olduğumuz gibi ziyaretinizi yaz aylarında yapmanız gerekiyor. Özellikle lavantaların hasat dönemi olan Temmuz ayının son Ağustos ayınınsa ilk haftasında orada bulunarak festival olarak sergilenen çeşitli etkinliklere katılabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra yetiştiricilik yapan yerel halkın sizlere ikram ettiği nefis yöresel lezzetler ve sıcak bir sohbet seyahatinizi çok daha güzel hale getirecek.

Isparta’yı baştan sona gül yada lavanta bahçelerinden ibaret sanmak ise bir hata olur kesinlikle. Özellikle bağlı olduğu coğrafi konum nedeni antik dönem medeniyetlerinin gözde yerleşim alanlarından biri olan bu şehirde çok sayıda gezilecek ve görülecek yer bulunuyor. Lavanta bahçelerinin keşfi yada gül kokusunun cazibesi için şehre yolculuk yapanların buradan ayrılmadan önce, “Lavanta Vadisi, Yazılı Kanyon, Adada Antik Kenti, Zindan Mağarası, Kızıldağ Milli Parkı, Eğirdir Kalesi” gibi noktaları da ziyaret etmelerini tavsiye ederiz.

Isparta’ya Nasıl Gidilir?

Isparta’ya ister hava yolu aracılığı ile isterseniz kara yolu ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Hava yolu ile gül kokulu bu şehre gelmek için Süleyman Demirel Havaalanına uçmanız gerekiyor. Havaalanı şehir merkezine 35 kilometre kadar uzaklıkta yer alıyor. Ayrıca birçok otobüs firması Isparta’ya yılın her dönemi sefer düzenliyor. Lavanta bahçelerine ulaşmak için bu otobüs seferlerini kullanabilirsiniz. Güllerle süslenmiş yada göz alıcı renkleri ve huzur verici kokuları ile insanı peşinden sürükleyen lavantalarla dolu bahçelere zaman kaybetmeden ulaşmak için NeredenNereye.com üzerinden Isparta’ya en uygun uçak yada otobüs biletlerini satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin