“Seyahat insanın dünyasını genişletir.” Malcom X

Tarihe adını yazdırmayı başarmış isimlerden biri olan Malcom X’in söylediği gibi seyahat insanın dünyasını  genişletir. Öyleyse olabildiğince seyahat etmek için kendimize fırsat yaratmalıyız. Yurt içi seyahatleri yurt dışına düzenlediğimiz yolculuklardan çok daha kolay ve pratik olabiliyor. Bizler de seyahat tutkunları için güzide ülkemizin her hata bir şehrini tanıtıyoruz. Bu  hafta Trabzon’dayız.

Trabzon, özellikle son dönemde popüler olan Karadeniz bölgesinin en çarpıcı şehirlerinden bir tanesidir. Ülkenin dokuzuncu büyük şehri olmak ile birlikte Karadeniz bölgesinin coğrafi ve kültürel özelliklerini etkin biçimde yansıtmaktadır. Şehrin geçmişinin M.Ö 9. Yüzyıla kadar dayandığı tahmin edilmektedir.  Kent Roma ve Bizans döneminin önemli merkezlerinden bir olmuştur. Daha sonrasında ise Osmanlı İmparatorluğunun himayesine altına girecektir. Pek çok önemli şehzadenin yöneticilik görevini bu şehirde yerine getirmeye başlaması nedeni ile aynı şekilde Osmanlı için de önemli merkezlerden biri olmuştur.

Trabzon muhteşem doğal güzellikleri, tarihi yerleri, sıcak insanı ile birlikte 2012 yılında büyükşehir olmuştur. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bu nadide ilini biraz daha yakından tanıyalım.

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Trabzon, Karadeniz bölgesinin doğal güzelliklerini en güzel şekilde yansıtan illerden bir tanesidir. Bunun bir sonucu olarak zaman içerisinde farklı medeniyetler tarafından yerleşim merkezi olarak kullanılmasıdır. Kesinlikle görülmeye değer doğal güzelliklerinin yanı sıra ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden kalmış olan tarihi noktaları da bulunmaktadır. Trabzon’da gezilecek yerler listesi hazırlandığında oldukça fazla noktadan bahsetmek gerekir. Biz de sizler için kısa bir Trabzon’da gezilecek yerler listesi hazırladık.

Sumela Manastırı: Sumela Manastırı Maçka’da yer almaktadır. Bu tarihi yerin en dikkat çekici özelliği dönemin özelliklerini yansıtan mimarisidir. Sumela Manastırı, öğrenci odaları, mutfak, misafirhane, kütüphane gibi bölümlerden oluşmaktadır. Trabzon ziyaretçilerinin şehirdeki ziyaretlerini sonlandırmadan önce görmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Peristera Manastırı : Tranzon’da ilgi çekici bir diğer yerdir. Yaklaşık üç yüz metre karelik taş bir alan üzerine kurulmuştur. Bu yapının geçmiş medeniyetlerde önemli geçitleri korumak için kurulduğu tahmin edilmektedir. Yaklaşık olarak dördüncü yüzyıl dolaylarında kurulduğu düşünülmektedir.

Vazelon Manastırı : Okudukça Trabzon ilimizde ne kadar çok manastır varmış dediğinizi duyar gibiyiz. Roma gibi dönemin en büyük imparatorluklarından birine ev sahipliği yapmış topraklar için bu oldukça normal olsa gerek. Bu manastıra gitmek için özel aracınızı kullanmak istiyorsanız biraz zahmetli olacağını bildirmek isteriz. Oldukça engebeli ve dar patikalar içeren yollar vasıtası ile manastıra ulaşım sağlanmaktadır.

Trabzon Ayasofya Müzesi: Bazı yerler küçük Ayasofya şeklinde de duyabilirsiniz. İstanbul’da olur da Trabzon’da olmaz mı? Üstelik harika deniz manzarası da eksik değil.

Sera Gölü: Yeterince manastır gördüğümüzü düşünüyorum. Karadeniz gibi doğal güzellikleri ile ünlü bir bölgeye gidip bu bölge de Sera Gölünü görmeden olmaz. Ayrıca sıcak ve misafir ağırlamasını gayet iyi yapan yöre halkı ile vakit geçirmek bir ayrıcalık. Sera Gölü, Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunmaktadır.

Uzungöl: Trabzon’un gezilecek yerleri dediğimizde ilk akla gelen yerlerden biri de Uzungöl’dür. Gerçekten eşsiz bir güzelliğe sahip olan bu doğal alan kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Göl kenarına kurulmuş yapılanmalar ve ince bir çizgi ile maviden ayrılan yemyeşil doğa manzara fotoğrafçılarının kaçırmak istemeyeceği anlar oluşturmaktadır.

Trabzon’da ne yenir?

Gezmek, görmek, kültürleri öğrenmek oldukça eğlenceli. Tüm bunların yanı sıra seyahatlerimiz sırasında farklı yöresel lezzetleri de tatmak bizleri oldukça keyiflendiriyor. Hemen hemen gittiğiniz yer yörenin kendine ait farklı bir mutfak kültürü oluyor. Trabzon ise Karadeniz mutfağının en güzel örneklerinin bulunabileceği bir yer.  Bilenler bilir Karadeniz mutfağı özellikle sebze yemeklerini sevenler için oldukça harika lezzetler sunmaktadır. Lahana sarmasının en güzel türlerinin Karadeniz mutfağında pişdiğini bilmeyen çok azdır. Peki Trabzon’da başka neler yenir? Trabzon ziyaretçilerinin bu güzel şehirdeki seyahatlerini sonlandırmadan önce, “Pancar sarması, guliya, kukuca, sarambula, Akçaabat köftesi, kefal ekşilisi, palamut doması, laz böreği, Trabzon pidesi” gibi yöresel lezzetleri tatmalarını tavsiye ederiz.

Trabzon’a nasıl gidilir?

Son zamanlar doğal güzellikleri ve görülmesi gereken noktaları ile kendinden oldukça söz ettiren şehrimiz Trabzon’a gitmek için hava yolu yada kara yolunu kullanabilirsiniz. Ülkedeki havalarının çoğundan Trabzon havaalanına doğrudan seferler bulunmaktadır. Yada birçok otobüs firmasının şehre düzenlediği seferler ile Trabzon’a kara yolu üzerinden gidebilirsiniz. Doğa ile bütünleşeceğiniz bu güzel şehre zaman kaybetmeden gidin. En uygun fiyatlarla otobüs bileti yada uçak bileti satın almak için NeredenNereye.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin