“Yaşamdan kaçmak için değil, yaşam bizden gitmesin diye seyahat ederiz.” – Anonim 

Rize, Karadeniz denildiğinde aklımıza ilk gelen noktalardan bir tanesidir. Tarihi ve kültürel yapısı, doğal güzellikleri, iklimi ile tam anlamı ile Karadeniz’in bir parçası olarak kabul edilir. Günümüz verilerince Rize’nin nüfusunun dört yüz bine yakın olduğu tahmin edilmektedir.

Rize, Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alıyor en önemli ve bilindik özelliği ise ülkenin çay ihtiyacının tamamını tek başına karşılayan ilimiz olması. Şehir içerisinde geçimini çay yetiştiriciliği ile sağlayan çok sayıda insan bulunuyor. İkliminin etkisinde Türkiye’nin yıl içerisinde en fazla yağış alan şehri olan Rize’de doğal çay yetiştiriciliği en büyük geçim kaynağı. Bu nedenle yerel halk tarafından çayın önemi çok büyük ve şehri ziyaret ettiğiniz sabahları sofralarımızdan eksik olmayan bu ürüne karşı olan bağlılığı kolaylıkla görebiliyorsunuz.

Karadeniz’e kıyısı olan bir nokta için balıkçılık yapılmaması da pek olası görünmüyor öyle değil mi? Kışın sofralarımıza misafir olan lezzetli hamsilerde de Rize’nin içten halkının parmağı var. Hatta yöresel lezzetleri içerisinde hamsinin belki de daha önce hiç görmediğiniz, duymadığınız tarifleri var. Bizler Karadeniz gibi yeşil bir cennete sahip olduğumuz için kendimizi şanslı saymalıyız. Rize’yi gezmek, keşfetmek, ciğerlerimize temiz havanın nimetlerini doldurmak gerçekten büyük şans. Doğanın bizlere sunduğu nimetlerin tadını çıkarmayı seviyorsanız, yıl boyunca yağmurlarla yıkanan Rize ormanlarının harika birer tabiat tablosu oluşturduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Rize’de Gezilecek Yerler

Karadeniz’in merkezi noktalarından biri olan şehir içerisinde gezilecek görülecek pek çok yer bulunmaktadır. Bunların hepsi detaylı olarak yazmak pek mümkün olmasa da bir Rize ziyaretçisinin gezmesi gereken başlıca noktaları sizler için listeledik.

Zil Kale

Rize günümüzde olduğu gibi geçmişinde de güzelliği ile insanları çeken yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Bu nedenle geçmişinde ev sahipliği yaptığı medeniyetlerden günümüze miras kalan tarihi ve kültürel değerleri şehir içerisinde görmek mümkün. Zil Kalesi ise şehir içerisinde ziyaret edilmesi gereken tarihi yapıların başında geliyor. Zil Kalesi’nin yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Ancak kale yapıldığı dönemde ilk olarak iki bölüm şeklinde tasarlanmış. Bu iki bölümü şehrin eşsiz güzelliği ve kalenin manzarası içerisinde gezmek zihninizde unutması zor anılar bırakıyor.

Şenyuva Köprsü

 Rize’de gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelen isimlerden bir tanesidir Şenyuva Köprüsü. Eşsiz doğal güzelliği ve çağlayan deresi  ile bir görenin aklından kolay kolay çıkmaz. Burayı ziyaret ettiğiniz sırada gürül gürül akan derenin kenarına bir kulübe inşa edip uzun yıllar yaşamak isteği doğacak içinize. Elbette bu pek mümkün olmasa da hayatınızda en az bir defa bu eşsiz mekanı görüp çevresinde nefes açan bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz.

Mikron Köprüsü

Karadeniz’in dizginlenemeyen suları üzerine kurulmuş bir diğer köprü olan Mikron Köprüsü’de Rize’nin kesinlikle görülmesi gereken yerlerinden bir tanesi. Şenyuva Körüsü gibi buranın da kendine has bir doğal güzelliği olduğunu söylemeye gerek bile yok. On dokuzuncu yüzyıl içerisinde yapıldığı tahmin edilen köprü günümüze kadar oldukça sağlıklı şekilde korunmuş durumda.

Ayder Yaylası

Ayder yaylası, özellikle son dönemde popüler hale gelen yayla turizmi birlikte Rize’nin parlayan yıldızı oldu denilebilir. Açıkçası bu durumun tanınması açısından iyi olduğu kadar insanlar tarafından tahrip edilmesi nedeni ile kötü bir yanı da yok değil. Önceleri yalnızca sınırlı imkanlarla ulaşım ve konaklama sağlanan bu eşsiz doğa harikasına bugün daha kolay ulaşım sağlamak ve farklı konaklama imkanlarından yararlanmak mümkün. Özellikle sıcak yaz ayları içerisinde daha sıcak tatil beldelerine inmekten bunalan, doğa ile iç içe kalabalıktan uzak bir noktada huzuru arayanlar için biçilmiş kaftan Ayder yaylası.

Rize’de ne yenir?

Özellikle benim için seyahatlerin en güzel noktalarından bir tanesi de  yolculuk ettiğiniz yerlerde birbirinden farklı lezzetleri deneme imkanı bulmaktır. Karadeniz bölgesinden geliyorsanız Rize’de bulabileceğiniz lezzetler konusunda az çok fikriniz vardır. Ancak ülkenin farklı bölgelerinden gelenler için Rize’de gerçek farklı tatlar yakalama imkanı olduğunu söylemek gerek. Yıl boyunca aldığı yağış ile taze sebze ve meyve üretiminde payı olan bu bölgenin yemeklerinde de bol bol yeşil sebzelerin kullanıldığını görebilirsiniz. Ege mutfağına nazaran daha çok lahana dolması gibi kendi bölgesinin sebzeleri ile hazırlanan yemekleri ünlüdür. Doğu bölgesi kadar et ise kullanılmaz yemeklerinde. Rize ziyaretinde bulunanların bölgeden ayrılmadan önce, Rize’nin sıcak kalpli insanlarını hazırladığı bir bardak çay, gene sevgi kokan ocaklarda hazırlanmış hamsi buğlama, hamsi pilavı, lahana dolması gibi yöresel lezzetlerden mutlaka tatmasını tavsiye ederiz.

Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Rize’ye zaman kaybetmeden gitmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun Rize otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin