Evet, haftadan haftaya şehirler arası turlarımıza devam ediyoruz. Bu hafta Kayseri’deyiz. Kayseri, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan en değerli şehirlerinden birisidir. Ülke içerisinde mantısı ile bilinen şehir, İç Anadolu Bölgesinin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Kayseri, Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olduğu gibi Anadolu tarihine de ışık tutan önemli bir şehirdir. Bunun nedeni geçmişinde tarihi İpek Yolu üzerinden yer alması ve bu nedenle tarihin önemli medeniyetleri tarafından bir geçiş güzergahı olarak kullanılmasından kaynaklanır. Şehir içerisinde yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde Kayseri içerisinde Hittiler dönemine ait kalıntılar bulunmuştur. Tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptıktan sonra Osmanlı egemenliği altına giren şehir, bu dönemde Kayser-i Rum olarak anılmıştır. Kayseri tarihi boyunca önemli bir ticaret yolu üzerinden bulunması nedeni ile farklı medeniyetlerin çatışmalarına da tanıklık etmiştir.

Kayseri’nin tarihine baktığımız zaman şehirdeki Türk hakimiyetinin kesin olarak başlaması  1071 Malazgirt Savaşı’na dayanıyor. Bu tarihten sonra şehre yerleşen Türkler her geçen gün hakimiyetini daha fazla güçlendirmiş. Tarihinin bu karmaşık yapısı nedeni ile Kayseriyi gezerken hem Türk tarihi öncesinden hem de Türk tarihinde bol miktarda eserle karşılaşmanız mümkün hale geliyor.

Kayseri’ye bir seyahat düzenlemek isteyenler için buranın iklim koşullarını bilmek de önemlidir. Kayseri’nin karasal iklim altında bulunup, özellikle kış aylarında son derece soğuk olduğunu hatırlatmakta fayda var. Özellikle ılıman iklimin ya da Akdeniz ikliminin etkin olduğu bir bölgeden geliyorsanız, karasal iklimin ayaz soğuğunda zorlu zamanlar geçirebilirsiniz. Bu nedenle Kayseri’ye gitmek için en uygun zaman yaz mevsimi olarak belirlenebilir.

Kayseri’de Gezilecek Yerler

Kayseri Arkeoloji Müzesi

Kayseri’de gezilecek yerler arasında Arkeoloji Müzesi ilk sıralarda yer alıyor. Bahsetmiş olduğumuz gibi köklü geçmişinden dolayı Kayseri içerisinde çok sayıda tarihi ve kültürel değeri bulabileceğinizden bahsetmiştik. Şehirde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen buluntular bu müze içerisinde sergilenmektedir. Müze girişinde ziyaretçiler için giriş ücreti uygulaması vardır. Ancak Kayseri’de Anadolu tarihine tanıklık edeceğiniz bu müzeyi gezmek için 5 TL gibi uygun bir ücret ödemeniz yeterli oluyor.

Etnografya Müzesi (Güpgüpoğlu Konağı)

Kayseri’de gezilebilecek yerlerden bir tanesi de Güpgüpoğlu Konağı’dır. 1995 yılından bu yana müze olarak ziyaretçilere açılan konağın ikinci katında yeni bir düzenlemeye gidilmiş ve etnografya bölümü açılmıştır. Farklı tarihi dönemlerden eserlere rastlayabileceğiniz bu konak içerisinde değerli kültür ögelerimizi gezebilirsiniz.

Kültepe Ören Yeri

Kayseri’nin zengin tarihi geçmişinin yansımalarından biri de Kültepe Ören yeridir. Burası Anadolu’nun medeniyetler beşiği olmasına ışık tutan tarihi noktalardan biridir. Bu nedenle hem ülkemiz için hem de dünyanın her yerinden tarih meraklıları için son derece değerlidir. Ören yeri içerisinde yaklaşık olarak 50 metre yüksekliğinde bir gömülü şehir göze çarpıyor. Mistik bir hava sahip olan bu ören yeri ilk bakışta Nevşehir’in peri bacalarını andırabilir ancak tamamen farklı bir tarihi döneme ait olduğunu bildirmekte fayda var.

Sultan Hanı Kervansarayı

Kayseri, Türkiye’de Osmanlı’dan önce hüküm sürmüş olan Selçukluların eserlerini en iyi şekilde görebileceğiniz yerlerden bir tanesi. Selçuklu’nun en önemli yöneticilerinden biri olan I. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan bu kervansaray günümüze kadar ulaşmayı başarmış değerli eserlerimizden. Kayseri’ye düzenleyeceğiniz seyahatiniz sırasında buraya da uğramalısınız kesinlikle.

Erciyes Kayak Merkezi

Aslında Erciyes Kayak Merkezinden fazla bahsetmeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Hem ülke içerisinde hem de ülke dışında tanınan bu yer kış sporlarına ev sahipliği yapıyor. Havaalanına 27 kilometre uzaklıkta bulunan bu yer kış sporları ile ilgilenenlerin Türkiye içerisinde en çok tercih ettikleri noktalardan bir tanesi.

Kayseri’de Ne Yenir?

Kayseri Anadolu’nun en zengin mutfak kültürüne sahip noktalarından biri… Özellikle Kayseri mantısı yapan ustalarının ellerinden yenildiğinde bulunmaz bir lezzete dönüşebiliyor. Kayseri seyahatiniz sırasında yalnızca mantı tüketerek seyahatinizi sonlandırmayacaksınız elbette. Kayseri yolcularının dönmeden önce, “nevzine tatlısı, kurşun aşı, yağlama, sucuklu köfte, Kayseri mantısı, çemenli ekmek, ayvalı tahinli yaprak, düğümlü tatlı, yoğurt tatlısı, altın kesesi, aside, Kayseri tiridi, örgülü pilav” gibi şehre özel yöresel lezzetlerin tadına bakmalarını tavsiye ederiz.

Kayseri’ye en kısa zamanda bir yolculuk düzenlemek için seyahatinize NeredenNereye.com üzerinden en uygun Kayseri otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin