İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olup ülkenin Ege Bölgesinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye’nin bu kendi şahsına münhasır şehrini bugün kısaca gezeceğiz. Antik dönemin başlangıcından itibaren oldukça rağbet gören bu şehir insanları daima cezbetmeyi başarmış. Ülkenin metropol şehirlerinden biri olan İzmir aynı zamanda Ege bölgesinde Yunanistan’ın Atina şehrinden sonran en kalabalık şehri olma özelliğini taşıyor.  Sahip olduğu eşsiz doğal güzellikler, engebesi az olan arazi yapısı, ikliminin insan yaşamına son derece uygun olması gibi birçok etken neticesinde yüzyıllar boyu medeniyetlerin şehir merkezi olarak kalmış bu bölge. Bu nedenle içerisinde yer alan antik şehirlerde özellikle Antik Yunan medeniyetinin günümüze düşen gölgelerini görmek mümkündür.

Sahip olduğu doğal liman ve uluslararası boyutu olan fuarı ile dünyanın ilgisini çeken şehir doğal güzellikleri ve gelişmiş ulaşımı ile de ülke içerisinde seyahat için en çok tercih edilen rotasyonlardan bir tanesi. İzmir’in isminin nereden geldiğine dair bir fazla teori üzerinde düşünülmektedir. Bunların en kuvvetlilerinden bir tanesi şehirde yer alan Efes Antik Kenti’nin kraliçesinden aldığı düşünülmektedir. Geçmişin dünyasında ve günümüz Türkiye’sinde oldukça büyük öneme sahip olan İzmir’de gezilecek görülecek pek çok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunuyor. Biz de şehir ziyaretçileri için İzmir’de gezilecek yerleri kısaca listeledik.

İzmir’de Gezilecek Yerler

Bahsetmiş olduğumuz gibi İzmir, günümüzde olduğu kadar geçmişte de önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuştur. Bu köklü geçmişinin üzerine birbirinden harika doğal güzellikleri eklendiğinde İzmir’de gezilecek görülecek yerlerin sayısı oldukça fazla olarak karşımıza çıkar.

İzmir Saat Kulesi

Saat Kulesi, İzmir’in Konak meydanında bulunan yapılardan biri ve zaman içerisinde şehrin en bilindik sembollerinden biri haline gelmiş. Kule, İzmir Valisi Kıbrıslı Kamil Paşa’nın emri ile 1901 yılından inşa edilmiş ve günümüze değin oldukça iyi şekilde muhafaza edilmiş. Yapının mimarisinde beyaz mermer kullanılarak kesme taş oymacılığı yapan ustaların sanatı kullanılmış. Hayatınızdaki değerli anları fotoğraflar ile ölümsüzleştirmeyi önemsiyorsanız burada harika kareler yakalamanız mümkün.

Tarihi Kemeraltı Çarşısı

Günümüzün modern alışveriş merkezleri ortaya çıkmadan önce İzmir’in kendine ait oldukça geniş bir alışveriş merkezi bulunuyordu. Geçmiş zamanlı bir cümle kullanmak biraz yanlış oluyor aslında. İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı bugün hala faaliyette bulunan ve şehrin en çok ziyaret edilen alışveriş merkezlerinden bir tanesi. İstanbul’da bulunan Kapalı Çarşı ile benzerlik gösteren yapı İzmir’de gezilecek yerler listesinde önemli bir konuma sahip. Konak meydanında yer alan bu yapı, 1922 yılında meydana gelen ve “İzmir Büyük Yangını” olarak anılan hadise neticesinde oldukça zarar görmüştür. Ancak daha sonrasında devlet ve özel destekler sayesinde yeniden eski ihtişamına kavuşmayı başarmıştır.

Agora Ören Yeri

Agora antik dönemin büyük meydanlarına verilen isimlerden bir tanesiydi. İzmir’de yer alan Agora Antik Kenti’de antik dönemin en önemli şehir meydanlarından bir tanesiymiş. Bu nedenle günümüzde ziyaret ettiğiniz antik kent içerisinde döneme dair pek çok kalıntıya rastlamanız mümkün. Günümüze değin oldukça iyi şekilde muhafaza edildiği görülüyor. Seyahatleri sırasında aynı zamanda tarihin tozlu sayfalarına şöyle bir göz gezdirmek isteyenler için Agora Antik Kenti, İzmir’de gezilecek yerlerin başında geliyor.

Ayrıca İzmir’de Atatürk Müzesi, Kadifekale, Tarihi Asansör Binası, Konak Meydanı, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Hisar Camii, İzmir Arkeoloji Müzesi, Kordon boyu, İzmir Kuş Cenneti, İzmir Sanat ve Tarih Müzesi gibi sayısız gezilecek ve görülecek yer bulunmaktadır.

İzmir’de Ne Yenir?

İzmir, geçmişi boyunca önemli yerleşim merkezlerinden biri olmuş. Bu nedenle farklı kültürlere zaman içerisinde ev sahipliği yapmış. Şehrin bu özelliği yemek kültürü üzerinde de etkili olmuş ve farklı kültürlerin kendine has tatlarını da bünyesine katmış. Bu nedenle İzmir’de Ege mutfağının en geniş yelpazesi ile karşılaşıyorsunuz. Metropol bir şehir olmasının katkısı ile ülkenin diğer bölgelerinde meşhur olmuş pek çok lezzeti bulabileceğiniz mekanlar bulunuyor. Akdeniz ikliminin etkisi ile taze olarak yemeklere konuk olan sebze ve meyveler ise size her daim sağlıklı beslenmenin anahtarını sunuyor. İzmir ziyaretçilerinin şehirdeki seyahatlerini sonlandırmadan önce, “sura, keşkek, zerde, tarhana çorbası, İzmir köftesi, papaz yahnisi, mücmeri, gerdan tatlısı, radika salatası, boyoz” gibi yöresel lezzetlerin tadına bakmalarını tavsiye ederiz.

İzmir’e Nasıl Gidilir?

İzmir’e gitmek isteyenler için ulaşım oldukça kolaydır. Hem kara yolunu hem de hava yolunu tercih ederek şehre ulaşabilirsiniz. İzmir’e uçak ile gitmek için Adnan Menderes Hava limanına uçmanız gerekiyor. Yılın her döneme uygun uçak biletleri bulmanız sorun olmayacaktır. Yine Türkiye içerisinde İzmir’e kara yolu ile ulaşmak isteyenler ülkenin neredeyse tüm şehirlerinden çeşitli otobüs firmalarını doğrudan yada aktarmalı otobüs seferlerini bulabilirler.

Geçmişin ve günümüzün en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’e vakit kaybetmeden gitmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden İzmir otobüs bileti satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin