Efendim, biliyorsunuz haftadan haftaya Türkiye’nin farklı şehirlerini kısa tanıyoruz. Bu hafta halk arasında yaygın olan ismi ile Antep’e yani Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Paris’i olarak kabul edilen Gaziantep’e gidiyoruz. Gaziantep, Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın en köklü geçmişe sahip şehirlerinden biri. Özellikle büyük Mezopotamya medeniyetlerinin kesişim noktasında kurulmasından dolayı geçmişi boyunca farklı kültürlerin etkisinde kalarak, günümüzde tarihi mirası yüksek bir şehir olarak göz önüne çıkmaktadır. Aynı zamanda tarihin en değerli ticaret yollarından biri olan İpek Yolu üzerine kurulmuş olan şehir, bu nedenle günümüzde han, hamam, kervansaray gibi pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor.

Düllük, Gaziantep’in bulunduğu bölgede yer alan en eski yerleşim yeri olarak biliniyor. Hatta o kadar eski bir geçmişi var ki bu yerleşim yerinin, yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Paleolitik dönemden bu yana burada insan yaşamının bulunduğunu söyleniyor.  Aynı zamanda tarihin en büyük imparatorluklarından biri olan Roma da Düllük yakınlarına, “Antiocha ad Tarum” adında bir şehir kurmuş.

Antep tüm bu özelliklerinin yanında Türkiye’nin yakın dönem siyasi tarihi için de son derece önemli ve sembolik değeri olan bir şehir. Kurtuluş Savaşı yıllarında işgale karşı göstermiş olduğu üstün başarılar ve direniş nedeni ile şehre savaş sonrasın “Gazi” unvanı verildi.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep’in ülke içerisinde doğunun Paris’i olarak anıldığından bahsetmiştik. Elbette ki, coğrafi konumdan dolayı güçlü bir geçmişi birikime sahip olan şehir kültürel açıdan olabildiğince zengin. Gaziantep içerisinde gezilip görülebilecek pek çok yer bulunuyor. Ancak şehre giderek gezip görebileceğiniz yerlerden kısaca bahsetmeden önce Gaziantep’e gitmek için en uygun dönemden biraz bahsedelim. Gaziantep konumu itibari ile Akdeniz ikliminin etkisi altında kalıyor. Ancak aynı zamanda kışların da soğuk geçtiği bir bölge. Yazın kavurucu sıcaklıkları sizi yorabilir kışın ise – 13 dereceyi gören sıcaklık değerleri soğuk havalara alışık olmayan ziyaretçileri zorlayabilir. Bu nedenle Gaziantep’e gitmek için en uygun dönemin bahar ya da sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz.  Kısa bilgilendirmemizden sonra şimdi de Gaziantep’in gezilecek yerlerine bir bakış atalım.

Tarihi Antep Evleri

Gaziantep’te özellikle şehir merkezinde kısa turlar düzenlerken dar sokaklara geldiğinizde, tarihi Antep evlerini fark edeceksiniz.  Dışarıdan insanı cezbeden görünüşlerinin yanı sıra yüksek duvarlar ile çevrelenmiş, çevreden soyutlanmış avluları bulunan yapılardır.  Aynı zamanda bu yapılar bölge içerisinde köşklü ev olarak da adlandırılmaktadır. Antep’te seyahatiniz sırasında gönül rahatlığı ile bu evlerden birine misafir olabilirsiniz.

Bakırcılar Çarşısı

Bakır işçiliğinin zirve yaptığı yeri merak ediyorsanız Gaziantep’in 500 yıllık geleneğini yaşatan Bakırcılar Çarşısını mutlaka gezmelisiniz. Burada bakırdan üretilebilen hemen hemen her şeyi bulmanız mümkün. Üstelik de seri üretim ürünleri olarak değil, aile geleneklerini yürüten ustaların ellerinden hepsi birer el işçiliği sergisi olan bakır ürünleri bulabilirsiniz.

Bedestenler

Bedesten, özellikle Osmanlı döneminde alışverişin merkezi kabul edilen nokta demekti. Yüzlerce yıllık geçmişi bulunan bu tarihi alışveriş merkezlerinin sayısı ne yazık ki 5’ten 3’e düşmüştür. Bugün Gaziantep içerisinde gezip görebileceğiniz bedestenler içerisinde, “Zincirli Bedesten, Hüseyin Paşa Bedesteni, Kemikli Bedesten” yer almaktadır.

Belkıs/ Zeugma Antik Kenti

Gaziantep’in Nizip ilçesinin doğusunda yer alan Zeugma Antik Kenti yalnızca yurt içerisinde değil tüm dünyada ünlü olan bir kültürel mirasıdır. Binlerce yıllık geçmişi boyunca döneminin en büyük tarihçileri tarafından anılan bu alan dünyanın farklı noktalarından binlerce turisti ağırlar. Ayrıca antik kentte bulunan, “Çingene Kızı” mozaiği tüm dünyada değer gören bir sanat eseridir.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, Alleben Deresi’nin güney kenarında yaklaşık 25 metreye varan yüksekliği ile dikkat çeken tarihi bir yapıdır. Kale, bir süre sonra Gaziantep şehrinin sembollerinden biri haline gelmiştir. Bu tarihi alanda yapılan çalışmalar neticesinde Gaziantep Kalesi’nin yaklaşık olarak 6.000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir. Ancak kalenin başlangıçta bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı bilinse de kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinememektedir.

Gaziantep Mutfağı

Özellikle “baklava” ile ünlü olsa da Gaziantep ülkenin ve hatta dünyanın en cezbedici mutfaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Tatlılardan  ana yemeklere kadar oldukça geniş bir yemek yelpazesine sahip olan Gaziantep mutfağı başlı başına gezginleri kendine çekiyor denebilir. Gaziantep seyahati düzenleyenlerin dönmeden önce, “baklava, simit kebabı, hedik, firik pilavı, pirpirim aşı, ledeniye çorbası, şekerli pide, muhammara, sarımsak kebabı, katmer, yeni dünya kebabı” gibi yöresel lezzetleri tatmanızı tavsiye ederiz.

Bizden söylemesi, sizden gezmesi. Bahar ayları da yaklaştı… Hemen bir otobüs bileti alıp vakit kaybetmeden Gaziantep’i gezmeye gitmek için birçok sebebiniz var. Gaziantep Otobüs Bileti için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin