Edirne, Yunanistan sınırına yaklaşık altı kilometre yakınlıkta bulunun Türkiye’nin Avrupa bölümünde yer alan şehirlerinden bir tanesidir. Kent, Trakya ovasının verimli arazilerine üzerine konumlanmış. Kültürümüzde yaklaşık olarak altı yüz yıllık bir egemenliğe sahip olan Osmanlının da en gözde şehirlerinden bir tanesidir. Edirne, İstanbul’un fethinden yaklaşık yüz yıl kadar önce alınmış ve İstanbul başkent olana Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir şehir. Edirne’ye gitmek için İstanbul üzerinden karayolu aracılığı ile bir yolculuk gerçekleştirilebilir.

Edirne, yalnız günümüzün önemli şehirlerinden biri olmasının yanı sıra tarihinde de önemli bir konumda bulunmuştur. Trakya bölgesi  antik dönemin en büyük bölgelerinden bir tanesiydi. Makedonya topraklarından Karadeniz’e kadar uzanan geniş sınırları bulunuyordu. Kral bu bölge için “koyun yetiştirilen” ismini uygun görmüş ve insanları için ise “at yetiştiren” sıfatını yakıştırmıştı. Bu nedenle Trakya bölgesi içerisinde özellikle antik dönemden kalma kalıntılara rastlamak mümkündür.

Edirne’nin şehir olarak tarihteki en görkemli zamanları ise M.S 2 yüzyıl dönemlerinde olmuştur. Kurulduğu ilk dönemde bu şehrin ismi Hadrianapolis olarak anılıyordu. Konstantinapolis’in kurulmasından sonra ise Edirne yani Hadrianapolis’in önemli oldukça artmıştır. Bunun nedeni şehrin ticaret hacminin neredeyse iki katına çıkmış olmasıdır.

Tüm bu tarihi süreçlerin sonucunda ise Edirne, İstanbul’un daha kolay fethedilmesi için Osmanlı topraklarına katılmış ve İstanbul başkent olmadan önce imparatorluk için başkentlik görevinde bulunmuştur. Bu nedenle dönemin önemli mimarlarının eserlerini şehir içerisinde kolaylıkla görebilirsiniz. Şehri gezmeniz için bir günlük bir süre yeterli olacaktır ancak daha rahat bir gezi istiyorsanız Edirne için iki günlük bir zaman ayırmanız yerinde olacaktır.

Edirne’de Gezilecek Yerler

Edirne, uzun dönem Osmanlı topraklarına bağlı kaldığından şehirde gezilecek yerler de bu dönemin kültürel göstergeleri altında kalmıştır. Şehirde, Osmanlı’nın kültürel mirasına dair pek çok eser bir arada görülebilir. Geniş ve verimli ova arazilerinin üzerine kurulmuş olan bu şehirde görülmesi gereken doğal güzellikler de bulunmaktadır. Sizler için Edirne’nin gezilmesi gereken yerlerini kısaca listeledik.

Selimiye Camii :  Edirne’de gezilecek yerler denildiğinde ilk akla yerlerden bir tanesidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu olan II. Selim tarafından yaptırılan eser Osmanlı’nın en büyük isimlerinden biri olan Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Görenleri hayrete düşüren simetrik yapısı ile göklere uzanan Selimiye Camisi ile ilgili halk arasında birden fazla rivayete yer verilmekte. Bu rivayetlerden en önemlisi caminin sütunlarından birinde yer alan ters lale figürü ile ilgili. Camiyi gezerken karşınıza çıkan bu ters lale figürünün zaman içerisinde tabana daha çok yaklaştığına inanılmakta ve rivayete göre ters lale figürü bir gün tabana değdiğinde o gün kıyametin kopacağı gün olacak.

II . Beyazıd Küllüyesi : Osmanlı’nın veli padişahlarından biri olduğuna inanılan II. Beyazıt’ın külliyesi Edirne’de gezilecek önemli yerler arasında bulunuyor. Geniş duvarlarla çevrilerek nehir kenarına kurulan bu külliye yüzden fazla kubbeye sahiptir. Külliyeyi gezmek için belirli bir miktar giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Çok sayıda bölmesi olan bu eser ise tarihe ilgi duyanların kesinlikle görmesi gereken yerlerden bir tanesi.

Üç Şerefeli Cami: Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Üç Şerefeli Cami Edirne’nin başta gelen gezilecek yerlerinden bir tanesidir. İslami eserler kapsamında ilk kez yapılan üç şerefeli cami olduğu için kendisinin bu ismi aldığı söylenmektedir. Selimiye Camii yapılana kadar Edirne’nin en yüksek yapısı olma özelliğini taşıyordu ancak Mimar Sinan Selimiye Camisini yaptıktan sonra bu özelliğini kaybetti.

Eski Cami:  Osmanlı döneminin yetkin eserler veren mimarı Konyalı Alaaddin tarafından yapılan bu inşa Yıldırım Beyazıd’ın büyük oğlu tarafından yaptırılmış olsa da yapımı I. Çelebi Mehmet zamanında tamamlanmıştır. Edirne’de gezilecek yerler denildiğinde akla tarihi eserlerden bir tanesidir. Erken dönem Osmanlı mimarisinden izler taşır.

Trakya bölgesinin güzel şehri olan Edirne’de daha fazla gezilecek ve görülecek tarihi, doğal miraslar da vardır. Meriç Nehri en önemli doğal güzelliklerinden biri olarak kabul edilir.. Edirne öğrenci ve genç nüfusun yoğun olduğu bir il bu nedenle hareketli bir şehir. Hazır Edirne’ye kadar gitmişken bir meze sofrasına konuk olmayı yada en azından meşhur ciğerci ustalarından bir tava ciğer yemeyi unutmayın. Edirne’ye zaman kaybetmeden bir yolculuk gerçekleştirmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun Edirne otobüs bileti satın alarak başlayabilirsiniz.

Edirne’ye İstanbul’dan gidecekseniz İstanbul – Edirne Otobüs bileti için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin