-Dur yolcu bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir. –

Çanakkale, Türkiye’nin yakın tarihi açısından kesinlikle en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Bu topraklar üzerinde verilen destansı savaş bir milletin kendi destanını yazmasına neden olmuş. Burada yaşanılan bu büyük savaş ülkenin bağımsızlık sembolü haline gelmiş, her yıl törenlerle anılan bir destan. Çanakkale boğazının geçilememesi bugün bağımsız olmamızın en büyük nedeni. Her yıl bu olayı 18 Mart tarihinde çeşitli etkinliklerle anıyoruz. Bir fırsat dahilinde Çanakkale Savaşı’nın yaşanmış olduğu toprakları mutlaka ziyaret etmelisiniz. Her santiminde farklı bir kahramanlık hikayesi yatmakta olan bu yerde savaş müzesinde göreceklerinizi sizi kimi zaman hayrete kimi zaman ise iç burkan bir geçmişe sürükleyecek.

Çanakkale’nin tarihi Türkiye Cumhuriyeti’nin de çok öncesinde bir geçmişe dayanmaktadır. Elimizde bulunan kalıntılar şehrin geçmişinin M.Ö 3000 yılına kadar uzandığını gösterse de günümüzde hala bölgede devam eden arkeolojik çalışmalar yeni bilgileri gün yüzüne çıkarıyor. Geçmişte şehir Hellespontos ve Dardanel isimleri ile anılmış. Çanakkale’nin eski bir yerleşim noktası olmasında şehrin coğrafi konumunda önemi büyüktür. Şehir, Asya ve Avrupa bağlantısı olan oldukça yüksek jeopolitik öneme sahip bir konumda yer almaktadır. Kendi ile aynı isme sahip bir boğazı bulunur. Bu güzel şehrimizde görülen ilk yerleşimin izleri Kalkolitik döneme kadar uzanıyor.

Gelibolu / Çanakkale

Çanakkale, ülkenin yüz ölçümü ormanlarla kaplı en büyük alanlarından bir tanesi. Eğer aileniz ile birlikte burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız harika bir piknik için tam adresine geldiğinizi söyleyebiliriz. Bu kadar geniş çaplı alanlara yayılmış ormanlardan bulunduğundan dolayı pek çok güzel piknik alanları da ziyaretçiler için hazır bir halde bekliyor.

Çanakkale’de Gezilecek Yerler

Cumhuriyet tarihinin en önemli şehirlerinden biri olan Çanakkale içerisinde pek çok gezilecek görülecek yer bulunmaktadır. Çanakkale’de gezilecek yerleri sizin için kısaca listeliyoruz.

Çanakkale Şehitler Anıtı: Milletimiz için tarihi değeri ve önemi tartışılmaz bu alan Çanakkale’de gezilecek alanların başında geliyor. Anıt, kahraman bir ulusun bağımsızlık mücadelesi için hayatlarını nasıl ortaya koyduğunu sembolize ediyor. Bugün içerisinde keyifle bir yaşam sürdüğümüz toprakları kimlere borçlu olduğumuzu görmek ve onları anmak için aynı bölgede yer alan şehitliği de ziyaret etmek gerek. Şehitler anıtı Hisarlık’ta bulunuyor ve dört sütun üzerine inşa edilmiş olan bu esere uzaktan baktığınızda Mehmetçiğin “M” harfini görebiliyorsunuz.

Çanakkale Şehitler Anıtı

Alay Şehitliği: Çanakkale’de ne denli büyük bir mücadelenin yaşanmış olduğunun sayısız kanıtını görebiliyorsunuz elbette ki. Bir millet tarafından yazılan destanın en güzel yansımalarından bir tanesi de 57.Alay şehitliği. Savaş sırasında düşmanı Conkbayır’da yenen bu birlik Mustafa Kemal önderliğinde hareket ederek nesilden nesile aktarılacak bir kahramanlık öyküsü yazmıştır.

Truva Antik Kenti : Hakkında yazılan hikayeler, romanlar, filmler ile birlikte tüm dünyada ünlü olan bir yer Truva Antik kenti. Bizimkinden çok öncelere dayanan eski yunan da geçen bir destana konu alan bu alan yıl içerisinde yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. düşmanın kalesini içeriden yıkmak için inşa edilen bu yapı, zaman içerisinde 9 defa yıkılmış olsa da her defasında yeniden inşa edilmiş. Çanakkale ziyaretçilerinin kesinlikle görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Truva Antik Kenti

Aynalı Çarşı: Çanakkale’nin en ünlü ve en büyük kapalı çarşısı olan bu alan şehirde tatilinizi geçirirken alışveriş yapmak isterseniz mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Buraya Aynalı Çarşı denilmesinin nedeni eskiden içerisinde çeşitli süs eşyalarının, atlar için süslü eşyaların satılmasından kaynaklanıyor. Her ne kadar savaş döneminde tahrip olmuş olsa da aslına uygun olarak tamirat yapılmış.

Çanakkale’de gezebileceğiniz yerler elbette ki bunlarla sınırlı değil, şehri ziyaret edenlerin aynı zamanda “Çanakkale Saat  Kulesi, Assos Antik Kenti, Çanakkale Arkeoloji Müzesi, Bozcaada, Askeri Deniz Müzesi, Çimenlik Kale, Gökçeada, Afrodith Kaplıcaları” gibi yerleri de gezmelerini tavsiye ederiz.

Çanakkale Boğazı

Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?

Çanakkale’ye gitmek denizyolu, havayolu ve karayolu ulaşım seçeneklerini kullanabilirsiniz. Çanakkale içerisinde özellikle tatil beldelerine seyahat etmek istiyorsanız, denizyolu ulaşımını tercih etmeniz sizin açınızdan iyi olacaktır. Çanakkale’ye uçuş yaklaşık olarak 20 dk kadar sürmektedir. Aynı şekilde şehre karayolu ile ulaşım sağlamakta oldukça basittir. Hemen hemen Türkiye’nin her noktasından Çanakkale Truva, Balıkesir Uludağ, Pamukkale gibi birçok otobüs firmasının Çanakkale’ye düzenlemiş olduğu otobüs seferleri bulunmaktadır. Milli tarihimizin en önemli şehrine zaman kaybetmeden seyahat etmek için en uygun otobüs bileti yada uçak biletlerini  NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin