“Hızlı ve hafif bir şekilde seyahat etmek istiyorsan, bütün düşmanlıklarını, kıskançlıklarını, bencillik ve korkularını geride bırakıp yola hafif bir şekilde çıkmalısın.” – Cesare Pavese-

Evet, bu hafta Bursa’dayız. Şehir, Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olarak biliniyor. Bursa için ben yeşilin can bulduğu şehir diyorum. Adeta bu renk ile özdeşleşmiş gibi. Bursa içerisinde doğanın bütün güzelliklerinin yanı sıra tarihin kapılarını da ardına kadar aralamak mümkün oluyor. Bir dönem için Osmanlı İmparatorluğunun başkenti olan şehirde aynı döneme ait çok sayıda eser bulunuyor. Şehri gezerken en çok dikkat çeken yanlarından biri ise bu tarihi değerlerin şehrin sahip olduğu harika doğal güzellikler ile insanı hiç rahatsız etmeyecek şekilde kaynaşmış olması. Ek bir bilgi olarak 2016 yılında yapılan araştırma sonucunda şehir dünya yaşanılabilir şehirler sıralamasında 28. Sırada yer almıştır. Bu sıralamanın Türkiye bölmesinde ise birinci sırada yer almaktadır.

Bursa’dan söz ederken tarihini yalnız Osmanlı dönemi ile sınırlamak şehre haksızlık olacaktır. Şehrin geçmişinden günümüze miras kalan en eski kalıntılar Menteşe Höyüğü ve Ilıca’dır. Bu eski yerleşim noktalarının geçmişi yaklaşık yedi bin yıl olarak tahmin edilmektedir. Sahip olduğu zengin kültürel değerler ve köklü geçmişi ile Bursa günümüzün en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir. Bunda özellikle 1960’lı yıllarda yapılan yatırımlar ile birlikte şehrin gelişime açık hale getirilmesinin de etkisi büyüktür.

Bursa’da Gezilecek Yerler

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Bursa tarihi ve kültürü ile oldukça köklü bir şehir. Bu nedenle şehirde pek çok gezilecek yer bulunuyor. Şehir içerisinde gezerken bir yandan sizi büyüleyen doğal güzelliklerin ahenkli yapısına dalarken diğer yandan tarihin tozlu sayfalarında dolaşabiliyorsunuz. Bursa’nın gezilecek yerlerini sizin için kısaca listeledik.

Ulu Cami

Yıldırım Beyazid tarafından yaptırılan bu camii Bursa’nın gezilecek yerleri sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Osmanlı döneminin önemli isimlerinden Evliya Çelebi, burası için “Bursa’nın Ayasofya’sı” ismini kullanmayı uygun görmüş. Büyük gezgin burası için bu tabiri kullanmışsa bize ne düşer? Ziyaret etmeyi unutmayın efendim diyelim ve kararı sizlere bırakalım.

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Türk kültür dediğimiz zaman akla gelen şeylerden biri de çini sanatı oluyor. Özellikle Osmanlı döneminde bu topraklarda bu sanatın eşsiz eserleri ortaya konulmuş. Bulunduğu bölgeye adını veren bu camii ve türbede ise çini sanatının inceliklerini sonuna kadar keşfedebiliyorsunuz. Buraya Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve sekizgen şeklinde olan türbenin neredeyse tamamı çiniler ile kaplanmış ve kendisini ayrıcalıklı bir hale getirmiş.

Koza Han

Bursa’ya kadar gitmişken alışveriş yapmak sizin de en doğal haklarınızdan bir tanesi. Beyazıd tarafından Koza Han kumaşları ile ünlü bölgenin en çok ziyaret edilen alışveriş merkezlerinden bir tanesi. Güzelim Bursa’yı gezerken özellikle yaz aylarında biraz olsun soluklanmak için harika fırsatlar sunuyor. Kozan Han içerisinde ipekten üretilmiş giyim ürünlerinden hediyelik eşyalara kadar bölgeye özgü pek çok ürünü satın alabilirsiniz.

Muradiye Külliyesi

Murad tarafından inşa ettirilen bu külliye Osmanlı döneminde şehrin gelişmesine katkıda bulunmak amacı ile yapılmış. Camii, hamam, medrese, imaret gibi bölümleri bulunan bu külliyede başta II. Murad’ın kendisinin olmak üzere Osmanlı döneminden on ki türbe bulunuyor. En güzel yanlarından biri ise külliyenin bölümlerinin günümüzde de işlevsel olarak kullanılması. Külliyenin medrese bölümü günümüzde kanser tanı merkezi olarak kullanılıyor aynı zamanda hamam bölümü ise engelli vatandaşlarımız için bir tesis haline getirilmiş durumda.

Bursa’da Ne Yenir?

Bilindiği üzere Türk Mutfağı lezzetlerinin pek çoğunu Osmanlı döneminden günümüze miras kalan tatlardan alıyor. Aynı zamanda söz konusu olan şehir Bursa ve değindiğimiz nokta yemek kültürü olduğunda ise bölgenin Roma ve antik döneminde en gözde alanlarından biri olduğunu unutmamak gerek. Bu nedenle Bursa farklı kültürlerin lezzetlerinden etkilenerek ortaya harka bir lezzet mozaiği çıkmasına neden olmuştur. Bursa mutfağı içerisinde çorbalar, et yemekleri ve tatlılar önemli bir yer tutmaktadır.  Bursa ziyaretçilerinin şehirdeki gezilerini sonlandırmadan önce, “İnegöl kefte, ciğer sarma, cantık, tahinli pide, mihaliç peyniri, pideli köfte, cevizli lokum” gibi lezzetleri tatmalarını tavsiye ederiz.

Güzel şehrimiz Bursa’ya en kısa yoldan ulaşmak için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden uçak yada otobüs bileti satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin