Antalya-yivli-minareHepimiz hasretle özgürce sokaklara dönebileceğimiz, seyahat edebileceğimiz günlerin hayalini kuruyoruz ve inancımız tam, güzel günler çok yakında, sadece biraz daha sabretmemiz gerekiyor…

Havalarında iyice ısınması ile tatil hayalleri kurulmaya başlandı bile. Koronavirüs salgını sebebi ile bu yıl tatillerimiz yurt içi ile sınırlı kalacak gibi görünüyor. Bu aslında güzel ülkemizi keşfetmemiz için bir fırsat. Belkide bu güne kadar bir türlü fırsat bulup gidemediğimiz tatil beldeleri, ören yerleri, köyler ve çok daha fazlası bizi bekliyor. Bu yazımızda tatilin başkenti Antalya hakkında fikirler vereceğiz.

Antalya, Türkiye’nin güneyinde yer alan en ünlü şehirlerinden bir tanesi. Bir seyahat severin keşfetmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Antalya’nın ülke içerisinde ve ülke dışında bu denli popüler olmasının nedeni turizm alanında oldukça gelişmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Gerek doğal güzellikleri gerekse ikliminin yaz turizmine uygun oluşu neden ile bu alanda gelişen şehre yıl içerisinde binlerce hatta milyonlarca ziyaretçi gelmektedir. Antalya aynı zamanda Akdeniz iklimi nedeni ile Türkiye’nin turunçgiller merkezlerinden bir tanesidir.

Antalya’nın Tarihi Yerleri

antalya-antik-kent

Antalya’nın tarihine bakacak olursak yerleşimin oldukça eski dönemlere dayandığı görülmektedir. Bu bölgede tarihin başlangıcı en iyi ifade eden yapılar Beldibi ve Karain mağaralarıdır. Bu iki mağarada Paleolitik ve Mezolitik dönemlere ait kalıntılar bulunmuştur. Şehrin tarihinde ilk merkezi yerleşimin Lidyalılar döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Antik Likya yolu üzerinde bulunduğu için bu dönemin önemli yerleşim ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur.

Antalya, içerisinde bulunduğu coğrafya ile bağlantılı olarak Akdeniz ikliminin karakteristik özelliklerini sergiler. Dolayısı ile şehirde yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olarak geçmektedir. Şehirde özellikle yaz aylarında oldukça yüksek rakamlara ulaşan insan sayısı nedeni ile hizmet sektörü gelişmiştir. Bu şehri ziyaret etmek istediğinizde konaklamamak için bir çok farklı seçeneği bulabilirsiniz. Dilerseniz beş yıldızlı otellerde kalabilir dilerseniz yalnızca kamp yapabilir yada bütçenizi sarsmayacak butik otellerde kalabilirsiniz.

Antalya’da Gezilecek Yerler

Daha önce bahsetmiş olduğumuz gibi Antalya, Türkiye’nin en değerli seyahat rotalarından bir tanesidir. Yıl içerisinde yerli ve yabancı milyonlarca kişiyi ağırlayan bu şehrin turizme uygun inanılmaz iklimsel özeliklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ve kültürel mirası da oldukça fazladır. Bu nedenle Antalya’da fazlası ile gezilecek görülecek yer bulunmaktadır. Sizler için Antalya’da gezilecek başlıca yerleri listeledik.

Kaleiçi

Bu bölge şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından bir tanesi. Bunu Kaleiçi’ne gittiğinizde çok daha iyi anlıyorsunuz. Dünyada eşine az rastlanır bir doğa harikasını içerisine gizlenmiş küçüklü büyüklü tarihi evler ilk bakışta dikkatinizi çekiyor. Bu tarihi evleri gezerek Osmanlı dönemindeki sosyal ve kültürel yapısını daha yakından tanıyabiliyorsunuz. Kaleiçi’nde bütün sokakların sonu denize çıkmaktadır. Tatilinde bol bol berrak sularla kaplı denizi ziyaret etmek isteyenler bu bölgede rahatlıkla konaklayabilir.

kale-ici

Olympos Antik Kenti

Tatili boyunca yalnızca deniz, kum, güneş üçlüsü sınırları içerisinde kalmadan tarihin gizem dolu sayfalarına yolculuk yapmak isteyenler için listeye mutlaka eklenmesi gereken yerlerden bir tanesi. Antalya’nın bu bölgesi antik dönemin en mistik hikayelerinin geçtiği Eski Yunan mitolojisinin en değerli noktalarından bir tanesi. Olympos antik dönemde tanrı ve tanrıçaların birlikte yaşayıp dünyaya yön verdiğine inanılan bölgeydi.

Yanartaş (Chimera)

Efsanevi Olympos Dağı’nın sönmeyen ateşi burada bulunur. Aynı zamanda birçok mitolojik hikayenin de kilit noktalarından bir tanesidir. Antalya’da yıl içerisinde en çok ziyaret edilen noktalardan bir tanesidir. Aynı zamanda içerisinde yer aldığı doğa harikası bölge de kesinlikle şehrin görülmeye değer yerleri arasında bulunuyor.

Aspendos

Antalya’nın Serik ilçesi içerisinde bulunan bu tarihi tiyatro yalnızca şehrin değil dünya medeniyet mirası listesinin de en önemli konumlarından bir tanesidir. Dönemin önemli konuşmalarının, günümüze kadar uzanan tiyatro oyunlarının sergilendiği bu tarihi yapının günümüze değin bu denli korunabilmesi geleceğe bırakacağımız miraslar açısından oldukça öneme sahiptir.

aspendos

Türkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan Antalya’da daha birçok gezilecek görülecek yer bulunmaktadır. Şehre giden seyahat severlerin buradaki tatillerini sonlandırmadan önce, “Side Antik Kenti, Köprülü Kanyon, Manavgat Şelalesi, Beldi Mağarası, Karain Mağarası, Petera Antik Kenti, Antalya Arkeoloji Müzesi” gibi yerleri gezmelerini tavsiye ederiz.

Antalya’da ne yenir?

Akadeniz iklimine sahip olan Antalya’da bol miktarda taze sebze ve meyve bulunabilir. Bu durum Antalya’nın yemek kültürü üzerinde de etkili olmuştur. Akdeniz ikliminin görüldüğü ülkelerde olduğu gibi Antalya mutfağında da sağlıklı lezzetler görülmektedir. Antalya mutfağının yöresel lezzetleri arasında, “Taratorlu Piyaz, Hülüklü Çorba, Toros Salatası, Zerde, Tandır Kebabı” gibi lezzetler bulunmaktadır. Tatilini Antalya’da geçirecek olan seyahat severlerin buradaki sürelerini bitirmeden önce bu lezzetlerden tatmalarını tavsiye ederiz.

Antalya’ya nasıl gidilir?

Antalya’ya Türkiye’nin herhangi bir noktasında ulaşım sağlamak oldukça basittir. Şehrin gelişmiş yapısı nedeni ile pek çok ulaşım imkanı bulunmaktadır. Tüm havaalanlarından çeşitli havayolu firmalarının şehre doğrudan seferleri bulunmaktadır. Aynı şekilde ülkenin hemen hemen bütün terminallerinden otobüs firmalarının Antalya’ya doğrudan seferleri bulunmaktadır. Antalya’ya hava ve kara yolu ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Sizde bu yaz bu harika şehre yolculuk yapmak için NeredenNereye.com üzerinden Antalya Otobüs Bileti satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin