Giresun, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde coğrafi bölümün doğusunda yer alan güzeller güzeli bir il. Bugünkü yolculuğumuzda Karadeniz yemyeşil doğasıyla büyüleyen Giresun iline gidiyoruz. Yaklaşık 450 bin kişilik nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 44. ili olan Giresun, Karadeniz’in her mevsim yağış alan kendine özgü ikliminden nasibini öylesine almış ki, derinlemesine uzanan ve insanı başka dünyalara getiren her mevsim yeşilliğini koruyan geniş ormanlara sahip. Giresun’da nüfusun yaklaşık yüzde 30’u merkez ilçesinde toplanmış durumda. Karadeniz’e 122 kilometrelik bir sahil bağlantısına sahip olan Giresun yeşilin ve mavinin eşsiz şekilde buluştuğu doğası ile birlikte insanları büyülüyor diyebiliriz. Son zamanlarda Karadeniz turizminin artış göstermesi de Giresun’un ziyaretçi sayısının artmasına neden olmuş. Hali ile ildeki konaklama ve hizmet tesisleri de gelişim göstermiş. Giresun, doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, güneyinde Sivas ve Erzincan, batısında ise Ordu ile komşuluk içerisinde bulunmaktadır. Şehir merkezinin hemen karşısında yer alan ve aynı zamanda Karadeniz’in insan yerleşimine imkan tanıyan tek adası olan Giresun Adası ise bölge ziyaretçilerinin mutlaka görmesi gereken noktalardan bir tanesi. 

Giresun’da Gezilecek Yerler

Karadeniz’de yeşil ile mavinin buluştuğu topraklara ev sahipliği yapan Giresun 4.000 yılı aşkın tarihi geçmişi ile hem doğal güzellikleri hem de kültürel mirası ile dikkat çeken tatil rotalarından bir tanesidir. Giresun ziyaretiniz sırasında şehrin merkezinde birbirine yakın konumda bulunan gezilecek yerleri görebilseniz de genel anlamı ile bakıldığında şehrin çok büyük bir coğrafi alanına farklı farklı gezilecek yerler konumlanmıştır. Karadeniz’in bu kendine özgü şehrin özellikle şehir merkezi dışında konumlanmış olan gezilecek yerler geniş bir alan içerisinde bulunduğundan dolayı şehri aracınız ile ya da araba kiralama yöntemi ile gezmeniz yerinde olacaktır. 

Giresun Adası 

Giresun il merkezine yaklaşık 2 km uzaklıkta konumlanmış olan Giresun Adası, 40 bin km’lik alanı ile Karadeniz’de yerleşime uygun tek ada olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Giresun Adası gerek sahip olduğu doğal güzellikler gerekse de şehir merkezine olan yakın konumu nedeni ile Giresun seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Karadeniz’de konumlanmış bu ada da il de olduğu gibi Karadeniz’in her mevsim yağışlı iklim yapısı görüldüğünden daima yeşil ormanlara sahip. Ada’nın özellikle yaz aylarında mavi ve yeşilin en güzel şekilde buluştuğu noktalardan biri haline geldiğini belirtmekte fayda var. 

Giresun Kalesi

MÖ 2.yüzyıl gibi yapıldığı tahmin edilen Giresun Kalesi’nin tam olarak yapım tarihi bilinmiyor. Bununla birlikte şehri ikiye bölen yarımadanın tepesine yapılan Giresun Kalesi, Karadeniz’in bu kendine özgü şehrinin en güzel manzaralarına tanıklık ediyor diyebiliriz. Bu nedenle Giresun seyahatiniz sırasında kaleye çıkmadan önce fotoğraf makinenizi yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız. 

Giresun Müzesi 

Giresun’un M.Ö 4000’li yıllara uzanan bir tarihi geçmişinin bulunduğundan bahsetmiştik. Bu kadar köklü bir geçmişe sahip olan şehir de bir arkeoloji müzesinin bulunmaması gerçekten ilginç olurdu. Giresun Arkeoloji Müzesi, eski bir kilisenin yeninden yapılandırılması ile hizmete sunulmuş ve şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Müzede, Giresun’un tarihine ışık tutan eserleri görmenizin yanı sıra tüm ülkenin değerlerini yansıtan eserlerde bulunuyor. Giresun Arkeoloji Müzesi burada kurulu olan bir kilisenin yeninden yapılandırılması sonucu hizmete açılmış ve bu da onu görülmesi gereken yerlerden biri haline getiriyor. 

Kopu Cami

Kopu Cami, Giresun ilinin merkezinde camiye ismini veren Kopu Mahallesi içerisinde yer almaktadır. Kopu Cami, tarihi boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Giresun’un tarihi ve kültürel zenginliklerini yansıtan en güzel mimari eserlerden bir tanesidir. Giresun seyahatiniz boyunca Kopu Cami’ni ziyaret ederek yöre halkı ile sıcak bir sohbetin içerisinde kaybolmak siz oldukça iyi gelecektir. 1461 yılında yapılan bu cami günümüze kadar Giresun halkının şefkatli koruması ile ulaşmış durumda. 

Tirebolu Kalesi

Tarihi kaynaklara göre Saint Jean Kilisesi olarak da bilinen Tirebolu Kalesi, küçük bir yarımada üzerinde kurulmuş durumda. Bu yüksek kaleden Giresun’un mavi ile yeşili buluşturan enfes manzaralarına tanıklık etmek de mümkün. 

Bedrama Kalesi

Tirebolu ilçesi içerisinde yer alan bir başka kale de ilçe merkezine 8 km mesafede yer alan Bedrama Kalesi’dir. Karadeniz’in bu kendine özgü şehrinin en gözde manzaralarını yakalayabileceğiniz yüksek bir konumda yer alan kalenin dönemin güvenlik merkezi olarak düşünmek mümkün. Ancak bu kale diğerleri gibi başarılı şekilde korunamamış. Günümüzde Bedrama Kalesi’nin oldukça küçük bir kısmı bizlere ulaşabilmeyi başarmış. Gene de Giresun seyahatiniz sırasında manzarası ve tarihi yapısı ile görünmesi gereken noktalardan biri halini alıyor. 

Kümbet Yaylası

Böylesine güzel bir Karadeniz şehrinden bahsederken yaylaları hesaba katmadan olmaz. Göz alabildiğine uzanan yeşil bir arazi üzerinde kendi halinde birkaç ahşap konut ve doyasıya içinize çekebildiğiniz temiz havası ile yaylalar Karadeniz turizminin şüphesiz en vazgeçilmez parçalarını oluşturuyor. Giresun şehir merkezine 52 kilometre uzaklıkta bulunan Dereli ilçesinde yer alan Kümbet Yaylası kelimenin tam anlamı ile görenleri büyülüyor diyebiliriz. 1640 metre yükseklikte yer alan yayla size panoramik olarak eşine ender rastlanan manzaralara tanıklık etme imkanı sunuyor. Giresun seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. 

Kuzalan Şelalesi

Giresun’da sahip olduğu etkileyici doğa ile görenleri kendine hayran bırakan noktalardan bir tanesi de Kuzalan Şelalesi. Yakın zamanda keşfedilen bu alan her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırmaya devam ediyor. Üç Şelalenin bir araya gelmesi ile oluşan bu alan görenleri kendine hayran bırakıyor ve yıl içerisinde çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 

Meryem Ana Manastırı

Giresun’un güney sınırında Şebinkarahisar bölgesinde yer alan Meryam Ana Manastırı şehrin derin tarihi geçmişine ışık tutan yapılar arasında en önemlilerden bir tanesi. Yüksek kayalar üzerine kurulmuş olan bu manastıra eski patika bir yoldan ulaşmak mümkün. Roma döneminde yasaklanan ibadetlerin gizlice yapıldığı bu manastır günümüze kadar başarılı şekilde korunarak ulaşmayı başarmış. Gerek tarihi değeri gerekse de manzarası ile Giresun seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

Türkiye’nin her yerinden en uygun Giresun otobüs bileti NeredenNereye.com’da!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin