Malumunuz, bu sıralar hepimizin gündeminde neredeyse tek bir konu yer alıyor. Çin’in Wuhan bölgesinde başlayan ve Dünya’nın hemen hemen her köşesine kısa sürede yayılmış olan Koronavirüs (COVID -19). Bugünlerde Türkiye’den ve Dünya’nın özellikle İtalya gibi farklı köşelerinden gelen haberler pek iç açıcı olmasa da insanlık bu salgın hastalığa karşı elinden gelen tüm çabayı göstererek mücadele ediyor. Saygın bilim insanlarından oluşan birçok kurum bir an önce bir ilaç tedavisi ya da aşı geliştirmek için üstün bir çaba sarf ediyor. Dünya’nın dört bir köşesinde sağlık çalışanlarının tüm gayreti ile birlik olarak üstün hizmet gösterdiklerini görmek mümkün. Biz de NeredenNereye.com ailesi olarak tüm sağlık çalışanlarına alkışlarımız ile birlikte teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Dünya’nın bugün geldiği konumda Koronavirüs (COVID-19) ile mücadele etmek için başlıca önem arz eden iki konu var. Kişisel hijyenimize önem göstermek ve mümkün olan en üst düzeyde sosyal izolasyonu sağlamak. Her hastalıkta ve salgında olduğu gibi hijyen kurallarını uygulamak oldukça önemli. Ancak, bu salgını başarı ile yenmiş olan Güney Kore gibi ülkelerden görüleceği ya da ülkemizin son dönemde aldığı kararlardan anlaşılacağı üzere sosyal izolasyonu sağlamak da hayati önem taşıyor. Koronavirüs (COVID – 19 ) kendi türevindeki diğer virüsler göz önüne alındığında en hızlı yayılma katsayısına sahip olan virüs diyebiliriz. Virüs taşıyan bir birey hastalığı minimum 6 kişiye kadar bulaştırabilirken kalabalık mekanlar gibi uygun koşullarda bu sayı yüzleri rahatlıkla bulabilir. Kısa bir matematik hesabı yapıldığında Koronavirüs’ün ne denli tehlikeli şekilde yayıldığını görmek mümkün. Bu nedenle çeşitli sosyal medya platformlarında #Evdekal etiketi ile desteklenen sosyal izolasyon çalışmasını biz de destekliyor ve tüm okuyucularımızdan gerekli hassasiyeti göstererek destek vermelerini rica ediyoruz. 

Sosyal İzolasyon Nedir?

Sosyal izolasyon, kişinin kendini toplum tamamen ya da kısmı şekilde uzaklaştırmasıdır. Ülkemizde de uygulanan bu sağlık stratejisi özellikle havadan bulaşan grip, tüberküloz gibi pandemik bulaşıcı hastalıkların yayılma hızını önlemek ya da durdurmak için uygulanan bir yöntemdir. Bu kapsamda, okullar, festivaller gibi insanların toplu şekilde bulunduğu ve hastalığın yayılmasına son derece müsait olan yerlerin kapatılması ya da etkinliklerin durdurulmasını içerir. 

Ülkemizde halkımızın desteğe çağrıldığı ve düzenli olarak uyarıların yapıldığı sosyal izolasyon hareketine destek vermek ve harfiyen uymak neden önemlidir? Dünya’da bunu başaran ülke örneklerinde görülebileceği gibi başarılı şekilde sosyal izolasyon uygulamak Koronavirüs’ün yayılmasını engellemek ve hatta tamamen ortadan kaldırmak için birincil derecede rol oynar. Bu pandemi ile ilgili olarak ülkelere en çok sorun çıkartan noktalardan biri de şu ki; Son derece hızlı yayılan bu virüs sosyal izolasyon sağlanmadığında öylesine çok kişiye bulaşıyor ki, hastane kapasitelerinden ve sağlık çalışanlarının ilgilenebileceğinden çok daha fazla hasta kişi ortaya çıkıyor. Bu da bütün bir ülkenin sağlık sisteminin çökmesi anlamına geliyor. Ne yazık ki, İtalya örneği gibi Koronavirüs tüm ülkeye yayıldığında ne hastane kapasiteleri ne de solunum cihazları yeterli oluyor. Durumun bu denli büyümesi ne yazık ki, özellikle 60 yaş üstü risk grubunda yer alan hastalardan çok sayıda kişinin hayatını yitirmesi ile son buluyor. İşte tam da bu nedenle #Evdekal sosyal izolasyon hareketine destek vermeli, risk grubunda yer alan insanları özellikle toplumdan izole etmeli ve eğer mümkünse gerekli hijyen kurallarına uyarak evimizden dışarı çıkmamalıyız.

Sosyal İzolasyon Hareketi Boyunca Evde Yapılabilecekler

Sosyal izolasyon boyunca insanların en çok yakındıkları konulardan biri de dış dünya ile teması keserek evde kaldıkları süre boyunca can sıkıntısı çekmeleri ve bu nedenle kendilerini dışarı atmak istemeleri. Ancak bütün bir toplumun sağlığı söz konusu olan bu durum boyunca, olumlu ve bilinçli bir yaklaşım göstererek evde kalmalı ve evimizde yapabileceklerimizi düşünmeliyiz. İşte sizler için birkaç öneri…

Evden Çalışın

Mümkün olduğunca işlerimizi evden yapmak, dışarı çıkmamak çok önemli. Her gün ofise gidip gelirken çok fazla kişiyle yakın temasta oluyoruz. Evden çalışmak bu açıdan oldukça fayda sağlayacaktır. Bu tabiiki her sektör için mümkün değil ancak en azından işini online olarak yapabilecek kişiler işini evden yapabilirse hem kendini dış dünyadan izole etmiş olur hem de dışarıdaki yoğunluğu azaltmakta az da olsa katkısı olur. Daha sonra evden çalışma ve kendinize küçük bir “ev ofis” köşesi hazırlamanız hakkında bilgiler de paylaşacağız.

Kitap Okuyun

Kitap okumak, son derece önemli bir etkinlik ve hayatımızın her alanında yer kaplaması gerekiyor. Ancak, modern dünyanın iş yükü düşünüldüğünde insanlar çoğu zaman vakit bulamıyorlar. Sosyal izolasyon boyunca kütüphanenizde uzun zamandır sizleri bekleyen değerli eserleri, başlamaya korktuğunuz o uzun seriyi bir bir okuyabilirsiniz.

Eğer evde sizi bekleyen bir kitap stoğunuz yoksa online platformlardan sipariş vererek evinize kadar gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu dönem uzun zamandır yapmak isteyipte yapamadıklarımızı yapabilmek için bir fırsat aslında.

Film ve Dizi izleyin

Dünya tarihi birbirinden ilginç konulara sahip ve insanlara ilham olabilecek filmlere sahip. Üstelik filmlerin pek çoğuna internet aracılığı ile kolayca erişim sağlamak mümkün. Evde kaldığınız süre boyunca Dünya tarihinde yer etmiş ve bugüne kadar izleme fırsatınızın olmadığı tüm filmleri izleyebilirsiniz.

Özellikle son yıllarda yayılan online platformlardan dizi izleme alışkanlığı ile birlikte hatırı sayılır bir dizi/belgesel arşivi oluşmuş durumda. #Evdekal sosyal izolasyon hareketi boyunca oluşmuş olan bu arşivden onlarca diziyi bir solukta bitirebilirsiniz. 

Hobi Edinin

Günümüz dünyası düşünüldüğünde yeni alışkanlıklar edinmek, farklı yetenekler kazanmak ve merak ettiğiniz bir konu hakkında uzmanlarından dersler almak evinizden ayrılmadan da mümkün.

Özellikle çeşitli hobiler ile ilgili olarak online kurs eğitimlerini internet üzerinden oldukça uygun fiyatlara satın almak mümkün. 

 

Koranavirüs’e (COVID -19) Karşı Uyulması Gereken Kurallar

Sağlık bakanlığı salgın boyunca insanların özen göstermesini ve uymasını istediği 14 kural yayınladı. Evde kaldığımız süre boyunca ya da zoraki olarak dışarı çıkmamız gerektiğinde uymamız gereken kurallar şu şekilde:

  1. Ellerinizi sık sık 20 saniye boyunca sabunla yıkayınız. 
  2. Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranızda mutlaka 3-4 adım mesafe bulundurun. 
  3. Bulunduğunuz ortamları mutlaka sık sık havalandırın.
  4. Kıyafetlerinizi 60 -90 derece aralığındaki sıcaklıkta yıkayın.
  5. Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa maske ve eldiven takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
  6. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık mendil kullanın, mendil yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanın. 
  7. Yurt dışı seyahatlerinizi iptal edin ya da erteleyin.
  8. Kapı kolları, lavabolar gibi sık kullanılan yerleri deterjanla her gün temizleyin.
  9. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan sakının.
  10. Soğuk algınlığı belirtileriniz varsa yaşlılar ve kronik hastalar ile temas etmeyin, maske takmadan dışarı çıkmayın.
  11. Ellerinizle gözleriniz, ağzınız ve yüzünüze dokunmayın.
  12. Yurt dışında dönüşte ilk 14 günü evinizde kendinizi sosyal çevreden izole ederek geçirin.
  13. Hiçbir kişisel eşyanızı (havlu gibi gündelik eşyaları) ortak kullanmayın.
  14. Bol sıvı tüketin, vitamin alın, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin. 

 

NeredenNereye.com ailesi olarak #Evdekal Türkiye diyoruz ve tüm okurlarımızdan sosyal izolasyona mümkün mertebe dikkat etmelerini rica ediyoruz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin