Artık hepimizin iyiden iyiye hissettiği ve takvimlerimizin de bizlere gösterdiği gibi kış mevsiminin içerisindeyiz. Kışın en sert geçen aylarının başlangıcı olan Aralık ayı ile birlikte insanların kış turizmine yönelmesi de kaçınılmaz oluyor. Her mevsimin kendine has bir güzelliği ve her mevsimin ayrı bir seveni olduğunu kabul etmek gerek. Bu yazımız, kış aylarında ortaya çıkan pamuk gibi beyaz kar örtüsü ile kaplı manzara karşısında hayranlık besleyen ziyaretçiler için. Kış mevsiminde harika manzaralarla kaplı huzurlu bir ortamda tatil yapmak isteyen okurlarımız için Türkiye‘nin en güzel kış manzarasına sahip kasabalarını kısaca listeledik. 

Keramet Köyü – Bursa

Bir dönem Osmanlı Devletine de başkentlik yapmış olan Bursa, tarihin, yeşilin ve modern yapılanmanın bir arada harmanlandığı şehirlerimizden biri. Kentin bugün var olan modern yapısı içerisinde çok sayıda tarihi ve kültürel değeri bir arada görebilmeniz gerek. Özellikle Osmanlı döneminden kalma ahşap evleri ile doğallığını bozmayan pek çok Bursa köyü, yerli ve yabancı ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. 

Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan küçük ve sevimli yapısı ile dikkat çeken Keramet Köyü ise bu aralar son derece ünlü. Özellikle eşsiz kış manzaraları nedeniyle ziyaretçiler bu mevsimi köye akın etmek için tercih ediyor. Köyün neredeyse tüm trekking gruplarının en gözde yürüyüş rotalarından biri olduğunu söylemek hata olmaz. Köy yakınlarında bulunan kaplıca seyahat rotası olarak tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi. Köyde tepelerden başlayan trekking rotanızı İznik Gölü manzaraları ile devam ettirebiliyorsunuz. Yorulduğunuzda köy kahvesinde bir mola vererek kış mevsiminde içinizi ısıtacak bir sıcak çay içmek yerinde olacaktır. Keramet Ilıcası, yaz -kış 36 derece olan sıcaklığı sizlere bu mevsimde harika bir kaçamak noktası sunuyor. 

Cumalıkızlık Köyü – Bursa

Söylemiştik, Bursa kendine özgü köyleri ile son derece ünlü. Listenin ikinci sırasında da özellikle son yıllarda sosyal medya paylaşımları ile ününe ün katan Cumalıkızlık Köyü yer alıyor. Dokusu bozulmamış rengarenk evleri ile özellikle kış aylarında kartpostallık görüntüler sunuyor. Kuruluşu 1300’lü yıllara dayanan Cumalıkızlık Köyü, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girdi. Bursa şehir yönetimi verilerine toplam 270 evin bulunduğu bu köy Osmanlı’da erken dönem sivil mimarinin en değerli örneklerini görebileceğiniz noktalardan bir tanesi. Aynı köy içerisinde tarihin farklı bir döneminde Bizans devrinden kalma bir de kilise bulunuyor. 

Kıyıköy – Balıkçı Kasabası 

Kıyıköy, Karadeniz kenarında kurulmuş olan huzur dolu bir balıkçısı kasabası. Köy özellikle yaz mevsiminde son yıllarda giderek daha kalabalık olması nedeniyle kış mevsiminde ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Kış mevsiminde köyün orijinal yapısına geri döndüğü kış mevsimi son derece huzurlu. Kasaya ayak bastığınızda, İstanbul havasından ayrıldığınızı aniden hissedebiliyorsunuz. Özellikle son derece yaygın olan iyot kokusu yabancıları bir hayli etkiliyor. Martı ve ve balıkçı teknelerinin sesiyle huzura ve hayallere dalmak harika olacaktır. 

Bizans döneminden kalma Aya Nikola Manastırı, köyün en dikkat çeken tarihi yapılarından biri. Kıyıköy’ün içerisinden Kazandere ve Papuçdere ise buraya ayrı bir güzellik katıyor. Köy meydanında konumlanmış olan birbirinden kafelerde harika lezzetleri deneyebilirsiniz. 

Sivrihisar – Eskişehir

Eskişehir’in en güzel adreslerinden biri olan Sivrihisar, yerleşim bu  alanda MÖ 7. yüzyıla kadar uzanan yerleşim tarihi. Anadolu’nun ilk medresesinin yapıldığı bu köy hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Ayrıca Bizans döneminin en önemli dini merkezlerinden biri olarak biliniyor. 13. yüzyılda Osmanlı topraklarına katılan bu alan bugün Sivrihisar günümüzde Nasreddin Hoca ve Yunus Emre’nin doğduğu yer olarak biliniyor. Sivrihisar aynı zamanda Türkiye’nin en güzel kış manzaralarına sahip noktalardan bir tanesi. 

Sivrihisar meydanında yer alan Ulu Cami 1200’lerden kalma kütükler üzerine inşa edilmiş ve günümüzde hala etkin olarak kullanılan bir yapı. Caminin tarihi değeri tartışmasız çok büyük. Bu tarihi yapının yanı sıra dönemin Anadolu hakimi olan Türklerin sivil mimarisi açısından harika örnekler teşkil eden Odunpazarı evlerini ve konaklarını hatırlatan köy evleri dikkat çekiyor. Bölgede yer alan tarihi Ermeni kilisesi de görmeniz gereken harika bir eser. Tüm bu yapılar ve Sivrihisar’ın doğal güzellikleri bembeyaz bir örtü ile kaplı kış manzaraları ile birleştiğinde büyüleyici olabiliyor. 

Yörük Köyü – Karabük

Aslında yalnız bir köy olarak bahsetmek biraz yanıltıcı olabilir. Türkiye’nin en güzel ve şirin kış manzaralarına tanıklık eden bir başka nokta Karabük – Safranbolu. Hepimizin yakından bildiği Safranbolu evlerine yaklaşık 10 km mesafede yer alan Yörük Köyü ise sevimli mi sevimli bir Türkmen Köyü olarak kış mevsiminde içinizi huzur ile doldurmak için harika bir nokta. Bu küçük köy bir nevi açık hava müzesi olarak kabul ediliyor. Köy, 1997 yılında Kültür Bakanlığı tarafından tarihi binaları nedeniyle korumaya alınmış. 

Yalnızca bir günlük kısacık bir tatilin yeterli olacağı bu köyde yürürken sessizliğin yanında sizlere sokakların iki yanında tarihi Türkmen evleri eşlik ediyor. Köyde uygun olan engebesiz arazi yapısı nedeniyle evler sokaklar boyunca birbirinin önünü kapatmayacak şekilde dizilmiş. Bu nedenle yalnızca yürüyüş yaparak bütün tarihi evleri kolaylıkla görebiliyorsunuz. Osmanlı sivil mimarisinin güzel bir örneği olan bu evler daha çok konak tarzında inşa edilmiş. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tarihi konaklı sokakların manzarasına turuncu kırmızı yapraklar ve bazen de kar manzarası eşlik ettiğinde daha da büyülü bir yer haline geliyor. 

Ülkemizin en güzel kış manzaralarına zaman kaybetmeden tanıklık etmek için Türkiye’nin her yerinden en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin