Türkiye’nin en gözde turizm alanlarını barındıran Ege Bölgesi, hem eşsiz doğal güzellikleri hem de insanların içini ısıtan Akdeniz iklimi ile tüm dünyadan insanların dikkatini çekiyor. Sıcacık yöre halkı, mavinin ve yeşilin huzur içerisinde birbirine kavuştuğu eşsiz doğası, güneş, kum ve çok daha fazlası ile ülkemizin turizm cenneti olan Ege Bölgesi aynı zamanda sahip olduğu mavi bayraklı plajları ile de dikkat çekiyor. 

Mavi Bayrak Nedir?

Mavi Bayraklı plaj; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği kriterlerinde yüksek standartları yakalayan yüzülebilir alanları kapsıyor. Global ölçütlerde bir topluluk olan FEE (Foundation for Environmental Education – Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülen Mavi Bayrak projesi, yerel yönetimler ve plaj işletmelerini, insan sağlığını ve doğayı koruma politikaları çerçevesinde denetleme misyonuna sahip.

Sadece belirli kriterleri taşıyan mavi bayrak her şeyden önce insanlar için temizlik ve sağlıklı eğlence demek. Şimdiye kadar 45 ülkede 4423 tane mavi bayrak dağıtıldı. Ülkemizde, özellikle de Ege Bölgesi sınırları içerisinde mavi bayrak alan birçok plajımız yer alıyor. Mavi bayrak ödülünü alabilmeleri için plajların 38 farklı kriteri aşmış olması bekleniyor. Ülkemizde, turizmin başkentlerinden biri olarak kabul edilen Muğla 105 plajı ile en çok mavi bayrak ödülü alan bölgelerin başında geliyor. 

Uluslararası Turizm İçin Önemli

Turizm Bakanlığı, ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizmin etkinliğini arttırmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da çaba harcadıklarını bildiriyor. Türkiye’nin yaşadığı birbirinden farklı iklimler, kocaman bir coğrafyanın her köşesine dağılmış tarihi yapılar ve daha bir çok özelliği ile eşsiz bir ülke olduğunu biliyoruz. Ancak özellikle yaz turizmi dünyaca tanınan Akdeniz ve Ege bölgelerinde uluslararası standartları yakalamanın öneminden bahsediyor. Birbirinden güzel plajlarımızı uluslararası düzeyde tanıtmamız için onlara mavi bayrak kazandırmanın gerekliliğinden bahsediyor. Ülkemizin bu konuda en başarılı bölgesi sahip olduğu 105 plajı ile Muğla diyebiliriz. Mavi bayraklı plajlar özellikle Avrupalı turistler tarafından tercih ediliyor. 

Ege’nin Harika Plajları 

Yaz sezonunun hızla yaklaşmakta olduğu şu dönemde, yaz tatilini Ege Bölgesi’nde geçirmek isteyen ziyaretçilerimiz için Ege’nin harika plajlarını kısaca listeledik. 

İztuzu Plajı

Nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu için oldukça değerli bir bölge olan İztuzu Plajı, denizi ve doğasıyla da eşsiz bir tatil cenneti. Muğla Dalyan’da bulunan İztuzu, dünyada bir tarafı tatlı bir tarafı tuzlu su ile çevrili nadir plajlardan.

Ölüdeniz – Fethiye

Bir gölü andıran sessiz, sakin suları andıran suları nedeni ile Ölüdeniz ismini alan bu bölge yalnızca plajı ile değil aynı zamanda plajın çevresini sarmalayan eşsiz doğal güzellikleri ile de dikkat çekiyor. Bu nedenle dünyanın en çok rağbet gören tatil alanlarından biri olmayı da hak ediyor. Ölüdeniz’in harika denizi sıcacık suları ile sizler her dakika sizleri içine çekiyor ancak burada özellikle denizin aniden derinleşmesine dikkat etmek gerektiğini hatırlatalım. 

Belcekız Plajı 

Eşsiz bir Turkuaz renge sahip olan bu alanda deniz biraz serin ve derin. Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesi’nde bulunan plaj, berrak suları, son derece temiz atmosferi ile ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Hemen yanı başında bulunan Babadağ, mavinin turkuaz tonlarına yeşilin huzurunu da ekliyor. Belcekız plajı diğer bölgelere nazaran daha sakin yapısı ile günü geçirmek ve biraz da dinlenmek için harika bir fırsat sunuyor. 

Sarımsaklı Plajı 

Ege sahillerinin incilerinden Ayvalık’ta denize girebileceğiniz en güzel plaj Sarımsaklı. Halk plajı olmakla birlikte, 8 km’lik sahil şeridi boyunca çeşitli işletmeler de bulabilirsiniz. Denizi ve sahil şeridi tamamen kumluk. Hatta Türkiye’nin ve dünyanın en mükemmel kumu özelliklerini taşıdığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da belgelenmiş. Sahil 2013 ve 2014’te mavi bayrak da almış. Anlayacağınız bol ödüllü bir plajımız kendisi. Bölgeye en yakın havalimanı Edremit Havaalanı.

Ovabükü Plajı 

Datça Yarımadasında yer alan Ovabükü Plajı, ziyaretçilerine uzun süre akıllarından çıkaramayacakları manzaralar sunuyor. Bu nedenle Ege’nin en değerli plajları arasında gösteriliyor. Türkiye’nin turizm denildiğinde ilk akla gelen noktalarından Muğla’nın uğrak yeri olan Ovabükü Plajı özellikle yaz dönemi boyunca son derece kalabalık. Coğrafi yapılanması itibari ile yeşil tepeler arasında mavi bir baloncuk gibi duruyor. Plajın eşsiz güzelliğinde geçen anılarınızı ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinelerinizi yanınızda getirmeyi unutmamalısınız. 

Kabak Plajı

Ünlü Kabak Koyu’nda bulunan Kabak Plajı, özellikle yaz sezonunda doğanın kollarında bir kamp macerası yapmak isteyen ziyaretçilerin uğrak noktası. Fethiye sınırlarında yer alan bu ulaşım sağlamak açısından biraz zorlu olsa da berrak denizi ve yemyeşil atmosferi ile yolculuğun yorgunluğunu kolayca üzerinizden alıyor. 

Ilıca Plajı – Çeşme

Berrak ve sıcacık suları, ince taneli kumları ile son Çeşme, Ilıca Plajı dünyanın farklı noktalarından ziyaretçilerini bekliyor. Son yıllarda giderek artan ziyaretçi sayısı nedeni ile yapılaşmanın artması ile el değmemiş doğasından biraz ödün vermiş olsa da denizin içerisinde yer alan kaynayan ılıcalar nedeni ile sıcacık suları olan bu plaj mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Neden Mavi Bayraklı Plajları Tercih Etmeliyim?

Bahsetmiş olduğumuz gibi mavi bayrak, uluslararası düzeyde standartlara sahip olan plajlara verilen bir ödül. Bu standartlar içerisinde onlarca farklı kriter bulunuyor. Deniz güvenliği, su sıcaklığı vb. çok kriterin bulunduğu mavi bayrak ödülünü almak için gereken belki de en önemli özelliklerinden biri de temizlik. Özellikle ailesi ile birlikte ülkemize tatil için gelen Avrupalı turistler için temizlik ilkesi büyük önem arz ediyor. Yerli turist için de sağlık son derece önemli insanlar eğlencenin bedeli olarak farklı sağlık sorunları ile karşılaşmak istemiyor. Bu nedenle mavi bayraklı plajları tercih ederek kendilerini biraz da güvende hissediyor. 

Ege’nin incisi birbirinden harika mavi bayraklı plajlarına zaman kaybetmeden seyahat edebilmek için en uygun otobüs biletlerini Neredennereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin