“Seyahat için yaptığın yatırım kendin için yaptığın en iyi yatırımdır.” – Matthew Karsten

Cunda Adası, Türkiye’nin az bilinen ender güzelliklerinden bir tanesidir. Ada Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlıdır. Buradaki adalara Ayvalık Adaları ismi verilmektedir. Aslında Cunda için ada adını kullanmak göreceli olarak hatalı olabilir. Bunun nedeni daha sonradan yapılan doldurma toprak bir yol ile karaya bağlanmış olmasıdır. Cunda Adası’nda Dalyan Boğazı ve Dolap Boğazı olmak üzere iki adet boğaz bulunmaktadır ve ada bu boğazlar ile kendini açık denizlere kapatmıştır.

Dolap Boğazı bugün Cunda Adası’na geçiş imkanı sağlamaktadır. Bu boğaz önceleri geçmesi oldukça zor olan bir kayalık alandı. Daha sonrasında yapılan çalışmalar sonucunda bugün kolaylıkla ulaşım sağlanabilen bir yer haline getirilmiştir.

Unutmadan hatırlatmakta fayda var. Ada, kültür ve tarih meraklıları için Prof. Dr. Gönül Tekin’in Harvard’a bağlı Osmanlıca yaz okuluna da ev sahipliği yapmaktadır. Harvard Üniversitesinde okuyan belirli  sayıda öğrenci her yıl yaz aylarında adaya gelerek Gönül tekin’den Osmanlıca dersi almaktadır. Eğer mitoloji, tarih, kültür üzerine unutulmaz sohbetler dinlemeyi istiyorsanız Cunda Adası’nı ziyaretiniz sırasında bu yaz okulunu da ziyaret edebilirsiniz.

Cunda Adası’na Nasıl Gidilir?

İstanbul üzerinden Cunda Adası’na gitmek isteyenler İDO feribotlarını kullanarak Bandırma’ya geçebilirler. Bandırma’dan sonra Ayvalık’a oradan da Cunda Adası’na geçmeniz gerekiyor. Bandırma’ya geldiğiniz anda yolculuk sona ermiyor elbette ki, buradan Cunda Adası’na ulaşmak için yaklaşık 3,5 saatlik bir yolculuk gerçekleştiriyorsunuz. Bursa yada Balıkesir üzerinde Cunda’ya gitmek için Havran ve Edremit yolunu takip etmeniz gerekiyor. Eğer kara yolu üzerinden otobüs ile gitmek istiyorsanız, Balıkesir merkezinden dolmuşlar ile iki saatlik bir yolculuk sonunda Ayvalık’a oradan da dolmuş motorlar aracılığı ile Cunda Adası’na geçiş yapabilirsiniz. Ada bağlı bulunduğu coğrafi bölgenin iklimsel özelliklerini yansıtmaktadır. Akdeniz ikliminin bilinen yapısında olduğu gibi adada yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağmurlu olarak geçmektedir. Yaz aylarında sıcaklık 24-30 derece arasında değişiklik göstermektedir.

Cunda Adası sakin ve huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için harika fırsatlar sunar. Son yıllarda populer olması ile birlikte her yıl giderek daha da kalabalıklaşmaya başlasa da huzurlu bir tatil için hala en değerli noktalardan bir tanesidir. Burada taş döşeli sokaklarda bulunan Rum evleri restore edilerek otele dönüştürülmüştür. Tatilinizi bu otantik konaklama merkezlerinde geçirebilirsiniz. Lüks otellerde konaklamak isteyenler için ise ne yazık ki uygun yerler bulunmaktadır. Ziyaretçilerin bunun yerine uygun butik otelleri tercih etmesini tavsiye ederiz.

Cunda Adası’nda Gezilecek Yerler

Cunda Adası’nı ziyaret edenler her şeyden önce bütün doğal güzellikler görebilecekleri harika tekne turları için fırsat yakalayacaklardır. Düzenlenen tekne turları genellikle saat 11 gibi başlamaktadır bununla birlikte tur bitiminde 18:30 gibi adaya geri dönülmektedir. Adada kara yolu üzerinde ise her şey Gönül Yolu ile başlamaktadır. Gönül Yolu boyunca düzenlenen gezilerde tam anlamı ile doğa ile bütünleşme şansı yakalıyorsunuz. Ege bölgesinin kendine özgü bitki örtüsü, iklimi, parlak denizi geri dönme isteğinizin ortadan kalkmasına neden oluyor. Küçük bir ada olan bu bölgede gezilecek yerler fazla sayıda olmasa da ada ziyaretçilerinin mutlaka görmesi gereken iki harika yer bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Agios Yannis Kilisesi diğer ise Aşıklar Tepesi. Tepede yer alan tarihi değirmenleri de görmeyi unutmayın.  Burada gün batımına yakın saatlerde ailenizle yada sevdiklerinizle harika bir piknik yapabilirsiniz.

Cunda Adası’nda Ne Yenir?

Cunda Adası Ege mutfağının en güzel lezzetlerini tadacağınız bir yer. Bildiğiniz üzere Ege mutfağı Türkiye’nin en sağlıklı yemeklerini sunan zeytinyağlı çeşitleri ile ünlüdür. Aynı zamanda birbirinden leziz deniz mahsullerini gün batımı eşliğinde huzurlu, küçük balık restoranlarında yiyebilirsiniz. Bu bölgede deniz ürünlerinden özellikle papalina (Cunda Adası’na özgü), çipura, levrek gibi lezzetleri tatmanızı tavsiye ederiz. Deniz ürünleri ile aranız pek iyi değilse bu şahsına münhasır restoranlarda pek çok etli lezzetin de tadına bakabilirisiniz.

Cunda Adası’na gerçekleştireceğiniz harika bir seyahat için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden alacağınız en uygun otobüs yada uçak biletleri ile başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin