Seyahatseverlerin yakından bildiği gibi son zamanların en gözde turizm aktivitelerinin başında Doğu Ekspresi ile bir hafta sonu kaçamağı, kısa bir seyahate çıkmak geliyor. Ülkenin batı yakasından doğu yakasına eşsiz manzaralarla süslenmiş bu yolculuk gezginler arasında öylesine popüler bir hale gelmiş durumda ki, artık bilet bulmak neredeyse imkansız. 

Doğu Ekspresi bileti bulmak; hele ki, örtülü kuşetli ya da yataklı vagondan öylesine zorlamış bir durumda ki, bir şans oyununu kazanmaya benziyor. Elbette bu konuda ülkeyi baştan başa bir tren ile katetmek isteyen gezginlere yardımcı olmak isterdik ancak bunun kolay bir yolu bulunmuyor. Eğer bu yolculuğu gerçekleştirmeyi gerçekten çok istiyorsanız şansınızı zorlamaya inanmalı ve sürekli olarak denemelisiniz. 

Yapılan yeni düzenleme ile beraber artık iki çeşit Doğu Ekspresi olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bunlardan bir tanesi Turistik Doğu Ekspresi diğer ise normal Doğu Ekspresi. Bu iki tür arasındaki en temel fark vagon farkı. Turistik Doğu Ekspresi içerisinde; 2 hizmet, 1 yemekli ve yataklı olmak üzere toplam dokuz vagon bulunuyor. Tren 120 kişi kapasiteli ve tamamı yataklı vagondan oluşuyor. Doğu Ekspresi Ana Hat Treni içerisinde; sadece örtülü kuşetli, pulman ve yemek vagonu var. Yataklı vagon bulunmuyor. Bu iki seçenek arasında ; güzergah aynı ama durak mantığı farklı, zaman ve süre farklı, fiyat farkı bulunuyor. Her iki tren seferi arasındaki diğer ufak detayları TCDD’ye telefon ile ulaşarak ya da resmi sitesinde ilgili bölümleri okuyarak ulaşabilirsiniz. 

Doğu Ekspresi Biletini Nasıl Alabilirim? 

Doğu Ekspresi biletlerini TCDD’nin e-bilet sistemi üzerinden satın almak mümkün. Ayrıca tcddtasimacilik.gov.tr adresi üzerinden yolcu bölümünde bulunan bilet satış noktalarından, Sirkeci Garı’ndan, 444 82 83 nolu müşteri hizmetlerini arayarak ve TCDD’nin e- bilet uygulamasını telefonunuza yükleyerek bilet satın alabilirsiniz. 

Doğu Ekspresi Vagon Çeşitleri 

24 bünyesinde yemek vagonu haricinde 3 çeşit vagon bulunuyor: Pulman, Örtülü Kuşetli ve Yataklı Vagon. 

Pulman: Standart koltuklu vagonlar. Tren boyunca bir üzerinde 2 çiftli ve 1 tekli koltuk olacak şekilde tasarlanmış oturma düzenine sahip. Tren içerisinde çok sayıda koltuk bulmasına karşın koltuklar arasındaki mesafenin rahatlığınız açısından son derece yeterli olduğunu söylemek gerek. Doğu Ekspresi’nin diğer yolculuk seçenekleri düşünüldüğünde en kolay bilet bulabileceğiniz ancak en konforsuz seçenek olarak biliniyor. 

Örtülü Kuşetli : Kompartman halinde, 4 kişilik, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz. Bu seçenek, ailesi ya da arkadaşları ile birlikte Doğu Ekspresi seyahati gerçekleştirmek isteyen gezginlerin favorisi konumunda yer alıyor. Ancak örtülü kuşetli biletlerin bu bölümde gezginler arasındaki rekabetin oldukça fazla olmasından ötürü son derece kısa bir süre içerisinde tükendiğini ve eğer bu seçenekte seyahat etmek istiyorsanız elinizi hızlı tutmanız gerektiğini belirtmekte fayda var. 

Yataklı Vagon : Küçük bir oda şeklinde, içerisinde buzdolabı, masa ve lavabo bulunan yataklı vagonlar ülkenin bir ucundan diğerine trenle seyahat ederken maksimum konforu sunduğu için en gözde seçeneğin bu olduğunu söyleyebiliriz. 

Doğu Ekspresinde Hangi Vagon Çeşidini Tercih Etmeliyim? 

Aslında tercih tamamen size kalmış… Eğer iki kişi bir yolculuk gerçekleştirecekseniz elbette ilk seçenek olarak karşınıza yataklı vagon çıkıyor ancak daha önce de belirttiğimiz gibi Doğu Ekspresi treninde biletler son derece kısa süre içerisinde bittiğinden dolayı fazla bir seçeneğiniz de kalmıyor. Hem örtülü kuşetli hem de yataklı vagon seçenekleri alan olarak aynı alana sahip. Yalnızca içerik özellikleri farklı olduğundan aynı alan farklı eşyalar ile doldurulmuş durumda. Eğer bir arkadaş grubu ile seyahat edecekseniz örtülü kuşetli kesinlikle ilk seçenek haline geliyor. Ancak örtülü kuşetli bölümünde kullanıma sunulan masanın son derece küçük olduğunu ve 1 günü aşkın bir süre süren yolculukta yolcuların ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Bölüm içerisinde 4 kişi seyahat etmenize karşın bir kişilik uçak masası boyutunda bir masa ile ihtiyaçlarınızı karşılamanız bekleniyor. Buna karşın eğer yolculuk sırasında biraz fazla eşya yüklenmiş şekilde seyahat ediyorsanız örtülü kuşetli en iyi seçenek şekline geliyor. Yataklı vagon bölümde iki kişilik yatak ve masa, lavabo yer aldığı için boş alan son derece dar ve bu kısıtlı alan içerisine eşyalarınızı sığdırmakta zorlanabilirsiniz. Seyahatiniz sırasında bol bol manzarayı seyretmek istiyorsanız da gene örtülü kuşetli vagon seçeneğini tercih etmeniz yerinde olacaktır. Zira yataklı vagon bölümünde yalnızca bir kişi cam kenarında yolculuk gerçekleştirebiliyorken örtülü kuşetli vagon bölümünde iki kişi cam kenarında seyahat edebiliyor. 

Eğer örtülü kuşetli vagon bölümünden koltuk almayı planlıyorsanız 4 koltuğu da satın almanız gerekiyor. Zira yolculuk sırasında yalnızca iki kişilik koltuk satın aldığınızda yanınızın tanımadığınız kişilerle dolması son derece muhtemel. Üstelik örtülü kuşetli bölümünde bir yatağın boş olması size eşyalarınızı rahat rahat yerleştirebileceğiniz bir alan imkanı sunuyor. 

Başta da belirttiğimiz gibi hangi vagon türünde bir koltuk olarak seyahat edeceğiniz sadece sizin tercihlerinize göre değişiyor. Tüm seçeneklerin kendisine özgü özellikleri var ve bütün bunları göz önünde bulundurarak seçenekleri değerlendirmeniz gerekiyor. Ancak şunu belirtmeliyiz eğer pulman bölümünde seyahat etmeyi düşünüyorsanız bilet bulmak kolay olmak ile birlikte bu bölümde seyahat etmek şehirler arası otobüs ile seyahat etmeye benziyor. Genelde ulaşım amaçlı tercih edildiğinden de yılın her döneminde rahatlıkla bilet bulmak mümkün. Ancak, siz partneriniz, aileniz ya da arkadaşlarınızla size özel eğlenceli vakitler geçireceğiniz bir seyahate çıkmak istiyorsanız örtülü kuşet ve yataklı vagon seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekiyor. Bölümlerin biletleri hem seyahatseverler tarafından çokça tercih edilmesi hem de bazı tur firmaları tarafından toplu halde rezerve edilmesinden dolayı bilet bulmak bir hayli güç. 

Eğer Türkiye’nin herhangi bir noktasına otobüs ile seyahat etmeyi istiyorsanız vakit kaybetmeden ülkenin herhangi bir noktasına en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin