“Her şey kötüye gittiğinde kendine bir tatil ısmarla.” -Betty Williams-

Bodrum, Bodrum… Derin maviliklerin yeryüzünde can bulduğu yer. Malumunuz yaz mevsimi sonlarına doğru ilerliyor efendim. Ancak gene de son mevsimin son demlerinde bir yaz tatili geçirmek isteyenler için zaman tükenmiş değil. Elinizi çabuk tutmanızda fayda var. Türkiye’de yaz tatili dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen yerlerden bir tanesi ise Bodrum oluyor. Peki, uğruna şarkılar yazılan, sayısız yaz aşkının başladığı, şiirlere konu olan bu yer neresi?

Bodrum, Türkiye’nin Muğla ilinin en geniş ilçesi. İlçenin kayıtlı nüfusu yüz elli bin ile iki yüz bin arasında değişiklik gösterse de özellikle yaz mevsiminde ilçeye akın eden turistlerle birlikte bu doğa harikası bölge yedi yüz bini aşan nüfus yoğunluğuna ulaşabiliyor. Akdeniz ikliminin yazları sıcak olan yapısı ile masmavi denizlerin kaynaşması sonucunda bugün dünyada oldukça popüler olan tatil beldelerinden biri ortaya çıkıyor. Bodrum’a ulaşmak bizler için çok daha basit. Yaz mevsiminin bu son demini geçirmek için harika bir yer.

Bölgeye tatil yapmak için yola koyulduğunuzda eğer uçakla yolculuk yapmıyorsanız yol boyunca Bodrum’a gelen kadar bir ön izleme yaşıyorsunuz. Bu durum otobüste daima cam kenarında olmak istememin nedenlerinden biri. Otobüs yolculuğu sırasında henüz siz ilçeye gelmeden başlıyor mavi ile yeşilin sıcak dansı. Otobüs camından dahi görebildiğiniz berrak ışıltılı dalgaları ile gözlerinizi alıyor. Dalgalar ise Karadeniz gibi gönlümüze korku salan türden değil, deniz yüzünde oynaşan küçük balıklar kadar ürkütücü en fazla. Bu manzara ile karşılaştığınızda aklınızda tatilinize dair ufak bir ön izleme canlanıyor. Bodrum’a yaklaştığınızı ileride görünen beyaz, uzaktan kültür mantarlarını andıran evlerden anlıyorsunuz. İlçe içerisinde sıcaktan korunmak için tüm binalar bembeyaz boyanmış şekilde. Bu beyaz evlerin bulunduğu dar sokaklardan Bodrum otogarına ilerliyor otobüs. Otagarda indikten sonra ise yolculuğunuzun geri kalanını şehir içi ulaşım için kullanılan minibüsler ile gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bodrum’un bölgelerinden olan, “Turgutreis, Yalıkavak, Gümbet, Bitez” gibi her nokta için ayrı ayrı minibüsler mevcut.  Eğer şehir dışarısından tatile geliyorsanız tahminen bu bölgelerden birinde butik bir otel bulmuş olmalısınız. Bodrum yıl içerisinde en çok turist alan yerlerden birisi olduğu için otel seçenekleri de bir hayli fazla. Bu nedenle konaklama konusunda sıkıntı çekmiyorsunuz.

Bodrum Gezilecek Yerler

Bodrum’a vardığınızda gezilecek görülecek pek çok yer olduğunun farkına varıyorsunuz. Ancak tatilini burada geçirenler, ilçenin bütün yerlerini derinlikle gezmek yerine genellikle düzenlenen belli başlı etkinliklere katılıyor ve tatilini deniz, güneş, kum üçlüsü ile geçiriyor. Bodrum içerisinde henüz otogardan çıkıp kalacağınız yola doğru ilerlerken ilçede düzenlenecek konser vb. etkinliklerin ilanlarını görebiliyorsunuz. Minibüsle Bodrum’un yerleşim noktalarına varmadan önce ilçenin merkezine doğru ilerlerken ilçenin gezilecek görülecek yerlerinin başında gelen Bodrum Kalesi’ni görüyorsunuz. Kale’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmese de uzaktan dış görünüşüne baktığınız da dahi oldukça iyi şekilde korunduğunu anlayabiliyorsunuz. Eğer kaleyi görmek isterseniz aynı şekilde kaldığınız noktadan ilçe içi ulaşım sağlayan minibüslerle yolculuk yaparak ulaşım sağlayabilirsiniz. Kaleyi gezmeniz 20 ile 30 dakika arasında sürüyor. Ancak Bodrum Kalesi’nde bir de sualtı müzesi olduğunu unutmayın. Ayrıca burayı da gezebilirsiniz.

Bodrum’da konaklayabileceğiniz duraklardan bir tanesi aynı zamanda Bodrum otogarına en yakın olanı Gümbet. Burası geceleri ilçenin kalbinin attığı yer olarak tanımlanabilir. Çünkü aynı zamanda gece hayatının en renkli olduğu Barlar Sokağı’na da ev sahipliği yapıyor. Gümbet tam anlamı ile denizin kıyısına kurulmuş ve plajları bir harika. Denize girebileceğiniz çok geniş alanlar bulunuyor. Buradan sonra ilerisinde yer alan Bitez’de konaklamak için çok ideal. Yalnız Bitez’de yerleşim biraz daha iç kesimlere doğru. Eğer denize sıfır bir otelde konaklamıyorsanız muhtemelen gün içerisinde denize gitmek için minibüsleri kullanmanız gerekecek. Çünkü hava sıcaklığının tavana çıktığı zamanlar yürümek bir hayli zor oluyor. Bitez’de Gümbet kadar çok cafe ve restoran bulmanız mümkün değil. Hatta bütün marketlerin, kasapların, manavların küçük bir meydan da toplandığını söylemek gerek. Bitez, Gümbet’e oranla daha sessiz, sakin bir yer bu nedenle burada huzurlu bir tatil geçirmeniz daha muhtemel.

Bodrum’da ne  yenir?..

Bodrum yıl içerisinde ağırladığı binlerce hatta milyonlarca turisti ile bilinen bir bölge. Hal böyle olunca yalnız bir kesime hitap eden bir yemek kültürüne sahip olmadığını söylemek zor değil. İlçe içerisinde Türkiye’nin ve dünyanın farklı lezzetlerini deneyimlemek mümkün. Gümbet içerisinde farklı restoranlar bulmanız daha muhtemel bir durum. Bunun dışında Oasis alışveriş merkezi bulunuyor ilçede. Burada çok sayıda elit restoran var. Çin yemeklerinden Türk mutfağına kadar geniş yelpazede lezzet arşivleri bulunuyor. Özellikle bizim kaldığımız dönemde bu alışveriş merkezinde yer alan Çin lokantasında yediğimiz yemekler unutulmazdı diyebilirim.

Bodrum’a nasıl gidilir?

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi Bodrum ülkenin en çok ziyaretçi alan noktalarından bir tanesi. Bu nedenle buraya ulaşım sağlamak hayli kolay. İster havayolu isterseniz de karayolu aracılığı ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu rotasyonda yolcu sayısının fazla olması nedeni ile bilet bulmak zor. Özellikle yaz aylarında uçak bileti alacaksanız biletinizi önceden ayırtmanızda fayda var. NeredenNereye.com üzerinden ucuz uçak bileti sorgulaması yapabilirsiniz. Aynı şekilde NeredenNereye.com’da ucuz bodrum otobüs bileti sorgulaması yaparak çeşitli firmaların otobüs biletlerini bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin