Bugün kısa süreli bir tatil planlayanlar için Türkiye’nin özellikle son döneminde yıldızı giderek daha da parlayan enfes şehirlerinden birine kısa bir yolculuk yapıyoruz. Amasya, Türkiye’nin Orta Karadeniz Bölümünde yer alan yüz ölçümü 5.701 kilometrekare olan küçük ama doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile insanları kendisine hayran bırakan bir kent. 

Amasya’ya yolunuz düştüğünde seyahatlerinizde yaya olarak şehir gezmeyi sevmiyorsanız bu fikrinizin değişeceğine emin olabilirsiniz. Her şeyden önce Karadeniz’in bu küçük kentinde oksijen seviyesi yüksek ve nüfusun azlığı ile birlikte kalabalık metropollerde kolay kolay tanıklık edemeyeceğiniz bir huzur ortamı hakim. Bu nedenle Amasya topraklarına adım attığınızda, bu huzurlu kenti yavaş adımlarla sindire sindire gezme fikri aklınızı çeliyor. Garip bir hayranlıkla kentin sokaklarını dolaşmaya başlıyorsunuz… Kral Mezarları, Yeşilırmak kenarındaki meşhur Yalıboyu evleri, Ferhat ile Şirin’in aşk sahnesi ve çok daha fazlası bu masalsı kentte seyahat severleri bekliyor. Karadeniz’in bu yeşili, maviyi, baharı ve sonbaharı harmanlayan, sessiz sakin kenti ziyaretçilerinde tekrar gelme isteği uyandırıyor. 

Eğer seyahatiniz sonunda güneş ışıklarının gözden kaybolduğu bir zaman diliminde kentin ışıkları ile karşılaşıyorsunuz. Amasya’nın bu gece manzarası, serin havası, bir ahenkle dizilmiş evlerini süsleyen ışıkları sizleri ilk görüşte büyülemeye yetiyor. Kent küçük bir coğrafya üzerinde kurulu olduğunda bu gece ışıkları arasında kendini gösteren Yeşilırmak kıyısındaki Yalıboyu Evleri hemen ardında Pontus Kral Mezarları, tam tepede Harşena Dağı üzerindeki Amasya Kalesi gecenin karanlığında masmavi ışıklar içerisinde sıralanıyor. Bu manzara “Bu kenti mutlak gündüz gözü ile de görmeliyim” fikrini zihninize işliyor. 

Şüphesiz, kentin ziyaretçileri arasında son derece popüler olan Çakallar Tepesi, Amasya manzarasına en güzel şekilde tanıklık edebileceğiniz nokta. Bu nedenle gezi planınıza bu güzel seyir bölgesinden başlamak isteyebilirsiniz. Kentin manzarasına en güzel şekilde tanıklık edebileceğiniz bu tepeye ulaşmak için biraz zahmete katlanmanız gerektiğini de belirtelim. Tepede, Türk Halk Hikayesinin en önemli örneklerinden biri kabul edilen Ferhat ile Şirin’e ithafen yapılmış su kanalı mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Kanal karşısında Ferhat ile Şirin hikayesinde vurgulanan büyük aşk için büyük fedakarlık temasını çok daha derinden hissediyorsunuz. 

Eğer yorulacağınızı düşünerek Çakallar Tepesine çıkmak istemezseniz bunun için üzülmenize gerek yok. Etrafı minik dağlarla çevrili olan bu kenti panoramik manzara ile izleyebileceğiniz çok sayıda seyir noktası bulunuyor. Kentin son zamanlarda yoğun ilgi görmesi nedeniyle ziyaretçi sayısında da bir artış yaşanıyor. Bu nedenle gittiğiniz döneme bağlı olarak turistik noktalarda sizin gibi gezginler ile sıklıkla karşılaşabilirsiniz. İnsanlar özellikle yaz aylarında hem güneşin doğuşuna tanıklık edebilmek hem de sakin bir ortamda bol bol fotoğraf çekmek için sabah saatlerinde gezintiye başlıyorlar. Şehri ikiye bölen Türkiye’nin en güçlü akarsularından Yeşilırmak muazzam bir atmosfer oluşturmuş durumda. Elbette son yıllarda yapılan köprülerle birlikte kent içerisinde bir yandan Yeşilırmak manzaralarına tanıklık ederken diğer yandan kolaylıkla yaya olarak ulaşım sağlayabiliyorsunuz. 

Efsanevi Kaya Mezarları 

Amasya tatiliniz boyunca kenti keşfederken hiç şüphesiz gözlerinize çarpan noktalardan biri Efsanevi Kaya Mezarları olacak. Yıllar boyunca şehrin en önemli turistik noktalarından biri olan Kaya Mezarları kentin sembolü haline gelmiş. Mezarlar Yalıboyu evlerinin arkasındaki Harşena Dağı’nın eteklerinde kendine yer buluyor. Kral Mezarlarına ulaşmak için Yalı Sokak üzerinden yürümelisiniz. Ardından Yalıboyu evlerinin arasından ve tren raylarının altından geçerek mezarlara ulaşabilirsiniz. Elbette belirli bir yüksekliğe çıkmanız gerekiyor. Bunun için birazcık yorulmaya hazır olsanız iyi olur. Ancak merak etmeyin bu manzara karşısında tatlı bir yorgunluk olarak hafızanızda kalıyor. 

Kral Kaya Mezarları, MÖ 302’de Pontus Kralı 1. Mithridates tarafından inşa ettirilmiş. Dönemin önemli ritüel merkezlerinden biri olarak kabul edildiği biliniyor. Bu nedenle özellikle tarihe merakınıza varsa hem Amasya kentinin tarihini yakından tanımak hem de tanıklık ettiğiniz bu eserin önemini daha iyi kavramak açısından gelmeden önce kısa bir araştırma yapabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var ki, Kral Mezarlarına giriş ücretli ve müze kart geçmiyor. Bu bilgi doğrultusunda gezi planınıza yeniden şekillendirebilirsiniz. 

Medeniyetler beşiği olarak kabullendiğimiz Anadolu topraklarında pek çok kaya mezarları görebilirsiniz. Birçok medeniyette olduğu gibi Pontus kralları da öldükten sonra yeniden dirileceklerine inandıkları için bu özel oda görünümlü mezarları inşa ettirmişler. Ancak Amasya’daki bu mezarların işçilik açısından son derece önemli olduğunu ve günümüze kadar daha sağlıklı şekilde ulaştığını belirtelim. Öylesine titiz çalışılmış ki, mezarlar bulundukları dağdan tamamen ayrılarak krallar için özel odalar haline getirilmiş. Kaya mezarlarını haftanın her günü sabah 09:00 ile akşam 19:00 arası gezebilirsiniz. 

Amasya’da tarih meraklılarını sevinderecek başka müzelerde bulunuyor. Amasya Müzesi, Hazeranlar Konağı Müze Evi, Minyatür Amasya Müzesi kenti ziyaretçilerinin görmesi gereken noktalar arasında değerlendiriliyor. 

Fotoğraf Noktası : Yalıboyu Evleri 

Kenti ikiye bölen Yeşilırmak kıyısına dizilmiş Yalıboyu Evleri ziyaretçilerin gezmeyi en çok sevdiği noktalarında başında geliyor. Gezginler Yalıboyu Evleri ve Sofular Mahallesinin bulunduğu bölgeyi fotoğraf noktası olarak değerlendiriyor. Gerçekten doğanın kente sunduğu manzara ile uyumlu şekilde birleşmiş küçük şirin evler insanda oldukça güzel bir izlenim bırakıyor. Bu bölgeler arasında dolaşırken Figani Sokak’tan da geçiyorsunuz. Buranın da oldukça hoş manzaralara tanıklık ettiğini hatırlatalım. 

Bu küçük kentte her yeri yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Yalnızca Ferhat ile Şirin Müzesine ulaşım sağlamak için araç kullanmanız gerekiyor. Ferhat ile Şirin, Amasya’nın yüksek bir tepesinde kollarını sonsuz aşka açmış şekilde ziyaretçilerini selamlıyor. Müze kartın geçerli olmadığı bu müzede giriş ücreti 5 lira gibi oldukça makul bir tutar. 

Tüm bu gezintiden sonra hala vaktiniz varsa Amasya’nın doğa harika noktalarından biri olan Borabay Gölünü de kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Karadeniz’in yeşilinin ve mavisinin en güzel şekilde harmanlandığı noktalardan biri. 

Ülkemizin masalsı kenti Amasya’yı en kısa zamanda ziyaret etmek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Amasya otobüs biletini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin