Bursa, Türkiye’nin doğal ve tarihi güzellikleri ile dikkat çeken bir bölgesi olmasının yanı sıra aynı zamanda ülkenin sayılı gelişmiş kentlerinden de bir tanesi. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa geçmişinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Anadolu’nun yeşilin neredeyse her tonunu görebileceğiniz bir yer. Köklü tarihi geçmişinden gelen kültürel değerler ile modern yapılanmaları bir arada harmanlayan bu şehir Dünya’nın her yerinden ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Özellikle son yıllarda göstermiş olduğu gelişim ile birlikte Bursa’da konaklama seçenekleri de son derece gelişmiş durumda. NeredenNereye.com ailesi olarak yakın zamanda Bursa’ya bir seyahat düzenlemek isteyenler için Bursa’da gezilecek 10 harika yeri kısaca listeledik. 

Ulu Cami

Evliya Çelebi’nin hakkında, “Bursa’nın Ayasofya’sı” yakıştırması yaptığı Ulu Cami şehirde gezilmesi gereken noktaların başında geliyor. I. Bayezid’in emri doğrultusunda 1396 – 1399 yılları arasında yapımı tamamlanan caminin mimarlığını kimin üstlendiği yapılan tüm çalışmalara karşın kesin olarak tespit edilememiş. Bu konuda Ali Neccar ve Hacı İvaz isimleri ön plana çıkıyor. Yapımı tamamlanıp hizmete açıldıktan sonra Bursa halkı tarafından oldukça ilgi gören bir yapı haline gelen camide rivayetlere göre ilk hutbeyi halk arasında Somuncu Baba olarak bilinen kişinin okuduğu düşünülüyor. 

Yeşil Cami & Yeşil Türbe

Bursa özellikle Osmanlı mimarisine ilgi duyan gezginler için harika fırsatlar sunuyor diyebiliriz. Elbette Osmanlı mimarisi söz konusu olduğunda Bursa’da yer alan Yeşil Cami ve Yeşil Türbe ilk akla gelen eserler arasında. Çelebi Mehmed’in emri doğrultusunda Haci İvaz gözetiminde yapılan cami görenleri hayran bırakıyor diyebiliriz. Aynı zamanda Selçuklu mimarisinden de izler taşıyan caminin adı bir zamanlar minarelerini kaplayan çinilerden geliyor. 

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Yapıların bulunduğu alanda, Bizans döneminden kalma metropolit manastırı Sainte Elle ya da dilimizdeki adıyla Gümüşlü Kümbet’in kalıntıları yer alıyor. Tophane Parkı’ında yer alan türbelerden Osman Gazi’ye ait olanı, sekizgen planlı tasarıma sahip. Bu tarihi yapılar son derece sade mimari yapıları ile dikkat çekiyor. Öyle ki, pencerelerin üzerindeki süsler yapılırken bile sadeliğin korunmasına son derece özen gösterilmiş. 

Tophane Saat Kulesi

Son derece zarif mimarisi ile dikkatleri üzerine toplayan Tophane Saat Kulesi, ilk olarak Sultan Abdulaziz döneminde yapılmış. Kule tarihi boyunca bir kere yıkılmış olsa da daha sonradan günümüzdeki şekli ile yeniden inşa edilmiş. 33 metre yüksekliğe ve 5 metre ene sahip olan bu aynı zamanda Bursa’nın göz alıcı manzaraları ile çevrili. Her bir yüzünde ayrı bir saat bulunan bu yapıdaki saatler günümüzde çalışmıyor. Bursa seyahatiniz sırasında fazla vakit kaybetmeden gezebileceğiniz harika bir yer. 

Koza Han

Ulu Cami yakınında yer alan Koza Han bir yandan alışveriş yaparken diğer yandan tarihi bir noktayı gezmenize imkan sağlayan oldukça ilginç bir konum. Koza Han, 1491 yılında II. Bayezid tarafından inşa ettirilmiş. Hanın yapımını üstlenen mimar ise dönemin önemli isimlerinden Abdul Ul Bin Pulat Şah. Merkezinde bir avlu bulunan bu alışveriş noktası iki katlı ve 95 odalı olacak şekilde tasarlanmış. 

Irgandı Köprüsü

Ülkemizin mimari çeşitlilik açısından en zengin noktalarından biri olan Bursa’nın Irgandı Köprüsü, Osmangazi ve Yıldırım ilçeleri arasında Gökdere Nehri üzerinde bulunuyor. 1442 yılında Hoca Muslihiddin tarafından yapılan köprü günümüze kadar son derece başarılı şekilde korunmuş. Köprü ilk başta yalnızca ulaşım kolaylığı sağlamak amacı ile inşa edilmiş olsa da üzerine sonradan eklenen bölümler ile bir ticaret merkezi olması da amaçlanmış. 

Muradiye Külliyesi 

Osmanlı hanedan üyelerine ait kabristanların çokluğu nedeni ile “Sultanlar Kabristanı” olarak da isimlendirilen Muradiye Külliyesi, Bursa’nın dikkat çekici yapılarından bir tanesi. II. Murad tarafından yaptırılan külliye aynı zamanda doğal güzellikleri ile ünlü Bursa’dan dolayı “Yeşil” unvanının sahibi olmuş. Külliye, ilk inşa edildiği dönemde cami, sıbyan mektebi, medrese, hamam, Sultan II. Murat’ın kendi türbesi ve darüşşifa bölümlerinden oluşuyormuş. 

Hanlar Bölgesi & Kapalıçarşı

Osmanlı’nın ilk başkenti olmasından dolayı daha sonradan başkent İstanbul olarak belirlenmiş olsa da uzun yıllar boyunca hanedan üyeleri şehre hanlar yaptırmaya devam etmiş. Osmanlı döneminden günümüze uzanan bu gelenek sayesinde bugün Hanlar Bölgesi’nin oluşmasına neden olmuş. Bu bölgede İpek Han ismi ile anılan yapı bölgenin en büyük hanı olma özelliğini taşıyor. Pirinç Han, Emir Han, Geyve Han, Fidan Han ve Tuzhan da sadece mimari detaylarıyla değil, aynı zamanda bünyelerinde barındırdıkları alışveriş fırsatlarıyla görülmeyi fazlasıyla hak ediyor. İlk olarak yapılanması Orhan Gazi dönemine dayanan alışveriş noktası Kapalı Çarşı da bölgede mutlaka görmeniz gereken noktalardan bir tanesi.

Emir Sultan Cami ve Külliyesi

Onbeşinci Yüzyılda Yıldırım Beyazid’in kızı Hundi Fatma Hatun tarafından yaptırılan Emir Sultan Cami ve Külliyesi ülkemizin en çok ziyaret edilen ibadethanelerinden bir tanesi. Bu yapılanma Bursa’daki tüm benzerlerinden daha büyük bir alan üzerine kuırulu. İçerisindeki çini süslemeleri ile ayrıca dikkat çeken bu yapı uzun süren tarihi boyunca korunmayı başarmış. Külliye içerisinde Anadolu’da oldukça ünlü olan Emir Sultan’ın türbesi de bulunuyor. 

Soğanlı Botanik Parkı ve Hayvanat Bahçesi 

Soğanlı Botanik Parkı, İzmir – İstanbul yolu üzerinde bulunuyor. Botanik parkı, 400 bin metrekarelik alana sahip. 12 kilometrelik yürüyüş parkuru ile 3 büyük göleti, su oyunları havuzunu ve bisiklet yolunu bünyesinde barındıran parkta, farklı temalara sahip bahçeleri gezerek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Hemen yanı başındaki hayvanat bahçesinde ise Nil timsahı, yeşil iguana, mavi tavus kuşu, kızıl şahin, Mandarin ördeği, zebra, lama, Afrika aslanı ve boz ayı gibi farklı türleri doğal yaşam şartlarına uygun hazırlanmış özel alanlarda gözlemleyebilirsiniz. 

Türkiye’nin her yerinden en uygun Bursa otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin