Muhteşem doğası ve temiz havası ile ziyaret edenleri büyüleyen Bursa, tarihi ve kültürel bakımdan da ülkemizin en turistik bölgelerinden biri. Bursa’yı ziyaret etmek isteyen fakat nereden başlayacağını bilmeyen gezginler için hem yerli hem de yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği popüler noktaları yazdık.

Bursa

Türkiye’nin Güney Marmara bölümünde yer alan en kalabalık dördüncü ilidir. İstanbul’dan sonra Marmara Bölgesinin ikinci büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2021 istatistiklerine göre 3 milyondan fazladır. Bursa’nın eski adı kayıtlarda Hüdavendigar olarak geçmektedir. Doğuda Bilecik, batıda Balıkesir, güneyde Kütahya, kuzeydoğusunda Sakarya ve Kocaeli, kuzeyinde ise Marmara Denizi ve Yalova ile komşudur.

Bursa Türkiye’nin ekonomik açıdan en gelişmiş şehirlerinden birisidir. Sanayi ve otomotiv üretim sektöründe lider konumda Bursa’da: Tofaş, Renault, Fiat, Peugeot, Karsan, Bosch, TOGG, Akia otobüs gibi sektöründe lider konumdaki firmaların fabrikaları bulunmaktadır. Aynı zamanda ticari ve binek araç yedek parça ve yan sanayi fabrikalarının da büyük bir kısmı Bursa şehrindedir.

Bursa ekonomik açıdan önemli olduğu kadar tarihi zenginlikleriyle de önem taşımaktadır. Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’da Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemine ait birçok tarihi eser bulunmaktadır.

1. Ulu Cami

Bursa gezilecek yerler listesinin en başında şüphesiz şehrin sembolü haline gelen Ulu Camii yer almakta. Erken dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan cami 1936-1400 yılları arasında inşa edilmiş. Ünlü Seyyah Evliya Çelebi’nin Bursa’nın Ayasofya’sı olarak gösterdiği camii Yıldırım Beyazıt tarafından Niğbolu savaşının kazanılması şerefine yaptırılmış.

20 adet kubbesi olan heybetli caminin iç bölümünde ceviz ağacından, kündekari tekniği ile yapılan benzersiz güzellikteki minber bulunmakta. Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Ulu Camii Bursa Atatürk caddesi üzerinden bulunuyor.

2. Yeşil Camii

15.yüzyılda Çelebi Sultan Mehmet’in emriyle mimar Hacı İvaz Paşa tarafından inşa edilen Yeşil Camii Osmanlı mimarisinin ilk örnekleri arasında yer alıyor. Kusursuz işçiliğin el izlerini taşıyan çini kaplamalar ile ünlü olan Yeşil Camii Bursalılar tarafından o kadar benimsenmiş ki bulunduğu semte de yeşil ismi verilmiş.

Caminin göz kamaştırıcı çinilerle süslü iç duvarları ve tavanı tam bir sanat eseri niteliğinde. Caminin giriş bölümünde ise Türk taş oymacılığı örneklerinden görkemli kemerli bir taş kapı bulunuyor. Yeşil Camii tüm ihtişamıyla Bursa’ya yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

3. Yeşil Türbe

Bursa’nın en önemli dini ve sanat eserleri arasında yer alan Yeşil Türbe 1421 yılında Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmış. Osmanlı döneminin en önemli külliyesi olan Yeşil Türbe sekizgen prizma formunda bulunuyor. Turkuaz renkli çinilerle kaplı dış duvarları olan türbenin iç kısmında ise çini bezeli mihrap, duvarlar ve sandıklar bulunuyor.

Yeşil Türbe günümüzde Çelebi Mehmet ve aile üyelerinin ebedi istirahat yeri olarak ziyaretçi kabul etmeye devam ediyor.

4. Koza Han

bursa

Bursa’da tarih meraklılarının uğrak yeri olan bir diğer mekan; Ulu Camii’nin hemen yanında bulunan Koza Han. 15. Yüzyılda II. Bayezid tarafından yapılan kervansaray iki kattan oluşuyor ve toplamda 95 odası bulunuyor.

İpek ticareti ile ünlenen kervansarayda günümüzde hanın üst katında bulunan odalarda halen ipek ticareti yapılıyor. Bursa geziniz sırasında Koza Han’a uğrayabilir, içerideki kafelerde tarihi ambiyans eşliğinde çayınızı kahvenizi içebilirsiniz. 

5. Osman Gazi & Orhan Gazi Türbesi

Bursa gezilecek yerler listesinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi yerlerden biri de Osmanlıların kurucusu olan Osman Gazi ile devletin ikinci padişahı olan oğlu Orhan Gazi Türbesi. Türbe Osman Gazi’nin vasiyeti üzerine Tophane’deki Sainte Elie isimli bir Bizans Manastırı’nın şapeli üzerine yaptırılmış. 1855 yılındaki büyük depremde tümüyle yıkılan türbe 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından yeniden inşa ettirilmiş.

Bazı aile üyelerinin mezarlarının da bulunduğu türbe içinde Osman Gazi’nin sedef kakmalı ahşap sandukası bulunuyor. Sandukanın üzeri işlemeli bir kadife kumaş ile örtülü. Sandukanın çevresi ise pirinç korkulukla çevrili şekilde bulunuyor.

6. Irgandı Köprüsü

Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip olan Irgandı Köprüsü dünyanın en eski çarşılı köprüsü olarak gösteriliyor. Çarşılı Irgandı Köprüsü’nden dünyada sadece dört tane bulunuyor. Diğer benzer yapılar Venedik, Bulgaristan ve Floransa’da bulunuyor.

Benzerlerinden daha gösterişli olan Irgandı Köprüsü 1442 yılında Gökdere üzerine yapılmış. Osmangazi ile Yıldırım ilçelerini birbirlerine bağlama vazifesi gören uzun tarihi boyunca pek çok doğa felaketi ve savaş görmüş ve hasar almış. Son olarak 2004 senesinde restore edilen köprüde el sanat ürünleri, zanaatçı dükkanları, sanat atölyeleri bulunuyor.

7. Kapalı Çarşı

Osmanlı döneminin ilk zaman yapılarından olan çarşı yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biridir. Tahtakale ile Emir Hanı arasında kurulan çarşı Yıldırım Bayezid tarafından Bedesten’e taşınmış. Daha sonra Orhangazi döneminde hanların aralarının çatı ile kapatılması sonucu kapalı çarşı ismini almıştır.

Günümüzde kapalı çarşının kalbi Bedesten Kuyumcular Çarşısıdır. Diğer kalan çarşılar Bedesten’in çevresinde konumlanmışlardır. Sipahi Çarşısı, Gelincik Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Tahılpazarı çarşısı bu çarşılar arasındadır. 130 tane dükkanın yer aldığı çarşıda havlu işçiliğinde giyime, ayakkabıcıdan kuyumcuya kadar birçok alanda hizmet verilmektedir.

8. Eski Aynalı Çarşı

1339 yılında Orhan Gazi tarafından hisar dışına yaptırılan külliyenin hamamı olarak kullanılan Aynalı çarşı şehrin ilk çarşı hamamıdır. 16. Yüzyıla kadar sapasağlam hizmet veren yapı, 1584 yılında çıkan yangında büyük hasar görmüş. Çarşı yenileme çalışmalarının ardından kadınlar ve erkekler bölümü olarak iki bölüme ayrılmış. Günümüzde yöresel ürünlerin satışının yapıldığı çarşı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

9. Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Bursa’daki en eski yapılardan biri olan Emir Sultan Camii Beyazıd’ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan için 15. Yüzyılda yaptırılmış. Oldukça büyük bir avluya sahip olan caminin oldukça geniş olan kubbesi Bursa’daki en geniş kubbe olarak gösteriliyor.

Caminin mimarisinde kullanılan İznik çinileri camiye zarafet katarken cam kenarı süslemeleri de yapının estetik açısından kuvvetlenmesini sağlıyor. Caminin yan bölümünde ise Emir Sultan’ın sandukasının yer aldığı bir türbe ile bir tane tarihi hamam bulunuyor.

10. Hünkâr Köşkü Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı komutanlarını ağırlamakla ünlü olan Hünkar Köşkü Müzesi sizi adeta zaman yolculuğuna çıkaracak. Hünkar Köşkü 19. Yüzyılda Abdülmecit Han ‘ın Bursa ziyaretlerinde konaklaması amacıyla av köşkü olarak inşa edilmiş.

Günümüzde restoran ve müze olarak hizmet veren köşkte Mustafa Kemal Atatürk’ün yatak odası, kabul salonu, yemek odası, havuzlu salon gibi birçok özel mekan sergileniyor.

11. Muradiye Külliyesi

Bursa gezilecek yerler listesinde görülmesi gereken bir diğer tarihi yapı ise Muradiye Külliyesi. II. Murad ve birçok Osmanlı hanedan üyesinin mezarlarının bulunduğu külliye 1425 yılında II. Murad tarafından yaptırılmış.

2014 yılında Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Külliye’nin bahçesinde 12 adet türbe bulunuyor. Yemyeşil ağaçların arasında mistik bir atmosfere sahip türbeler en çok Osmanlı dönemi mezar taşlarıyla dikkat çekiyor. Külliye medresesi günümüzde Kur’an ve El Yazmaları Müzesi olarak hizmet veriyor.

12. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Otomotiv üretim sektöründe öncü olan Bursa’da araba meraklıları için Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi olan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi bulunuyor. Müzede 2600 yıl öncesinde kullanılan faytonlardan at arabalarına, tekerleklerden Tofaş’ın eski modellerine kadar birçok tarihi değer sergileniyor.

13. Bursa Kalesi

Tophane Parkı ve Ulu Cami’ye yürüme mesafesinde bulunan Bursa Kalesi’nin tarihinin Tarihinin milattan önce 1. yüzyıla kadar uzandığı tahmin ediliyor. Yaklaşık 3,5 km uzunluğunda surlara sahip olan kale moloz taşlardan ve bloklardan yapılmış. 14 adet burç ve 5 adet kapısı olan tarihi kalenin mimarisi Bizans, Roma ve Osmanlı’dan da izler taşıyor.

14. Bursa Atatürk Evi Müzesi

Çekirge caddesinde bulunan Bursa Atatürk Evi Müzesi, bazı dönemlerde Mustafa Kemal Atatürk’e ev sahipliği yaptığı için şehrin ziyaretçileri tarafından oldukça önemli. Köşk Cumhuriyet’in 50. Senesi olan 1973 yılında müzeye çevrilip halka açılmış.

Fransız mimarisi esintileri taşıyan müze 2 kattan oluşuyor. İlk katta kabul ve dinlenme odaları sergilenirken ikinci katta ise yatak odaları ile çalışma odaları sergileniyor. Köşkün içerisindeki eşyaların hemen hemen hepsi Atatürk’ün kullandığı ilk şekliyle orijinalliğini koruyan eşyalar.

15. Bursa Arkeoloji Müzesi

Geçmişleri milattan önce 3000 yılına kadar uzanan 25.000 tane tarihi eser, ziyaret edenleri adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. Müzede milattan önce 3000 yılından başlayarak Bizans Dönemi sonuna kadar yapılan arkeolojik kazılarda bulunan çok sayıda tarihi eser sergileniyor.

Athena ve Apollo’nun bronz büstleri, cam eserler, sikkeler, Bizans dönemi gümüş, bronz, pişmiş toprak eserler, Zeus-Heraklas tasvirleri, Greko-Pers mezar steli ve Roma dönemi taş eserleri sergilenen tarihi eserlerden bazılarıdır.

Türkiye’nin her yerinden en uygun Bursa otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin