Cemreler düştü, bahar geldi, hoş geldi… 🙂 Güneş yavaştan ısıtmaya başlıyor ve çiçekler bir bir açmaya başladı. İlkbahar demek canlanmak demek. Hadi öyleyse biran önce kışın ağırlığını üzerimizden atalım ve önümüzdeki güzel günler için bir seyahat planı yapalım. Bu bahar ilk olarak yeşil ile modern mimariyi birleştiren Bursa’nın topraklarına doğru yol alalım dedik. Bursa’da nereler gezilir, ne yenir ne içilir kısmına gelmeden önce çok kısa şekilde tanımak da yarar var.

Bursa, Türkiye’nin Marmara Bölgesinde yer alıyor ve ülkenin dördüncü büyük şehri olarak kabul ediliyor.  Aynı zamanda yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin en mutlu şehirlerinden de biri. Ülkemiz için elbette ki değerli bir şehir ancak geçmişi de yadsınacak gibi değil. Özellikle Osmanlı döneminde belirli bir süre için imparatorluğa başkentlik yapmış.

Bursa, özellikle 1960’lı yıllardan sonra aldığı yatırımlar ile gelişim gösteren bir şehir. Şehirde tekstil sektörü büyük öncelik taşıyor, burada üretilen ürünler dünya pazarında görücüye çıkıyor. Amerika ve Avrupa’da Bursa havlularının ne kadar gözde olduğunu duymayan kalmamıştır sanırım. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesine sahip olan şehir günümüzde ülkede otomotiv sektörünün öncüsü konumunda.

Gerek tarihi yapıları ve gerekse de doğal güzellikleri ile dikkat çeken Bursa, ılıman iklim kuşağında yer alıyor. İkliminin getirdiği bu avantaj ile yılın hemen hemen her döneminde ziyaret açık bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Bünyesinde ev sahipliği yaptığı Uludağ, özellikle kış döneminde şehrin turist nüfusunda bir artışa neden oluyor.

Bursa’da Gezilecek Yerler

Bursa’nın hem doğal güzellikleri ile hem de geçmişinden kaynaklı kültürel mirası ile dikkat çeken bir şehir olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle bu şehre gerçekleştireceğiniz yolculuğunuz sırasında gezip görebileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Hepsine değinmiyor olsak da herkesin Bursa’da görmesi gereken noktalardan birkaçını sizler için listeliyoruz.

Ulu Cami

Ulu Camii

Zaman içerisinde Bursa’nın sembollerinden biri haline gelen Ulu Cami, eski şehir merkezinde yer almaktadır. Sahip olduğu mimari detaylarla birlikte İslam mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan cami, asırlardır ayakta kalmayı başarmıştır. Bursa Ulu Cami’nin mimarının tarihin önemli isimlerinden Ali Neccar olduğu düşünülüyor.

Bursa Hanları

Bursa, günümüzde olduğu gibi geçmişinde de Anadolu’nun değerli ticaret merkezlerinden bir tanesi. Bu nedenle şehirde geçmiş dönemlerden kalan ticaret merkezleri olan hanları görmek mümkün. Bursa’da günümüze kadar ulaşmış üç önemli han bulunuyor. Bunlar, “İpek Hanı, Koza Hanı ve Emir Hanı” olarak şehrin farklı noktalarında bulunuyor. Ulu Cami yakınlarında yer alan Emir Hanı ile başlayarak şehir geziniz boyunca bu tarihi alanları görebilirsiniz.

Yeşil Medrese

Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)

İlk Osmanlı medreselerinden biri olan bu eser, Sultaniye Medresesi olarak da anılıyor.

Hacı İvaz Paşa’nın yaptığı külliyenin, 1414 – 1424  tarihleri arasında yapıldığı düşünülüyor. Ulu Cami’de olduğu gibi külliyede İslam mimarisinin değerli motiflerini görebilirsiniz.

Atatürk Evi Müzesi

Atatürk Evi MüzesiAtatürk’ün Bursa ziyareti sırasında kaldığı bir evin kendisine armağan edilmesi ile birlikte burası Atatürk’ün şehirdeki konaklama merkezi olmuştur. Atatürk’e hediye edilen bu köşk 50.yılında bir müze haline getirilmiş ve ziyarete açılmıştır. Ziyaret etmek için köşk Bursa’da Eski Çekirge Caddesi üzerinden ziyaretçilerini beklemektedir.

Uludağ

Ülkemizin kış sporları denildiğinde akla gelen ilk yerlerinden biri olan Uludağ, 2543 metre yüksekliğe sahiptir. 1933 yılında Uludağ’a bir otel ve ulaşım için yol yapılmıştır. Bundan sonrası ise her geçen gün Türkiye’nin kış sporları merkezi haline gelmesi ile sonuçlanmıştır. Uludağ, Bursa ziyaretçilerinin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri. Hem muhteşem manzaraların hem de kış sporlarının tadını çıkarmak için gerçekten harika bir yer.

Uludağ

Cumalıkızık Köyü 

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine adını yazdırmayı başaran Cumalıkızık Köyü, Bursa’nın yıldırım ilçesinde bulunuyor. Hakkında çıkan haberlerden sonra her geçen gün daha popüler bir yer olmaya başlayan Cumalıkızık Köyü, el değmemiş doğal yapısı ve bu doğal yapıyı bozmadan uyum sağlamış köy evleri ile Bursa’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri.

Cumalıkızık

Tirilye

Bursa’nın Mudanya ilçesinin 12 kilometre ilerisinde yer alan Tirilye oldukça güzel ve ilgi çekici beldedir. Yüzyıllar boyunca bozulmadan korunan doğası ve sıcak yöre halkı ile gezginlerin Bursa’da en çok rağbet gösterdikleri rotalar arasında yer alıyor.

Tirilye

Bursa’da Ne Yenir Ne İçilir?

Bursa, bir dönem için Osmanlı’nın başkentliğini yapmış bu şehir. Ancak Osmanlı döneminden öncede yerleşim merkezi olarak kullanılıyor elbette. Tarihinin getirdiği bu yüzlerce yıllık birikimi ile birlikte kendine özgü bir yemek kültürü de oluşturmuş şehir. Bugün Türkiye’nin her noktasında ve hatta yurt dışında rahatlıkla bulabileceğimiz İskender kebabın çıkış yeri. Döner de Bursa’nın yöresinin harika bir lezzeti. Yemek yelpazesi bu iki yöresel lezzet ile sınırlı değil elbette ki. Bursa ziyaretçilerinin şehirden ayrılmadan önce, “İskender kebabı, kıymalı cantık, pideli köfte, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, tahinli pide, cevizli lokum, Cendere baklavası, düğün helvası, Bursa şeftalisi, kestane şekeri, dağ çileği, anjelik reçeli, mihaliç peyniri,” gibi yöresel lezzetleri denemelerini tavsiye ederiz.

Vakit kaybetmeden Bursa’ya bir yolculuk düzenlemek için hemen bir Bursa Otobüs Bileti alın. Bursa’ya giden Balıkesir Uludağ Turizm, Nilüfer Turizm, Metro Turizm gibi seçkin firmalar arasından sizin için en uygun Bursa otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

 

2 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin