“Hayat bir kitaptır ve gezip görmeyenler hep aynı sayfayı okur.” –St. Agustine-

Doğu Ekspresi’nin mecarasını kısaca betimleyeceğimiz bu yazımıza, döneminin büyük filozoflarından biri olarak kabul edilen St. Agustine’in seyahat ile ilgili sarf ettiği bu cümle ile başlamayı uygun gördük. Düşünüldüğü zaman gerçekten de öyle değil midir? Bir kitabın aynı sayfasını okuyarak ne kadar ilerleyebilirsiniz? Bir yolcu, tıpkı bir kitabı okuyormuş gibi her duraktan bir sayfa çevirmenin hazzını almalıdır. Yolculuğun keyfini ancak o zaman çıkarabiliriz. İki istasyon arasını keşfetmemizi sağlayacak yolculuk çeşitlerinden bir tanesi de tren yolculuğudur. Sanayi devrimi ile birlikte buharlı makinaların yükselişinden sonra özellikle trenlerin ortaya çıkması, hem yük taşımacılığı hem de seyahat alışkanlıkları bakımından bir devrim yaratmıştır. Elbette ki biz işin seyahat severler üzerindeki etkilerinden bahsediyor olacağız. Tren yolculukları insanlara bir yandan uzun mesafeleri konforlu şekilde kat etme imkanı sağlarken diğer yandan başlangıç ve bitiş noktası arasında bulunan bölgeleri kısmen görüp, tanıma imkanı sağlamıştır. Bu nedenle gerek edebiyat gerekse sinema gibi kurgusal dünyalarda oldukça fazla yer bulmuşlardır. Ülkemizde faaliyet gösteren Doğu Ekspresi de tren yolculuğu denildiğinde ilk akla gelen demiryolu servislerinden bir tanesidir.

Doğu Ekspresi, günümüzde Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinden Doğu Anadolu bölgesine sefer düzenleyen tren seferidir. Seyahatiniz sırasında ülkenin farklı noktalarını görebileceğiniz bu tren yolculuğu zaman içerisinde değişikliğe uğramıştır. Önceleri daha uzun bir mesafe kat eden Doğu Ekspresi’nin seferi İstanbul’dan başlıyordu. Ancak bu güzergahın değişmesi ile birlikte tren artık yolculuğuna Ankara’dan başlamaktadır. Bu tren seferi günümüzde, “Ankara- Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum -Kars” anahatları üzerinde gerçekleşmektedir. Ankara’nın bozkırlarından Doğu Anadolu’nun güneşi saklayan dağlarına kadar bir yolculuk imkanı sunan sefer, yaklaşık olarak 1933 km olan yolu 24,5 saat (Bir tam gün ve yarım saat) süre içerisinde tamamlamaktadır.

Ankara’dan Kars’a Doğu Ekspresi’nin durakları…

Doğu Ekspresi seyahat etmeyi düşünen yolcularımız için tren hattının durduğu durakları ve bu durakların herhangi birinde yolculuğunu sonlandıran yolcularımız için keşfedilmesi gereken yerleri kısaca listeleyeceğiz.

Ankara       

Ankara, ülkemizin başkenti olmak ile birlikte nüfus yoğun en fazla olan illerinden biridir. Ankara durağında inecek yolcularımızın, “Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ulus Gençlik Parkı, Augustus Tapınağı, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Roma Hamamı Açık Hava Müzesi” gibi Ankara’nın gezilmesi gereken noktalarını ziyaret etmelerini tavsiye ederiz.

Kırıkkale

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kırıkkale ilimiz tarihinde önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış noktalardan bir tanesidir. Bu durakta yolculuğunu sonlandıracakların, “Sulu Mağara, Çeşnigir Köprüsü, Ceritkale Kaya Mezarları, Silah Sanayi Müzesi” gibi Kırıkkale’nin gezilmesi gereken yerlerini ziyaret etmelerini tavsiye ederiz.

Kayseri

Kayseri,  İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde geçmişinde pek çok Anadolu uygarlığına ev sahipliği yapmış, bölgenin gelişmiş illerinden bir tanesidir. Doğu Ekspresi’nin bu durağında yolculuğunu sonlandıracak yolcularımızın, “Kayseri Atatürk Evi, Kapuzbaşı Şelalesi, Ağırnas Yeraltı Şehri, Derevenk Vadisi, Şeker Gölü” gibi Kayseri’nin gezilmesi gereken yerlerini ziyaret etmelerini tavsiye ederiz.

Sivas

Sivas bu tren seferinin bir önceki durağı olan Kayseri ile benzer özellikler taşıyan İç Anadolu Bölgesi’nin bir ilidir. Tren yolculuğunun bu durağında yolculuğunu sonlandıracak yolcularımızın, “Divriği Ulu Camii, Sızır Şelalesi, Tödürge Gölü, Çaltı Çayı, Sivas Kale Camii” gibi Sivas’ın gezilecek yerlerini görmelerini tavsiye ederiz.

Erzincan

Erzincan Doğu Ekspresi’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ne giriş durağıdır. Doğunun güzelliklerini sergileyen bu ilimizde yolculuğunu sonlandıran yolcularımızın, “Mama Hatun Türbesi, Otlukbeli Gölü, Girlevik Şelalesi, Abrenk Kilisesi, Hıdır Abdal Sultan Türbesi, Melikgazi Türbesi” gibi Erzincan’ın gezilecek yerlerini görmelerini tavsiye ederiz.

Erzurum

Erzurum, tren hattının ikinci Doğu Anadolu durağıdır. Yolculuğunu bu durakta sonlandırmaya karar verenlerin, “Cağ Kebabı, Aşotu Çorbası, Kayıf Dolması, Şalgam Dolması” gibi Erzurum’un kendine has yöresel lezzetlerinden tatmalarını öneririz. “Pasinler Kaplıcası, Erzurum Ulu Camii, Balıklı Köyü, Palandöken Kayak Merkezi, Yakutiye Medresesi” gibi Erzurum’un gezilmesi gereken yerleri mutlaka rotanızın içerisinde yer almalıdır.

Kars

Kars, Doğu Ekspresi tren hattının son durağıdır. Doğu’nun kendine has özelliklerini yansıtan illerinden bir tanesidir. Yolculuğunu burada sonlandıracak ziyaretçilerin, “Sarıkamış Kayak Merkezi, İnkaya İcingirt Merkezi, Katerine Köşkü, Topluçuoğlu Hamamı” gibi Kars’ın gezilmesi gereken yerlerini görmelerini tavsiye ederiz.

Yeşilçam bir filmlerinden birinin içindeymiş gibi seyahat etmek isteyenler için Doğu Ekspresi seferlerine devam ediyor. Tren yolculuğunu bir kez olsun denemek isteyenler için Doğu Ekspresi tren biletlerini NeredenNereye.com adresinden tren bileti sorgulaması yaparak bulabilirsiniz. Trenin standart bilet fiyatları 40-50 TL aralığında değişmektedir. Ayrıca, “hesaplı ve esnek” bilet seçeneklerinden farklı fiyatlara da bilet satın alınabilmektedir. Keyifli yolculuklar dileriz.

3 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin