Dünyaca meşhur koylarıyla, eşsiz doğasıyla Balıkesir; Türkiye’nin turizm konusunda en gelişmiş bölgelerinden biri. Ege ve Marmara Denizine kıyısı bulunan Balıkesir, Kaz Dağları’nın tertemiz havasıyla, mavi bayraklı plajlarıyla, ünlü tabiat parkları ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor. Günümüzde önemli bir tarih ve kültür turizmi merkezi olan Balıkesir tarihi Antik dönemlere uzanan şifalı kaplıcalarıyla da sağlık turizminin değişmez adresleri arasında. Her yıl yerli yabancı binlerce turisti ağırlayan Balıkesir’de görülecek ve yapılacak onlarca şey bulacaksınız.

1. Ayvalık

Ege Denizi kıyısında yer alan Ayvalık tertemiz plajları, tarihi hazineleri ve el değmemiş doğal güzellikleri ile sadece Balıkesir’in değil Türkiye’nin en sevilen turistik ilçelerinden biri. Badavut Plajı, Sarımsaklı Plajı, Altınova Plajı ve Duba Plajı Ayvalık’ın en ünlü plajları arasında yer alıyor.

Ayvalık Yunanistan Midilli Adası’nın hemen karşısında yer alıyor. limandan her gün hareket eden tekne turlarıyla Midilli Adası, Paşa Koyu, Cunda Adası, Ortunç Koyu ve Mosko Adası gibi adalar ziyaret edilebiliyor. Turistlerin uğrak yerlerinden olan Şeytan Sofrası, Aşıklar Tepesi ve Cennet Tepesi büyüleyici gün batımı manzaralarını izlemek için mutla gidilmesi gereken yerlerden.

2. Edremit

Edremit, Balıkesir’in yaz tatillerinin yanı sıra sağlık ve doğa turizmi konusunda en gelişmiş ilçelerinden biri. Arkası Kaz Dağlarıyla çevrili olan Edremit oksijen seviyesi yüksek havasıyla yılın yorgunluğunu atmak ve kafa dinlemek için en uygun yerlerden biri.

Edremit’in yemyeşil parklarında doğa yürüyüşü yapabilir, Kazdağı Milli Parkı’nı keşfe çıkabilir, Sütüven ve Hasan Boğuldu Şelalesi’nin buz gibi sularında serinleyebilir veya termal kaplıcalarının sıcak sularında şifalanabilirsiniz.

3. Bandırma

150 bini geçen nüfusuyla şehrin en büyük üçüncü ilçesi olan Bandırma Marmara Denizi kıyısında bulunuyor. Her gün İstanbul’dan feribot seferleri düzenlenen Bandırma, Türkiye’nin en büyük milli parklarının arasında yer alan Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı’na ev sahipliği yapıyor. Bandırma’da her mevsim düzenlenen kuş gözlem turları ve doğa yürüyüşleri ve turistlerin en çok sevdiği aktivitelerden.

İlçenin sembolü olan görkemli Son Kurşun Anıtı ve Marmara Bölgesi’nin en önemli antik kentlerinden Kyzikos Antik Kenti ve önemli arkeoloji müzeleri arasında yer alan Bandırma Arkeoloji Müzesi de Bandırma’ya geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında.

4. Erdek

Türkiye’nin yaz aylarında en çok ziyaret edilen tatil beldelerinden biri olan Erdek Kapıdağ Yarımadası’nda yer alıyor. Turizm olanakları açısından gelişmiş olan bölgede her bütçeye uygun otel, bungalov evler, pansiyon ve kamp alanları bulunuyor.

Yaz aylarında yerli ve yabacı turistlerin akımına uğrayan yerler arasında masmavi ve berrak suları ile; Çuğra Plajı, Düzler Halk Plajı, Kurbağalı Plajı, Erdek Plajı ve Paflima Koyu ve Tanaşa Plajı yer alıyor.

5. Altınoluk

Alp Dağları’ndan sonra dünyanın en yüksek oksijen seviyesine sahip 2. Bölgesi olan Kaz Dağları’na ev sahipliği yapan Altınoluk, Balıkesir merkeze 90 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Altınoluk’un temiz havası vücudu rahatlayan ve yenileyen bir özelliğe sahip.

7 tane mavi bayraklı plajı olan Altınoluk 43 kilometrelik devasa bir sahil şeridine sahip. Yemyeşil ormanların masmavi denize karıştığı Altınoluk mitolojik hikayelerde ışıklar sahili olarak geçiyor. Sütüven Şelalesi, Zeytinli Altınkum, Hasan Boğuldu Göleti ve Kızılkeçili Çağlayanı’da Altınoluk’ta mutlaka keşfedilmesi gereken doğa harikaları arasında yer alıyor.  

6. Burhaniye

Önünde Ege Denizi, kuzeyinde Kaz Dağları ve güneyinde Madra Dağı ile çevrili olan Burhaniye Balıkesir’in doğal güzelliğiyle ünlü bir tatil cenneti. Tarihi antik dönemlere kadar uzanan Burhaniye, Cilalı Taş Devri’nden kalma kaya sunakları, Adramytteion Antik Kenti, 17 kilometrelik sahil şeridi, çam ormanlarıyla donatılmış gizli koyları ve tertemiz havasıyla keyifli bir gezi imkanı sunuyor.

7. Gönen

M.S. 200 yılından beri kullanılan hamamları ve antik kaplıcaları ile Türkiye’nin şifa merkezi olan Gönen, Balıkesir’in sağlık turizmi açısından en gelişmiş ilçesi. Antik dönemlerden beri şifa dağıtmaya devam eden Gönen’in suları florür ve mineral bakımından yüksek, PH değeri 7,26 ve sıcaklığı 71 ile 81 derece arasında. Gönen’in şifalı suları kalp-damar hastalıklarından sindirim sistemi rahatsızlıklarına, boyun fıtığından kireçlenmeye kadar pek çok sorunun tedavisinde kullanılıyor.

Sağlık turizmi ile olduğu kadar kültür turizminin de önemli duraklarından olan Gönen’de M.S. 5. Yüzyıl Roma döneminden kaldığı tahmin edilen Alacaoluk Kalesi, Güvercinli Köprüsü ve Babayaka Kalesi de gezebileceğiniz eserler arasında. Yerli tabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Gönen Açıkhava Müzesi de 1. derece sit alanı olarak koruma altında bulunan yerlerden biri. Müzede Bizans, Roma ve Osmanlı dönemlerinden kalma etkileyici mozaikler, sütunlar, heykeller ve taş eserler sergileniyor.

8. Kazdağı Milli Parkı

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yer alan Kazdağı Milli Parkı mutlaka Balıkesir gezilecek yerler listenizin en başında olması gereken yerlerden biri. Kazdağı Milli Parkı Alplerden sonra dünyadaki en yüksek oksijen seviyesine sahip olan 2. yer. Sadece Türkiye’den değil dünyanın her yerinden ziyaretçi alan Kazdağı Milli Parkı, Antik çağlarda İda Dağı olarak bahsedilen Kaz Dağları’nın büyük bölümüne ev sahipliği yapıyor.

20.935 hektar büyüklüğünde bir yeşil alanı kapsayan milli park bazı eski kaynaklarda H. Nuh’un gemisinin bulunduğu dağ olarak da geçiyor. Ayrıca bazı eski kaynaklarda Truva Savaşı’nın da burada yapıldığı belirtiliyor.

9. Cunda Adası

Cunda Adası, tarihi Rum evleri, Arnavut kaldırımlı dar sokakları, turkuaz rengindeki denizi ve rengarenk balıkçı tekneleriyle sessiz ve huzurlu bir tatil arayanların ilk durağı oluyor. Alibey adası olarak da bilinen Cunda Adası Ege Denizi’nin 4. Büyük adası. Cunda Adası’nda taş evlerden dönüştürülmüş birçok butik otel, yöresel lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar, kafe ve barlar hizmet veriyor. 

Adayı ziyaret edecekler için adanın sembolü haline gelen Aşıklar Tepesi’ne uğrayarak muhteşem gün batımı manzaralarını izlemek, Ortunç Koyu, Duba Plajı, Pateriça Koyu ve Çataltepe Plajı gibi adanın muhteşem koy ve plajlarında serinlemek de yapılacak aktiviteler arasında yer alıyor.

10. Marmara Adası

Marmara Denizi’ndeki en büyük ada olan Marmara Adası; İstanbul, Çanakkale gibi büyük şehirlerden feribotla kolayca ulaşılabildiği için hem hafta sonu gezileri hem de yaz tatillerinin uğrak noktasıdır. Marmara Adası çam ormanlarının sardığı doğası, yürüyüş yolları, tertemiz plajları ile bölgenin diğer turistik adalarına göre daha huzurlu ve sakin bir ortam sunuyor.

Marmara Adasında toplam dört tane köy bulunuyor. Çınarlı köyü ise bu köyler arasında en hareketli olanı. Marmara Adası gezinizde kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerler arasında şifalı olduğuna inanılan serin sularıyla Şifalı Su Plajı ve Çınarlı Plajı bulunuyor.

11. Sarımsaklı

Sarımsaklı, Ayvalık’ın en uzun kumsal şeridine sahip olan ilçesi. İnce kumlu sahili, ünlü Sarımsaklı Plajı, mavi bayraklı denizi, plajların çevresinde bulunan butik oteller, kafeler, restoranlar ve eğlence mekanları ile gece hayatı açısından da Balıkesir’in en hareketli yerlerinden biri.

12. Susurluk

Ünlü Susurluk tostu ve ayranı ile meşhur olan Susurluk ilçesi Balıkesir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Yöresel tatların yanı sıra şifalı kaplıcalarıyla da her yıl binlerce insanı kendine çeken Susurluk ilçesinin ziyaret edilebilecek pek çok doğal güzelliği de bulunuyor.

Doğa yürüyüşlerinin değişmez adresi olan Farafat Ormanı, muhteşem doğa manzaraları seyredebileceğiniz Çataldağ Seyir Terası, piknik yapabilip buz gibi sularında serinleyebileceğiniz Çaylak Şelalesi de bu bölgede yer alıyor.

13. Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı

Türkiye’nin en önemli doğa cennetlerinden biri olan Kuş Cenneti Milli Parkı, Manyas gölünün kuzeybatı kısmında konumlanıyor. Balıkesir 24.000 hektar genişliğinde alana yayılan milli park 1975 yılında Avrupa Konseyi’nden A sınıfı diploma aldı.

Balıkesir merkeze 85 kilometre uzaklıkta bulunan Milli Park’ta Avrupa, Afrika ve Asya’dan göç eden göçmen kuşların yanı sıra yüzlerce çeşit su kuşu da yer alıyor.

14. Şeytan Sofrası

Ayvalık ve Midilli Adası manzaralarının izlenebildiği yüksek bir tepede yer alan Şeytan Sofrası Balıkesir’de yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerden biri. Bölgede tepenin sembolü olan ayak izi bulunuyor. Volkanik lavlardan oluşan ayak izi şeytanın ayak izi olarak adlandırılıyor. Rivayetlere göre şeytanın ayak izine para atılıp dilenen dilekler gerçekleşiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin