Havaların iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başlaması ile birlikte artık bahar geldi diyebiliyoruz. Bahar, doğanın kendini gösterime sunduğu bir mevsim; en gözde renklerini, an çekici kokularını dünyaya sunuyor. Hemen her toplumun baharın gelişini kutlayan birbirinden hareketli ve kendine özgü festivalleri var. Bu festivallerin farklı çeşitlerini Türkiye’de de görmek mümkün. Ülkemiz, özellikle de Ege kıyıları kendine özgü onlarca bitki çeşidine ev sahipliği yapıyor ki, baharın gelmesi ile birlikte ortaya çıkan bitkilerin kokusu ile yapılan pek çok festivalimiz de var. Bu yıl dokuzuncusu kutlanacak olan ve geleneksel hale getirilen Alaçatı Ot Festivali bunlardan bir tanesi. Baharın canlılığını, yeni doğanın enerjisini sımsıcak insanlar içerisinde hissedeceğiniz bu festivale değinmeden önce daha önce hiç gitmemiş olanlar için Alaçatı’dan bahsetmekte fayda var.

Alaçatı, Ege Bölgesinin en gözde ili olan İzmir’in bir ilçesi olan Çeşme’nin kıyılarından yer alıyor. Çeşme, iklimi, berrak suları ve yaz sıcakları ile başlı başına bir turizm cenneti olarak kabul ediliyor. Tatili sırasında yaz aylarının boğucu sıcaklarından biraz olsun kaçmak isteyenlerin uğrak adresi konumunda Alaçatı. Bunun nedeni bölgede gerçekleşen yoğun rüzgar akımı. Bölgenin bu özelliğinden dolayı çok sayıda rüzgar gülü santrali ve deniz kıyılarında sörf yapan insanları görmek mümkün. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Alaçatı Ot Festivali, 6-8 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Eğer şehir yaşamından uzaklaşarak, baharın tadını çıkarmak için İzmir’e geldiğinizde, “Nebiler Şelalesi, Bozdağ Kayak Merkezi, Gölcük Yaylası, Çeşme Ilıcaları, Atatürk Müzesi, Pitane Antik Kenti, Foça Plajı, İzmir Kuş Cenneti” gibi şehrin gezilecek yerlerini de görebilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, festival için belirtilen süreye haftasonu tatilinizi ayırmak.

Festival Başlasın : Baharın Tadını Çıkarın

2018 yılı itibari ile dokuzuncusu düzenlenecek olan, Alaçatı Ot Festivali bundan dört sene önce ismini tescillemeyi başardı. Baharın Anadolu topraklarına adım attığı günlerde düzenlenen festivalin bu yıl ki kesin tarihi ise 6 – 8 Nisan aralığı. Eğer İzmir’e yakın bir bölgede oturuyor ve bünyenizi sarsan yorucu bir iş temposu ile çalışıyorsanız Alaçatı Ot Festivalini kesinlikle kaçırmayın derim.  Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklığı taşımayan bahar havası yeni açan çiçeklerin kokusu ile birlikte dünyanın en enerji dolu ve tazeleyici etkilerini taşıyor.  Festivalin ana teması ise bu etkiden olabildiğince fazla yararlanmak. Üstelik etkinliğin yurt içinde ve yurt dışında bir hayli takipçi kitlesi oluşmuş durumda. Ege’nin incisi İzmir’in gözdesi Alaçatı’nın muazzam güzelliği böylesine neşeli ve doğa ile barışık bir festivale ev sahipliği yaptığından hem ülkenin farklı noktalarından hem de tüm dünyadan ziyaretçileri ağırlıyor.

Alaçatı Ot Festivalinin geçmişi o kadar köklü değil, ancak dokuz yıl gibi kısa bir süre içerisinde yüz binlerce kişinin katılım sağlaması ile kültür ve turizm açısından Türkiye’nin en büyük etkinliklerinden biri olmayı başardı. Hatta 2017 yılında bu turizm alanında dağıtılan ödüllere de adını altın harflerle kazıdığını söyleyebiliriz. Çeşme belediyesi ise durumdan son derece memnun olmuş olacak ki, bu yıl Alaçatı Ot Festivali için hazırlıklar erkenden başlatılmış. 2018 yılında düzenlenecek ot festivalinin şimdiye kadarki en büyük katılım oranını alması bekleniyor.

Sağlıklı beslenin, doğayı keşfedin…

Festivalin en güzel yanı ise her şeyin ama her şeyin tam anlamı ile bahar ile el sıkışılan doğanın huzurlu kollarında gerçekleşiyor olması. Uzun süre şehirden çıkmamış biriyseniz, üzerinizdeki yorgunluğu atmaktaki etkisine inanmakta güçlük çekebilirsiniz. Bunun en büyük nedeni, negatif etkilerden ve hemen hemen yapay her şeyden uzak oluşundan kaynaklanıyor. Sıcak ve samimi insanların sohbetleri, günün erken saatlerinde başlayan bir doğa yolculuğu ile şekilleniyor. Belki de hiç tanımadığınız insanların yanından kendinizi güvende ve huzurlu hissediyorsunuz.

Festival boyunca Ege’de yeşeren birbirinden farklı yüzlerce bitki sergileniyor. Ayrıca hepinizin Ege’nin zeytinyağlı, sağlıklı lezzetlerinin ününü duymuşsunuzdur. Festival boyunca farklı bölgelerden toplanan otlardan ziyaretçilere sunulmak üzere, uzman teyzelerin ellerinden harika yöresel lezzetler yapılıyor. Elbette ki, festival yalnızca bunlarla sınırlı değil. Doğan güneş ile başlayıp, harika bir Ege kahvaltısı ile devam eden festival günlerinde yöre halkı ve sizin gibi dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerle birlikte bir doğa yürüyüşüne çıkıyorsunuz. Bu yürüyüşler, şehrin gezilmesi görülmesi gereken yerlerinin bulunduğu noktalardan da geçiyor elbette. Ödüllü yarışmalar, müzik ve eğlence de Alaçatı Ot Festivalinin bir parçası.

Bu yıl, baharın gelişini kutlayan bu harika festivali kaçırmak istemiyorsanız Uludağ Turizm, Nilüfer Turizm gibi seçkin otobüs firmalarından İzmir otobüs bileti, yada İstanbul’da iseniz Alaçatı’ya direk sefer düzenleyen Metro Turizm’den Alaçatı Otobüs Bileti alabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin