Afyonkarahisar, Türkiye’nin Batı Anadolu ile İç Anadolu bölgesini birleştiren bir konumda yer alan şehri. Halk arasında halen kullanılan ismi Afyon olsa da 2005 yılında yapılan düzenleme ile birlikte Afyonkarahisar ismini almış.  Afyon, tüm dünyada tanınan bir mermer üreticisi konumundayken aynı zamanda “Türkiye’nin termal başkenti,” olarak tanımlanmaktadır. Şehir içerisinde yer mermer üretim tesislerinde dünyada da adını duyuran mermer işçiliği sergilenmektedir. Şehrin halk arasında bilinen ismi Afyon topraklarında bol miktarda yetiştirilen tütünden gelmektedir. Ancak Afyonkarahisar şehrinin geçmişinde ismi, Karahisar- ı Sahib’dir. Afyon seyahatiniz sırasında görebileceğiniz kahverengi renkli volkanik kayaların sahip olduğu hisar görüntüsünden dolayı bu ismi alan şehre Selçuk hükümdarının şehre sahip olduğunu aktarması açısından böyle bir isim layık görülmüş.

Anadolu’nun tarihin en zengin topraklarından biri olduğunu biliyoruz. Bu nimetten Afyon’un da faydalandığını söyleyebiliriz. Böylesine bereketli toprakları görmezden gelmek istemeyen çok sayıda medeniyet Afyon topraklarına yerleşim göstermiş. Geçmişine inildiğine Afyon’un tarihinin M.Ö 3000’li yıllara kadar dayandığı rahatlıkla görülebilir. Eski Anadolu medeniyetlerinden olan Hititler, Frigler, Urartular, Persler, Selçuklular ve Osmanlı gibi devletler Afyon toprakları üzerinde hakimiyet kurmuşlar. Bu nedenle şehrin farklı noktalarında bu medeniyetlerden kalan eserler ile karşılaşmanız mümkün.

Milattan önceye kadar uzanan tarihi geçmişi ile dikkat çeken Afyon aynı zamanda modern Türkiye’nin tarihi açıdan değer taşıyan şehirlerinden bir tanesi. Milli Mücadele döneminde  Başkomutanlık Meydan Savaşı bu ilin topraklarında yaşanmış.

Türkiye, yüz ölçümü açısından nispeten küçük bir ülke, bunun yanında karayolu yapılanması da gelişmiş durumda. Bu nedenle karayolu üzerinden ülkenin tamamına ulaşım sağlamanız mümkün. İç Anadolu ile Batı Anadolu’nun bağlantı noktasında yer alan Afyon, karasal iklimin etkileri altında kaldığından dolayı kış aylarını halk arasında ayaz olarak bilinen, nem oranı düşük soğuk havalar ile geçiriyor.  Bu nedenle Afyon seyahatinizi planlarken, ülkenin özellikle batı bölgelerinden geliyorsanız, sıcaklığın yükseldiği bahar ve yaz mevsimlerinde burada bulunmanız daha uygun olacaktır. Aksi takdirde özellikle şehrin yüksek kesimlerinde sert hava koşullarının etkisi altında keyifsiz bir tatil geçirilebilir.

Afyon’da Gezilecek Yerler

Afyon nüfus yoğunluğu olarak bakıldığında küçük bir şehir. Ancak durum tarihin farklı dönemlerinde böyle değilmiş. Geçmişinde misafir ettiği Anadolu medeniyetlerinden kalan izleri bugün şehirde görebileceğiniz gibi aynı zamanda doğal ortamı, şifalı kaplıcaları ve müzeleri de ilgi çeken bir şehir. Afyon’da gezilecek yerlere kısaca bir göz atalım.

Afyon Kalesi

Hazır bu şehre seyahat etmişken bütün bir şehri olabildiğince geniş açı ile görmek istiyorsanız, Afyon Kalesi’ne tırmanmanız gerekiyor.  225 metre yükseklikte bulunan bu tarihi kale aynı zamanda şehrin tam merkezinde yer alıyor. Böylece kaleye tırmandığınızda 360 derecelik bir açı ile şehrin bütün noktalarını görebiliyorsunuz. Kale, 1200 yıllarda Anadolu Selçuklu Devleti tarafından kurulan kalenin iki büyük sarnıcı bulunmaktadır. Selçuklu dönemi mimarisinin önemli eserlerinden biri şehrin güzelliğini keşfetmenizi sağlarken aynı zamanda tarihin gizemli yollarını da görmenizi sağlıyor.

Ulu Cami

Selçuklu döneminde, vezir Ata Fahrettin Ali’nin oğlu, Afyon Sancak Beyi Nusrediddun Hasan tarafından yaptırılan cami günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Anadolu’nun pek çok noktasında yaptıkları eserler ile İslam mimarisinin ayakta kalmasını sağlayan Selçuklu Devletinin nadide miraslarından bir tanesidir. İçerisinde kullanılan sık aralıklı sütunlar nedeni ile cami aynı zamanda “kırk direkli cami” olarak da bilinmektedir.

Sultan Divani  Mevlevihanesi

13.yüzyılda kurulan Mevlevihane, Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihanelerden biri olduğu için tarihi değeri büyüktür. Mevlana’nın yedinci kuşak torunu tarafından yeninden kullanıma açılan Mevlevihane içerisinde dervişlerin kendilerini inzivaya çektiği çile odalarını görebiliyorsunuz. Mevlevihane’de düzenlenen etkinlikler boyunca “40 ayrı kazanda 40 hatimli” aşure dağıtılıyor.

İscehisar Peri Bacaları

Afyonkarahisar – Ankara karayolu üzerinde bulunan İscehisar Peri Bacaları doğanın bu ile bıraktığı değerli armağanlardan bir tanesi. Ana yol üzerinde yer almasından dolayı oldukça kolay ulaşım sağlanan bu yerleşim yeri görülmeyi hak ediyor. Binlerce yıllık coğrafi mirasın içerisine yerleşmiş olan yerel yaşam renkli bir kültürün ortaya çıkmasına neden olmuş.

Büyük Taaruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı

26 Ağustos 1922 sabahı Afyonkarahisar sınırların başlayan Büyük Taarruzu anmak için yapılan Atatürk anıtı ve meydan şehrin görülmesi gereken noktaları arasında yer alıyor. Burada bulunan şehitlik bölümünde 100 subay ve 400 erin adı yazıyor.

Frig Vadisi

Şehre bağlı Sülün Köyü’nün içerisinde yer alan Frig Vadisi görebileceğiniz en ilgi çekici noktalardan bir tanesi kesinlikle. Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden biri olan Frigler bu topraklar hüküm sürerken doğal çevreyi de şekillendirerek Prymnessus Antik Kentini kurmuşlar. Bugün Frig Vadisi olarak adlandırdığımız bu muazzam alan tam da bu antik kentin içerisinde yer almaktadır. Hem doğanın benzersiz yönünü hem de tarihi aynı anda keşfetmek isteyenler için Frig Vadisi harika bir fırsat sunuyor.

Afyon Kaplıcaları

Kaplıca sularının sağlığımız açısından ne kadar faydalı olduğunu uzun uzadıya anlatmanın gereği yok. Dünya sağlık turizminde de kaplıcaların yeri oldukça büyük. Şifalı suları ile ünlü olan Afyon kaplıcaları aynı zamanda şehir merkezine yakın olmaları ve civarlarında kaliteli tesisler barındırmaları nedeni ile özellikle romatizmalı hastalıkların tedavisi için tercih ediliyorlar. Afyon’da “Hüdai Çamur Banyoları, Gazlıgöl, Ömer Ilıcası, Gecek, Heybeli Ilıcalar” gibi termal merkezleri ziyaret edebilirsiniz.

Afyon’a seyahat edenler bir yandan şehrin güzelliklerinin tadını çıkarırken bir yandan da “sakala çarpan çorbası, çullama köfte, bükme, ağzı açık, afyon sucuğu, haşhaş tatlısı, Afyon kaymağı tatlısı, Afyon Keşkeği, şebit,” gibi yöresel lezzetleri denemeliler.

Vakit kaybetmeden Afyon’a seyahat etmek için Metro Turizm, Isparta Petrol Turizm, Güney Akdeniz Seyahat gibi köklü firmaların en uygun Afyon otobüs biletini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin