2019 yılı içerisinde başlayan Covid – 19 pandemisi nedeni ile tüm dünya olarak oldukça zor zamanlar geçiriyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde pandemi ile mücadele edebilmek için farklı tedbirler alınıyor. Ne yazık ki, uygulanan çeşitli kararlara karşın pandemiyi yenebilmiş değiliz. Özellikle ülkemizde 3. dalganın başlamasının ardından tavan yapan vaka sayılarının önüne geçilerek sağlık sisteminin çökmesi engellenmek isteniyor.

Koronavirüs ile Mücadele

Pandemi de vaka sayılarının tavan yapması ile birlikte insanların aklına ilk olarak yoğun bakımların doluluk oranları geliyor. Sağlık Bakanlığı konu ile ilgili olarak herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını belirtti.  Açıklamada, “Artan vaka ve vefat sayıları bizi tedbirleri sıkılaştırmaya mecbur bırakmıştı. Ramazan Bayramı’nın ardından hayatımızı kolaylaştıracak adımları atmak için vakalarımızı düşürmemiz lazım. Avrupa’nın açılma sürecine girdiği bir dönemde bizim geride kalmamız için vaka sayılarını 5 binin altına indirmeliyiz.” ifadelerine yer verildi. Daha sonrasında yapılan açıklamalarda tam kapanma kararı alındı.

Tam Kapanma Sürecinde Seyahatimi Nasıl Gerçekleştireceğim?

Seyahat Yasağı Ne Zaman Başlıyor?

Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Seyahate Etkileri

–  29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19:00’dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00’e kadar sürecek şekilde ülke genelinde tam kapanmaya geçilecek. Bu tarihler arasında oldukça sıkı denetimlere tabi tutularak sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

– – Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasite ile çalışabilecek. Bu durumdan uçaklar muaf tutulacak ve daha fazla yolcu taşıyabileceklerdir. Otobüsler için oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (1 dolu 1 boş) şekilde olacaktır. Gerçekleştirmek istediğiniz tüm şehirler arası yolculuklar için seyahat izin belgesi almanız gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının zorunlu haller dışında şehirler arası seyahat etmesine izin verilmeyecektir.

– Seyahat izin belgesi almak isteyen yolcularımız E- Devlet üzerinden E-BAŞVURU  veya ALO 199 sistemleri üzerinden seyahat izin belgesi talebi oluşturabilirler. Uygun görülen durumlarda kişilere seyahat izin belgesi verilecektir.

– Zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında ilgili Bakanlık ya da kamu kurum veya kuruluşu tarafından görevlendirilmiş olan kamu görevlileri (müfettiş, denetmen vb.) kurum kimlik kartı ile birlikte görev belgesini ibraz etmek kaydıyla bu hükümden muaf tutulacaktır.

– Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-Devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait e-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.

– Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.

– Seyahat izin belgesi bulunan vatandaşlarımız sokağa çıkma kısıtlaması olduğu dönemde yasaktan muaf tutulacaklardır.

29 Nisan 2021 Tam Kapanma Kararları

koronavirüs

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonrasında Türkiye’de pandeminin kötü gidişatını engellemek için bazı kararlar alındı. Cumhurbaşkanlığı külliyesinde yaklaşık olarak 3 saat süren toplantıda alınan kararlar açıklandı.

Geçtiğimiz yılın mart ayında Türkiye’de ilk vakaların görülmesinden bu yana pandeminin engellemesi için ilk kez tam kapanma uygulanacak. Düzenlenen basın toplantısında cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 29 Nisan Perşembe gününden 17 Mayıs’a kadar tam kapanma sürecine girileceğini açıkladı. 3 hafta sürmesi beklenen tam kapanma kapsamında alınan kararlar şu şekilde açıklandı:

–  29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19:00’dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00’e kadar sürecek şekilde ülke genelinde tam kapanmaya geçilecek. Bu tarihler arasında oldukça sıkı denetimlere tabi tutularak sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

– Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasite ile çalışabilecek.

– Bu dönemde ülkemizdeki kolluk kuvvetlerinin sayısı arttırılarak denetimler çok daha sıkı hale getirilecektir.

– Konaklama tesislerinde rezervasyonla, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek. 29 Nisan 2021 tam kapanma kararlarında yer alan bu madde daha önce uygulanan hiçbir kısıtlamada yürürlüğe alınmamıştı.

– Anaokulu, kreş, 8’inci ve 12’inci sınıflar dahil, tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecek.

– Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecek. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

– Hizmetlerini sürdürecek olan kamu kurumlarındaki personel uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya yönlendirilecektir. Uzaktan çalışan kamu personeli de sokağa çıkma sınırlamasına tabi olacaktır.

– İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecektir.

Not : Sitemizde yer alan bilgiler 29 Nisan 2021 tam kapanma kararlarını sosyal yaşam ve özellikle şehirler arası seyahat açısından incelemektedir. Bir özet niteliği taşır. İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği genelgeyi buradan inceleyerek çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin