Efendim, ne demiş bir Türk atasözü, “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” Atasözlerinin bir çoğunu günlük hayatta yaşadığımız olaylar neticesinde anar ve haklılıklarına katılırız. Bu sözün seyahat ile ne ilgisi var diyebilirsiniz? Aslında bugün konumuz geçmişten günümüze düşünürler, yazarlar, senaristler, sanatçılar tarafından yolculuk üzerine edilmiş özlü sözler. Her insanın hayatında etkilendiği bir yakını, bir film yada bir kitap olmuştur. Bazen bunlar bizim için o kadar etkileyici olur ki, ondan sonraki hayatımızı temelli farklı bir yolculuğa sürükleyecek bir etki yaratabilir üzerimizde. Daha önceki yazılarımızda vakit kaybetmeden seyahate çıkmanızı sağlayacak filmlerden bir liste oluşturmuştuk. Bugün ise sizlerle yolculuk üzerine edilmiş sözlerden oluşan harika bir liste paylaşıyoruz.

“Yeni bir dil konuşmak, yeni bir dünyanın ve kültürün kapılarını açmaktır.”

– Frantz Fanon

Yirminci yüzyılın en büyük düşünürlerinden biri olan Fanon seyahatin bilgi hazinemizi nasıl geliştirdiğine dair oldukça güzel bir söz söylemiş. Gerçekten de böyle değil midir? Farklı yerler, farklı kültürlere ulaşan her yolculuk farklı bir kapının anahtarı değil midir?

 

“Hiçbir şey zekayı seyahat etmek kadar geliştiremez.”

–Emila Zola

Tartışmaya oldukça açık bir söz, ancak gene de haklılık payı yok diyemeyiz. “Germinal, Meyhane, Kadınlar Cenneti” gibi eşsiz eserlerin yazarının yapıtlarında izlenimcilik akımını kullanması bu sözde bir hayli etkili olmuş olsa gerek.

 

“Öğrenmek istiyorsan, seyahat etmelisin.”

–Mark Twain

Amerikan edebiyatının en büyük isimlerinden biri olarak, okumaktan bıkmadığım sayısız öyküyü bize kazandıran Twain, seyahat ve keşfetmenin nasıl iç içe olduğunu bizlere hatırlatmak istemiş. Yazarın eserlerinde de seyahatlerin ne denli yer tuttuğunu görmek mümkün.

 

“Dünyayı dolaşın, görebileceğiniz rüyaların en güzeli. ”

–Ray Bradbury

Bilim kurgu denildiğinde akla ilk gelen eserlerden biri olan “Fahrenheit 451” kitabının yazarından dünyayı keşfetmenin büyüsü hakkında insanı gerçekten cesaretlendiren bir söz.

 

“Seyahat için yaptığın yatırım kendin için yaptığın en iyi yatırımdır.”

– Matthew Karsten

Evet, Matthew Karsten pek çok seyahat severin idolü olabilecek biri. İşinden ayrılıp dünyanın dört bir yanını gezerek tam zamanlı bir seyahat yazarı haline gelen Matthew Karsten gerçek bir maceracı ve sözünün doğruluğunu kanıtlar nitelikte.

 

“Yolculuk – önce seni sözsüz bırakır sonra da iyi bir hikaye anlatıcısına dönüştürür.”

– Ibni Battuta

Daha önce kendisinden detaylı şekilde bahsetmiş olduğumuz, belki de adını ilk kez duyduğunuz ancak tarihin en büyük kaşiflerinden biri olan Battuta yazılmış kitaplarında gezdiği harika coğrafyaları enfes bir hikaye olarak bizlere aktarıyor.

 

“Dünyadaki yüzbin şehrin her birinde güneş benzersiz şekilde batıyor. Sadece bir defa buna şahit olmak için seyahat etmeye değer.”

– RyuMurakami

Yirmi birinci yüzyılın en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen, yayınladığı kitaplar ile tüm dünyada satış rakamlarını altüst eden yazar Murakami’nin de bir seyahat sever olduğunu hatırlatmak gerek. Bu sözü ise kitaplarındaki büyüleyici anlatımın nereden kaynaklandığı konusunda bizlere ipucu veriyor.

 

“Uzaklara gitmek, denizler, sınırlar, ülkeler, inançlar aşmak fırsatı çıktığı zaman hiç duraksama.”

– Amin Maalouf

Fransa’da yayınladığı kitapları ile bir dönem tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başarmış, bizim coğrafyamıza oldukça yakın kökenleri ile bizleri yakından tanıyan yazar Maalouf’un “Doğunun Limanları” gibi eserlerini okuduğunuzda yolculuklarını ne denli başarılı şekilde bir hikayeye çevirebildiğini görüyoruz.

 

“Yolculuk bizi kendimize geri getirir.”

– Albert Camus

Nobel ödülünün en çok yakıştığı yazarlardan, eserleri insanları ve dünyayı sorgulamamızı sağlayan eşsiz tiyatro eserleri görsel olarak da hafızalarımıza kazınan Camus, yolculuğun aynı zamanda iç dünyamızda da gerçekleştiğine dair enfes sözü.

 

“Gezmek insanı alçakgönüllü yapar. Dünyada aslında ne kadar da küçük bir yer kapladığımızı görmüş oluruz.”

– Gustave Flaubert

Gerek yazıldığı dönemde gerekse günümüzde bir kadının kendi içindeki yolculuğu diyebileceğimiz, “Madam Bovary” eseri ile tüm dünyanın tanıdığı ünlü yazar, henüz o dönemlerde insanın evren de kapladığı yerin ne kadar da küçük olduğunun farkına varıp bizlere seyahat ile ilgili harika bir söz bırakmış.

Listemizde paylaşmış olduğumuz sözlerden etkilendiniz mi? Belki bu sözlerin arasına sizin de geriye bıraktıklarınızdan bir tanesi eklenir. Neden olmasın? 🙂

Sizler de böylesi güzel hikayeler bırakacak yolculuklara vakit kaybetmeden çıkmak için NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak bileti yada otobüs bileti satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin