Sanat evrenseldir derler, dili, dini, ırkı fark etmeksizin herhangi bir kesimden insanın ürettiği bir sanat eseri zaman içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alabilir. Gezginler arasında da dünyanın çeşitli ülkelerinden yer alan sanatkarların eserlerini görmek için oradan oraya göçebe bir hayat süren pek çok sanat tutkunu insan var. Bugün ortaya koydukları eşsiz sanat eserleri ile ülkelerini onurlandırmış ve tüm dünyayı sanatlarına hayran bırakmış 10 ünlü ismi ele alıyoruz.

Çek Cumhuriyeti – Franz Kafka

Bir uzman sayılmasam da edebiyata meraklı biri olarak en sevdiğim yazarların başında kesinlikle Franz Kafka yer alır. Kendisini içine kapanık, melankolik dünyasını hiç esirgemeden bütün eserlerine öylece yerleştirmesi ve bu bunalım dolu anıların okurken size birebir geçmesi onun yeteneğinin en büyük kanıtlarından biri.

Biliyorsunuz aslında Kafka eserlerinin yayınlanması istemiyor ancak ne iyi olmuş ki; dünya Kafka ile tanışmış. Kısacık bir alegori destanı olan “Dönüşüm” kitabı mutlaka okunmalı… İşte Çek Cumhuriyeti’nin gururla andığı Franz Kafka ülkesi için tüm dünyanın gözünde bir imaj çizdi.  Bundan şikayetçi olduklarını da sanmıyorum.

Fransa – Victor Hugo

Evet, listeye gene çok sevdiğim yazarlardan biri ile devam ediyorum. Edebiyat ve Fransa denildiğinde akla ilk gelen isim şüphesiz bize kazandırdıkları ile Victor Hugo oluyor.

Fransa’nın çalkantılı dönemlerini anlattığı ve gerçekten bir şaheser olan eseri Sefiller’i bilmeyen yoktur. Ancak ben yazarın “Notre Dame De Paris”  kitabını  daha çok severim ve sanırım film, kitap, tiyatro gibi tüm uyarlamalarını inceledim. Fransa’nın pek çok dünyaca ünlü yazarı var ancak Hugo’nun bunlar içerisinde kesinlikle ayrıcalıklı bir yeri mevcut.

İspanya – Salvador Dali

Evet, listemizin bu sırasında çizmiş olduğu resim, “Eriyen Zaman” ile tüm sosyal medya mecralarında bir dönem paylaşım rekorları kıran Salvador Dali yer alıyor.

Dali, kendi şahsına muhasır tarzı ile hem İspanyolların hem de tüm dünyanın hafızasına kazınan bir ressam.

Yalnızca eserlerinde değil aynı zamanda günlük yaşamında da son derece sıra dışı bir kişiliğe sahip olan Dali’nin oldukça ilgi çekici bir hayat öyküsü var.

Rusya – Tolstoy

Rus Edebiyatı, dünyaya pek çok klasik eser kazandırmış tüm dünyaca kabul görmüş yetkin eserler barındıran bir alan.

Tabi ki, gelişim süreci boyuncada tüm dünyanın tanıdığı ve hayranlıkla okuduğu sayısız yazar çıkarmış.

Bazılarının adını ise hemen hemen herkes biliyor diyebiliriz. Bu yazarların başında hiç şüphesiz, zengin bir aristokrat olmasına karşın düzene karşı eleştirileri ile dikkat çeken Tolstoy geliyor.

Meksika – Frida Kahlo

Geçirdiği zorlu hayatından etkilenmeden ve her şeye rağmen vazgeçmeden sanatının peşinde koşmuş bir isim Frida Kahlo. Sanatçı ne yazık ki, henüz yaşındayken çocuk felci ve 18 yaşındayken trafik kazası geçirilir. Ayaklarından birini kaybeden sanatçı asla pes etmez ve hem sanat eserleri ile hem de siyasi fikirleri döneme damgasını vurur.

İtalya – Leonardo Da Vinci

Söz konusu İtalya olduğunda ve sanatçı sorduğumuzda eminim ki, herkesin aklına ilk gelen isimlerden biri Leonardo Da Vinci oluyordur.

Rönasansın baş mimarlarından biri olan ve dünya tarihine kazandırdıkları ile bizi büyülen Da Vinci günümüzde satışa çıkan eserleri ile de aklımızı başımızdan alıyor diyebiliriz.

Sanatçının eserleri neredeyse paha biçilemez. Geçenlerde Suud prensin 450 milyon dolara aldığı tablosu dünya gündemine oturmuştu.

ABD – Andy Warhol

“Bir gün herkes pop art sanatçısı olacak,” sözü ile günümüzün dünyasını tarif eden sanatçı pek de yanılmış sayılmaz. Gelişen teknoloji ile birlikte artık herkes modern bir sanatçı gibi. Hatta hayatımıza giren youtuber kavaramı ile bu sanatçıların bir de kendilerine ait kanalları, sanat galerileri var diyebiliriz. Ünlü yönetmenin mutlaka izlenmesi gereken sayısız filmi de bulunuyor.

Yunanistan – Homeros

Efsaneler ve gerçekliği harmanlamış, İlyada ve Odysseia destanlarının yazarı Homeros her Yunan vatandaşı tarafından bilinir. Hatta, sadece Yunanistan’a özel değil onun ünü.  Yazmış olduğu eserler ile tüm dünyada kendinden sonra gelen sanatçılara örnek teşkil eden bu sanatçı eserlerini herkesin okuması gerektiği bir isim.

İrlanda – Oscar Wilde

İrlanda’nın dünyaca ünlü yazarı Oscar Wilde, yazdığı kısa öyküler ile tanınıyor. Kullanmış olduğu iğneleyici dil ile dünya tarihine çok sayıda eleştirel eserler bırakmış ve eserleri ile büyük halk kitlelerini etkilemeyi başarmıştır.

Sosyoekonomik seviyesi bir hayli yüksek bir ailede doğmuş olmasına karşın, cinsel kimliğine dair açılan bir dava sonucu hapse düşmüş ve hayatının son dönemlerini sefalet içinde geçirmiştir.

Lübnan – Halil Cibran

Özellikle kadın haklarının savunulması ile ilgili olarak ortaya koyduğu fikirleri ile tüm dünyada tanınan, şair, filozof ve ressam olan Halil Cibran eserlerinde her daim ülkesine duyduğu özlemi aktarmaktadır.

 

Birbirinden değerli sanatçıların yetiştiği ülkelere en kısa zamanda bir seyahat düzenlemek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin